
Danske virksomheder er alt for flittige til at skifte deres it-udstyr ud. En undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Panasonic viser, at ofte holder en tablet mindre end 3 år i over halvdelen af virksomhederne.
Levetiden er dog alt for kort, mener Stefan Lindau, nordisk landechef i Panasonic Toughbook.
– Det kan synes uskyldigt, at virksomheder opgiver to-tre år som den typiske levetid for en arbejdstablet. Men desværre er der meget ofte tale om, at virksomheder arbejder med en fast cyklus, hvor de skifter telefoner, tablets og computere ud med faste mellemrum. I den forbindelse er det helt forkert at arbejde med en cyklus på to-tre år. Nyeste generationer af for eksempel tablets og den medfølgende support bør kunne retfærdiggøre en levetid på i hvert fald fem år, siger Stefan Lindau.
I undersøgelsen svarer 57 procent af respondenterne i form af IT-ansvarlige i små, mellemstore og store danske virksomheder, at der går tre år eller mindre, inden virksomhedens tablets bliver skiftet ud. Kun 5 procent af de IT-ansvarlige svarer, at virksomhedens tablets har en levetid på over fire år.
– Området har brug for opmærksomhed, fordi der er et stort bæredygtighedspotentiale i at få virksomhederne til at bryde deres vaner omkring teknologiopdateringer En del af løsningen på klimakrisen hænger sammen med at forlænge levetiden på teknologiprodukter og at genanvende dem frem for at blive ved med at bruge, smide væk og købe nyt, tilføjer han.
Og der er ingen grund til at skifte så ofte.
Europa-Kommissionen offentliggjorde i september et nyt lovforslag, der forpligter producenter af smartphones og tablets til at stille reservedele og softwareopdateringer til rådighed i mindst fem år. Lovforslaget har til formål at sikre, at mobiltelefoner og tablets er designet til at være energieffektive og langtidsholdbare, så forbrugerne nemt kan reparere, opgradere og vedligeholde dem, og ikke mindst at det er muligt at genbruge og genanvende enhederne.
Lovforslaget blev stillet som følge af, at europæiske forbrugere ifølge EU ofte smider mobiltelefoner og tablets ud for tidligt, og at enhederne ikke bliver hverken brugt eller genbrugt tilstrækkeligt. Fordi det koster mange ressourcer og meget energi at fremstille ny elektronik, er der store gevinster at hente ved at forlænge levetiden. Ifølge EU vil miljøeffekten af at forlænge levetiden for smartphones og tablets fra to-tre år til fem år svare til at fjerne fem millioner biler fra vejene.
Ifølge den globale analysevirksomhed IDC er tech-industrien ansvarlig for 5-10 procent af verdens CO2-udledning. Derfor er der al mulig grund til, at branchens producenter tænker i bæredygtighed i forhold til eksempelvis produkternes reparationsevne, holdbarhed, levetid og brugen af genanvendte materialer i produktionen.
Kilde: Panasonic