• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltKlimanyt02. 09. 2024 | Allan Malmberg

Bliver emballage-producentansvar udskudt? – uklar lov har givet ringe opbakning

AktueltKlimanyt02. 09. 2024 | Allan Malmberg

Foto: Emballageretur

Ordningen med emballage-producentansvar kan meget vel blive udskudt til 2026. den korte forklaring er ringe tilslutning til den første registrering, der havde deadline i lørdags.

Manglende tilslutning til en lov er normalt ikke årsag nok til, at den bliver udskudt, men i dette tilfælde skyldes det måske selve loven, mener en af de centrale aktører, der skal håndtere emballageaffaldet, Emballageretur.

– Hvorfor der på nuværende tidspunkt er så lav tilslutning, kan der være mange gode bud på, men der har hersket og hersker fortsat en del usikkerhed omkring såvel lovgrundlag som selve økonomien og implementeringen. Deadlines i producentansvaret er tidligere også blevet udskudt flere gange og det har formentlig fået en række virksomheder til at se tiden an, siger Morten Harboe-Jepsen, adm. direktør i Emballageretur.

Hvis man holder fast i den nu nuværende deadline, ligger der mange grimme oplevelser fremover.

For det første er producentansvaret lovpligtigt, og Miljøstyrelsen har varslet både politianmeldelse og bødestraf, hvis ikke virksomhederne lader sig registrere og indberette.

Men det er ikke bare de ikke-indberettede virksomheder, der kan se frem til en økonomisk hovedpine. For dem som har meldt sig, kan det også blive en kattepine. Det vurderes, at der årligt sendes 1,1 mio. tons emballage på markedet, og omkostningen for at håndtere dem ventes at lande på over 2,3 mia. kr.

– Producentansvaret er skruet sådan sammen, at man hæfter kollektivt, og uanset hvad så er der over en million tons affald, der skal håndteres, og en milliardregning, der skal betales. Men hvis man ikke er registreret, kan man jo ikke stilles til ansvar. Det vil sige, at de cirka 4.000 virksomheder, der har registreret sig, nu og her står med hele ansvaret – både det praktiske og det økonomiske. Det er naturligvis ikke holdbart, siger Morten Harboe-Jepsen.

Blandt kritikpunkterne er også, at ordningen vil kaste mere bureaukrati og flere gebyrer af sig. Selve ansvaret er bygget sådan op, at jo nemmere en emballage er at genanvende og jo mindre, der anvendes, desto billigere – og naturligvis omvendt.

Det gør hele øvelsen til en relativ stor udskrivning. Derudover lægges der optil, at hele administrationsapparatet omkring producentansvaret skal øges, bl.a. med tilsyn. Det foreslås at blive betalt gennem mange forskellige og uspecificerede gebyrer. Dertil skal også lægges omkostningerne for kommunernes indsamling.

– Af de samlede årlige omkostninger er kompensationen til kommunerne for deres affaldsindsamling klart den største post. Denne kompensation lyder på 1,5 mia. kroner. Beklageligvis er der i det nuværende lovgrundlag for producentansvaret ikke præciseret, hvordan disse omkostninger skal beregnes, og det er op til kommunerne selv at definere, hvordan det skal foregå. I tidligere lovudkast har der ligeledes været et pålæg til kommunerne om effektivisering af affaldsindsamlingen, men det er blevet fjernet i det nye udkast, ligesom der lægges op til, at vi ikke kan få ordentlig indsigt og klagemuligheder, siger Morten Harboe-Jepsen.

Han frygter, at det overordnede mål med producentansvaret drukner i regler og udgifter.

– Formålet med at indføre producentansvaret for emballage er at reducere mængden af emballage, sikre en effektiv indsamling og håndtering af emballageaffald samt motivere virksomheder til at udvikle bedre og mere miljøvenlige emballagedesigns. Som lovudkastet er nu, risikerer formålet at gå tabt i øget bureaukrati, besværlige og tunge processer mellem de involverede parter, store omkostninger for erhvervslivet, dyrere emballage og dermed dyrere priser for forbrugerne, påpeger han.

Frem for at insistere på at holde den nuværende tidsplan er Emballagereturs anbefaling, at man udskyder implementeringen af producentansvaret for emballage til januar 2026, og bruger den ekstra tid til at få foretaget de nødvendige justeringer af lovgrundlaget samt sikre den fulde tilslutning blandt de 41.000 berørte virksomheder.

