
Verden vil stå med en gigantregning på over 1.250 billioner kr. over de kommende 50 år, hvis der ikke kommer står på klimaforandringerne. Det er cirka 100 gange de årlige danske skatte- og afgiftsindbetalinger.
Det er Deloitte, der har regnet sig frem til det voldsomme tal i forbindelse med det årlige møde i World Economic Forum, der finder sted i Davos.
Den store regning vil opstå som følge af bl.a. tab af produktivitet og beskæftigelse, mangel på mad og vand, forværret sundhedstilstand og generelt lavere levestandard
Men der lyspunkter i deres beregning. Kommer der styr på klimaet, vil det omvendt gavne verdensøkonomien med mere end 300 billioner kr.
For at nå i mål med det positive syn, skal der ske en systematisk omstilling – og det skal hurtigt.
Det er ikke en nem opgave. Men det er en fuldstændig nødvendig opgave. Omstilling af økonomien til en fossilfri fremtid kræver omfattende koordinering og samarbejde på alle niveauer blandt verdens ledere. Udfordringerne er grænseløse, og løsningerne skal derfor også findes i fællesskab. Der skal tages modige beslutninger og anlægges et langsigtet investeringsperspektiv. Men så skal gevinsterne også nok komme, både klimamæssigt, socialt og økonomisk, forudser partner og leder af Deloitte Economics Majbritt Skov.
Verden over vil der være regionale vendepunkter, hvor fordelene ved klimaneutralitet begynder at vægte tungere end investeringsudgifterne. Fra vendepunktet og frem vil den vedvarende og bæredygtige økonomi vækste i et hurtigere tempo end den fossilbaserede og drive den klimapositive værdiskabelse i samfundet.
Rapporten viser imidlertid, at der ikke er to ens veje mod klimaneutralitet, og at hver geografiske region vil gennemføre omstillingen i forskelligt tempo.
I Asien vil man allerede opleve vendepunktet i dette årti, mens Europa først vil se afkastet af investeringerne i 2050’erne. Og her er nok den største udfordring for os europæere – der er brug for årtiers investering, før potten vender. Forhåbentlig kan vores nye beregninger tydeliggøre nødvendigheden af investeringer for de regeringsledere, der mødes i Davos lige nu, selv om tidshorisonten er lang, forklarer Majbritt Skov.
Kilde: Deloitte