
Når man køber genbrug, sparer man klimaet for den belastning, som den nyproducerede vare ville have.
Men hvor meget er der egentligt at hente ved at købe brugt frem for nyt. Det har man prøvet at anskueliggøre hos Loppesupermarkedet Børneloppen. Her sælger man legetøj, barnevogne, tøj og meget andet til børnefamilier, men har derudover fået lavet en beregner, der omsætter besparelsen til kørte kilometer i en bil eller antal toiletskyl. To verdensting, som de fleste kan forholde sig til.
Vi hører hele tiden om, at især tøjindustrien sviner, og at det gør en kæmpe forskel at købe genbrug. Men hvad det egentlig betyder, satte vi nogle kloge hoveder til at regne ud, så vi faktisk kan viderebringe den information. Kunderne fniser lidt af det, men er også positivt overraskede over at få det hele gjort lidt nemmere at forstå, siger Johanna Kiel, der er medejer i Børneloppen.
Systemet er baseret ud fra en gennemsnitsberegning af, hvad det ville koste at producere en tilsvarende vare fra ny. Det kører hele tiden, så hver gang en kunde køber et produkt, bliver regnet med og opdateret i butikkens kassesystem samt på hjemmesiden
Børneloppen har eksisteret i Danmark siden 2018, hvor den første butik åbnede i Valby. I dag findes konceptet i 11 byer fordelt over hele landet og med omkring 250 sælgerstande og mere end 20.000 genbrugsartikler i hver forretning. De private sælgere sætter selv priserne og kan følge med i salget online, hvor kunderne også kan søge i store dele af udvalget.
Børneloppen har i skrivende stund sparet verden for 4.287.086.124 liter vand eller 1.071.771.531 toiletskyl.