Kilde: Emballageretur

Skrevet i: Aktuelt, Klimanyt

Seneste nyt fra redaktionen

Frygter nyt forslag fra EU kan sætte en kæp i hjulet på indsatser for mere bæredygtighed

Klimanyt18. 06. 2025

Som udgangspunkt handler et nyt forslag fra EU-Kommissionen om at forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering – også kaldet CSRD. Et tiltag, man som udgangspunkt bakker op om hos Djøfs ESG-panel, men her frygter man, at det i praksis vil føre noget mere med sig. Nemlig at alt .

3D-printet rev designet af skoleelever skal hjælpe naturen i Københavns Havn

Klimanyt21. 05. 2025

125 elever fra 6. og 7. klasse på Christianshavn og Nyboder Skole var samlet til Havnedag på kajen ved Nordre Toldbod. Her brugte eleverne skoledagen på at blive klogere på livet under havoverfladen, bygge fiskebørnehaver til havnens fisk og plante en flydende have fuld af insektvenlige .

PFAS i brandskum bliver forbudt i hele EU efter en overgangsperiode på fem år

Klimanyt14. 05. 2025

Mens vi her i landet har haft et forbud mod PFAS i brandslukningsskumkoncentrat med PFAS på brandøvelsespladser siden 1- juli sidste år, går EU nu skridtet videre. Al brandslukningsskum med PFAS bliver forbudt i hele EU. Det står klart, efter medlemslandene i EU med dansk opbakning har vedtaget .

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Klimanyt09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

To kommuner bag landets første ordning til at genanvende brugte bleer

Klimanyt07. 05. 2025

I dag bliver brugte bleer smidt ud som restaffald, men et nyt anlæg i Hvidovre bliver det første i Danmark, hvor materialerne fra bleerne bliver genanvendt. Det er miljøvirksomheden Verdis, som skal drive anlægget og det er Københavns og Frederiksbergs Kommuner, der står bag .

SSI sætter fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer

Klimanyt28. 04. 2025

I anledning af Danmarks Nationale Klimahandledag satte Statens Serum Institut (SSI) fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer, og hvordan vi i Danmark bliver bedre til at håndtere dem. Klimaforandringer handler ikke kun om miljø og økosystemer. De udgør i stigende grad også en .

Miljøvurderingsplatform stikker til søs – nu indeholder den også undersøgelser i havet

Klimanyt23. 04. 2025

Tidligere har den danske miljøvurderingsplatform EA-Tools kun kunnet bruges til miljøvurderinger på land, men indeholder nu også undersøgelser i havet. EA-Tools er et værktøj, som blandt andet offentlige myndigheder og rådgivere bruger til at undersøge områder for potentielle konflikter, når de .

Offentlige indkøb kan opnå miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket

Klimanyt21. 04. 2025

En af de mest kraftfulde indkøbere her i landet det offentlige. Samlet set står stat, regioner og kommuner bag indkøb, der ovestiger 400 mia kr. og derfor betyder det noget, om de vælger fx Svanemærket eller ej. I en ny rapport fra Miljømærkning Danmark bliver det slået fast, at svanemærkede .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Klimanyt09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Gemina Termix

    Salgstekniker søges

  • Sponsoreret indhold

    I næste uge skal vi alle sammen på VVS25

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

  • Beckhoff Automation ApS

    Kom godt i gang med machine vision med denne enhed

  • Phoenix Contact A/S

    Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

  • Beckhoff Automation ApS

    Enorm regnekraft med op til 64 kerner

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Frygter nyt forslag fra EU kan sætte en kæp i hjulet på indsatser for mere bæredygtighed

    18.06.2025

  • 3D-printet rev designet af skoleelever skal hjælpe naturen i Københavns Havn

    21.05.2025

  • PFAS i brandskum bliver forbudt i hele EU efter en overgangsperiode på fem år

    14.05.2025

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • To kommuner bag landets første ordning til at genanvende brugte bleer

    07.05.2025

  • SSI sætter fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer

    28.04.2025

  • Miljøvurderingsplatform stikker til søs – nu indeholder den også undersøgelser i havet

    23.04.2025

  • Offentlige indkøb kan opnå miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket

    21.04.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Betaling for parkering skal holde søndagskørslen ude af hovedstaden og sænke luftforureningen

    31.03.2025

  • Når stormfloden raser er det ofte de samme boliger som rammes gang på gang

    26.03.2025

  • Årets Klimaby 2025 i det sønderjyske er blevet fundet efter et tæt opløb

    24.03.2025

  • Nu skal der mere fart under muligheden for at få repareret sine hårde hvidevarer

    21.03.2025

  • Danmark er gået en dag den gale vej – nu er vores overshootday den 19. marts

    18.03.2025

  • Vi er blandt de bedste i verden til pant – i 2024 kom returprocenten igen op på 93

    17.03.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik