
Elforsyningen bliver mere og mere grøn, og det kan vi med sindsro fortsætte med, lyder det i en ny analyse fra Klimarådet.
Fremtidens grønne elnet ser nemlig godt og stabilt ud, lyder konklusionen, der dog kommer med en overvejelse. For vejret kan godt drille, og skal man have en nødberedskab stående i form af fx gasturbiner til de få gange. Det bliver en politisk overvejelse, for mens turbinerne og termisk ellagring sammen med andre tiltag kan sikre mod elmangel, er det også utroligt dyrt.
– Vi er på rette vej mod et stabilt elsystem med meget sol- og vindenergi. Danmark har gode muligheder for at omstille elsystemet, så vi reducerer risikoen for, at vi kommer til at mangle strøm i udfordrende perioder. Der er ingen grund til at bremse udbygningen af sol- og vindenergi, siger Klimarådets formand, Peter Møllgaard.
Men man skal som sagt ikke lukke øjnene for, at en fluktuerende strømproduktion giver udfordringer, når vejret gør, at der ikke kan produceres tilstrækkelig med strøm. Det er specielt et problem i vinterhalvåret.
Og markedet vil næppe tilpasse sig i tilstrækkelig grad. Derfor kan vi allerede i 2030 stå med elmangel, hvis ikke både politikere og myndigheder planlægger fremsynet.
– Omstillingen til mere sol og vind er en enorm udvikling af vores energisystem. Hvis vi i fremtidens Danmark skal reducere risikoen for at mangle strøm i udfordrende perioder, er der nogle udfordringer, som vi skal være opmærksomme på og tage hånd om i tide, siger medlem af Klimarådet Marie Münster, der også er professor i energisystemer ved DTU.
Klimarådets analyse viser, at elforsyningssikkerheden kan styrkes med ellagring – fx store termiske ellagre – og mere fleksibelt forbrug, hvor fx industrivirksomheder øger deres evne til at nedjustere elforbruget i pressede perioder.
Men de to løsninger er ikke tilstrækkelige. Ønsker man politisk helt at afværge mangel på strøm i de mest ekstreme vejrsituationer, vil det kræve, at der investeres i såkaldt regulerbar elkapacitet. Det kan fx være gasturbiner, der kan producere strøm af blandt andet brint. Turbinerne vil kunne træde til i de få timer om året, hvor der er meget lav produktion fra solceller og vindmøller.
Man skal dog have den økonomiske vægt frem, for det er dyrt at sikre sig fuldstændigt. Det vil nemlig være utroligt dyrt at have fx gasturbiner stående for at kunne afværge enhver potentiel afbrydelse som følge af elmangel.
Omvendt er det også både generende og endda omkostningsfuldt, når samfundet mister strømmen. Noget som i øvrigt sker meget sjældent i det danske elnet, der anses for at være et af de mest stabile.
Kilde: Klimarådet