
Både på det digitale område og det grønne, er Danmark et foregangsland. Til gengæld kniber det med at kombinere de to områder.
Det viser en ny analyse fra DI Digital, Dansk Industris branche for tech-virksomheder, der afslører et stort, men overset potentiale, der kan nedbringe CO2-niveauet
– Vores analyse viser, at digitalisering f.eks. kan spare klimaet for millioner af tons CO2 og spare millioner af liter vand. Derfor skal vi være meget bedre til at udnytte og sikre, at den grønne og den digitale førerposition bliver koblet sammen og bliver hinandens fordele, siger digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen, DI Digital.
Og det fine er, at løsninger ikke er fremtidsmusik, men derimod findes allerede i dag.
Det gælder fx den software, som styrer energiforbruget til køl og frys i supermarked, sensorer, der holder øje med strømforbruget i byggebranchen og intelligente pumper, der sparer på vand til ølbrygning.
– Med analysen viser vi, at der er væsentlige CO2-reduktioner at hente vha. forskellige teknologier, og at potentialet for at accelerere den grønne omstilling i Danmark derfor er stort, hvis disse løsninger bliver udbredt til flere brancher og sektorer, siger Andreas Holbak Espersen.
DI peger selv på tre løsninger, der kunne tages i brug:
Entreprenørvirksomheden NCC har udviklet en løsning med sensorbaserede forbrugsdata, der kan spare 1500 tons CO2 årligt ved reduktion af strømforbrug på større byggepladser.
IBM har udviklet software-platform, som kan spare 1300 tons CO2 ved bedre styring af køling og nedfrysning i større danske supermarkeder ved at forskyde energiforbruget fra sort til grøn energi.
Og 31 mio. kvadratmeter i den kommunale bygningsmasse på landsplan kan blive mere energieffektive ved hjælp af data og virksomheden EG’s EMS-system Omega. EG vurderer, at løsningen kan give energi-optimeringer på 10-20 procent i kommuner alene som følge af identifikation af tiltag.
– Vi så gerne, at de her løsninger bliver need to i stedet for nice to. Der var et stort fokus på lavere energiforbrug sidste vinter, og det fokus kommer sandsynligvis igen. Uanset, så bør det være en prioritering for alle at skabe et lavere energiforbrug uanset om elprisen er høj eller lav, hvis vi vil opnå bedre resultater for klimaet, siger Andreas Holbak Espersen.
For mens Danmark ligger i top på både det grønne og digitale område, havner vi på en sørgelig bundplacering, når de to kombineres.
– Adgang til data og data af høj kvalitet er alfa omega for at indfri det fulde potentiale i de teknologiske grønne løsninger, og derfor bør både de offentlige myndigheder og virksomheder så vidt muligt stille data til rådighed, siger Andreas Holbak Espersen.
Kilde: DI