
Elbilen er i fokus, når der tales om elektrificeringen af den personlige transport. Den er da også vigtig, men EU og medlemslandene kan med fordel også kigge på de såkaldte LEV´er, (Light Electric Vehivles) – lette eldrevne køretøjer, som elcykler og elscootere og elmotorcykler.
I en ny rapport udført af EIT Urban Mobility og EIT InnoEnergy, fremgår det, at 2-3 procent af EU’s forventede batteriproduktionskapacitet er tilstrækkeligt til de over 25 millioner lette elektriske køretøjer (LEV’er), som forventes at køre på de europæiske veje inden 2030.
Fordi de netop er lette, bruger de langt mindre strøm end bilerne. De vil kunne reducere CO2-udledninger med 30 millioner ton.
Efterspørgslen er allerede ved at stige. Med ca. 10 millioner solgte LEV-enheder i form af elcykler, elscootere og elmotorcykler er det tydeligt at de hurtigt er ved at blive en integreret del af moderne mobilitet i byerne, og forventningen er, at efterspørgslen på LEV-batterier tredobles inden 2030 og derefter fordobles yderligere frem mod 2040.
Rapporten peger på, at ved at skifte fokus i Europas planlagte batteriproduktionskapacitet til LEV’er kan man reducere behovet for at importere kritiske råmaterialer som lithium, kobolt og nikkel fra lande uden for EU, især fra Asien.
Der er foretaget et estimat over, hvor meget batterikapacitet, elbilerne vil lægge beslag på i 2030 og 2040. Det går fra 317 GWh (2030) og op til små 700 GWh i 2040.
Den samme øvelser er foretaget for LEV´erne, men her er behovet markant mindre. 36 GWh i 2030 og 71 i 2040.
Det betyder, at en allokering af den samlede kapacitet til LEV’er vil kræve 10-30 gange færre kritiske metaller end elbiler. Selv om der allerede er batteriproduktion i Europa, er den primært fokuseret på elbiler, mens 95 procent af LEV-batterier stadig importeres fra Asien på grund af billigere produktion og etablerede forsyningskæder der.
Som det ser ud nu, kommer en lokal LEV-batteriproduktion i Europa ikke uden øget støtte fra EU og medlemslandene.
Læs hele rapporten fra EIT Urban Mobility og EIT InnoEnergy her
Kilde: EIT Urban Mobility og EIT InnoEnergy