
Miljøvaredeklarationer EPD (Environmental Product Declaration) vinder frem og med dem følger langt større gennemsigtighed og dermed mulighed for at reducere bygningers klimaaftryk.
Nogle virksomheder er allerede godt inde i stoffet omkring EDP, andre skal først lige i gang. I fire nye guides udgivet af EPD Danmark, kan man hente nyttig viden om miljøvaredeklaration, der skal sænke bygningers klimaaftryk
Vi oplever klart en stigende interesse for EPD’erne, ikke mindst i lyset af det nye krav om Livscyklusvurdering (LCA) og tilhørende grænseværdier for CO2-aftrykket i byggeriet, der indføres i Bygningsreglementet. EPD’er for byggematerialer er centrale for at få lavet retvisende beregninger af bygningens LCA og dermed CO2-aftryk. Selvom kravet i første omgang kun gælder for nybyggeri over 1000 m2, så er mange aktører begyndt at efterspørge viden og indsigt i EPD’er, udvikling af LCA og materialers miljøpåvirkning. Men EPD’er er en kompleks størrelse, hvor datakvalitet, harmonisering og forskellige standarder blot er nogle af de emner, der skal være i fokus, når en EPD skal udvikles og bruges. Den større interesse kræver fornyet fokus på at formidle viden om EPD’erne, forklarer Martha Katrine Sørensen, som er Sekretariatsleder for EPD Danmark.
EPD Danmark har længe haft et ønske om, at flere aktører i byggebranchen får en større indsigt i EPD’er. Derfor står sekretariatet bag fire nye guides, der på forskellige niveauer giver et indblik i EPD’ernes verden. Detaljeringsgraden i de fire guides er stigende, så der er både noget for aktøren, som har meget lille kendskab til EPD’er og til aktøren, som allerede arbejder med EPD’er, men ønsker at få en dybere forståelse for indholdet i en EPD.
Når fagfolk skal beskrive EPD’er bliver det hurtigt komplekst og det er med til at besværliggøre formidlingen. Med disse fire guides har vi haft et ønske om, at flere aktører i byggebranchen får en større indsigt i EPD’er – på det niveau de ønsker, fortæller Sarah Cecilie Andersen der er konsulent i EPD Danmark og har været med til at udarbejde de fire nye guides.
Ideen med de fire guides, som hver især svarer på spørgsmålene ”hvad er en EPD?”, ”hvor får jeg fat i en EPD?”, ”hvordan læser jeg en EPD?”, og ”hvordan bruger jeg en EPD?” er dermed med til at gøre viden om EPD’er tilgængelig for alle aktører som ønsker viden om emnet. Og dem er der kommet mærkbart flere af, siden EPD Danmarks opstart i 2014.
Kilde: EPDDanmark