Danmarks første CO2-lager beliggende i Nordsøens undergrund er klar til at kunne få den første mængde CO2. Det handler om Project Greensand, der har afleveret den endelige afrapportering fra pilotprojektet.
Den skulle udvikle, teste og demonstrere sikker og effektiv lagring af CO2 i Nordsøens undergrund – og nu er man altså klar.
– Vi har nu dokumentation for, at vi har et velfungerende lager til CO2 i Nordsøens undergrund, hvor der sikkert og permanent kan lagres store mængder CO2, der ellers var blevet udledt til atmosfæren. Vi kan konstatere, at den lagrede CO2 opfører sig som forventet i reservoiret 1.800 meter under havbunden. Den tryghed giver os et solidt fundament til at tage de næste skridt, der bliver afgørende for CCS i Danmark, påpeger Mads Gade, landechef i INEOS Danmark og kommerciel direktør i INEOS Energy, der er den ledende partner bag Project Greensand.
Det intensive arbejde i det EUDP-støttede projekt har samtidig medført, at en stor gruppe danske og internationale virksomheder har fået værdifuld erfaring i arbejdet med fangst, transport og lagring af CO2, og nu har bedre forudsætninger for at spille en rolle i et fremtidig CCS-marked i Europa.
Projektet skal bane vejen for udbredelse af CCS i Danmark. Den ledende partner i Project Greensand, INEOS, har allerede på vegne af licenspartnerne Wintershall Dea (nu Harbour Energy) og Nordsøfonden søgt om godkendelse til Danmarks første storskala CO2-lager, og arbejder nu målrettet for at igangsætte lagring af CO2 i Nordsøen i slutningen af 2025 eller begyndelsen af 2026.
Det er ambitionen, at der til en start skal lagres op mod 400.000 tons CO2 om året, mens der efter planen skal lagres op til 8 millioner tons CO2 om året i området under Nordsøens havbund fra 2030.
Kilde: Project Greensand