Nordeuropas mest bæredygtige og CO2-neutrale hotel

Alsik Hotel i Sønderborg, Denmark, er ikke alene Syddanmarks største hotel – det er også et af Nordeuropas mest bæredygtige og CO2-neutrale hoteller. Højteknologiske løsninger sikrer energieffektiv styring af varme og ventilation, samtidig med at gæsterne opnår mest mulig komfort. Beckhoff Automation har leveret samtlige PLC’er til styring af varme, køling og klima på Alsik Hotel.

Hotel AlsikUdsigten fra hotellets 16. etage får tiden til at gå i stå. Med glasfacader 360 grader rundt får hotelgæster såvel som udefrakommende besøgende et fantastisk vue over hele regionen: Historiske Dybbøl Banke, hvor kanonkuglerne føg om ørerne på danske og tyske soldater i 1864, sejlskibe, der flyder gennem byen mellem Flensborg Fjord og Alssund, Tysklands nordkyst i det fjerne, samt Sønderborg Slot og byens hyggelige havn og centrum.

I kælderetagen, hvor hotellets maskinrum er placeret, går tiden til gengæld ikke i stå. Alsik Hotel er Nordeuropas højteknologiske hotel, og i kælderen snurrer varme- og kølingsanlæg, samt ventilationsanlæg, som forsyner hotellets 190 værelser, den 4500 m2 store spa, samt konferencelokalerne med rette temperaturer og klima.

Mål om 76 pct. CO2-neutralitet

Alsik Hotel blev indviet i maj 2019 og har for alvor sat Sønderborg og Als på landkortet. Det skyldes ikke kun gourmetrestauranten Syttende på 17. etage. Arkitekturen, designet og de store ambitioner for hotellet tiltrækker store konferencer og events til byen. Hotellet drives af Bitten & Mads Clausens Fond, som udspringer af Danfoss’ grundlægger Mads Clausen.

Hotellet er desuden et testcenter og udstillingsvindue for Danfoss’ egne, intelligente komponenter, der alle har til formål at skabe mest mulig energieffektivitet kombineret med størst mulig komfort.

På samtlige 19 etager – undtagen udsigtsplatformen på 16. etage – er varme, køling og ventilation koblet sammen i et CTS-system (HVAC). I alt 48 PLC’ere fordelt i maskinrummet og på hver etage styrer alt, lige fra værelser og konferencelokaler til spa’en.

”Visionen har fra første spadestik været at skabe et topmoderne hotel med mest mulig teknisk styring for at opnå højeste komfort for vores gæster. Derudover ønsker vi at skabe højest mulige energieffektivitet og CO2-neutralitet på 76 pct. Vi skal til enhver tid være et af Nordeuropas mest bæredygtige og CO2-neutrale hoteller,” siger Michael Kurth, Facility Manager, Alsik Hotel.

”På Alsik Hotel oplever man fx ikke konferencelokaler, som enten er helt nedkølede af et aircon-anlæg, eller hvor luften efter nogle timer bliver tung, så man må åbne døre og vinduer. Gæster skal ikke tænke over, om der er for koldt eller for varmt, eller om luften er for fugtig eller for tør. CTS-systemet måler og regulerer automatisk baseret på data fra sensorer ude og inde og udleder den rette mængde varme, køling og ventilation tilpasset antallet af gæster i de enkelte områder,” siger han.

Bookingsystemet kommunikerer med værelserne

Som noget nyt er bookingsystemet koblet på CTS-anlægget i en IBI-løsning (intelligente bygningsinstallationer). Det betyder, at bookingsystemet kommunikerer direkte med varme-, køling- og ventilationsanlæggene. Når gæster tjekker ind i receptionen, justeres temperaturen automatisk på værelset, og ventilationsanlægget tændes.

Gæster kan også selv regulere varme og køling på værelset, hvis de ønsker det. Når de tjekker ud, slukkes alt automatisk.

”Vi lader ikke varme- og ventilationsanlæggene stå og buldre løs, mens et rum er ledigt. Det er energispild,” siger Michael Kurth.

Overalt er energieffektiviteten optimeret. Alle brusehoveder og armaturer er forsynet med vandsparere. Al overskudsvarme, blandt andet fra det store spa-område, bliver genanvendt. Sensorer måler på alle relevante faktorer i realtid, og data opsamles og behandles intelligent for at skabe så hensigtsmæssig en drift som overhovedet muligt.

Åbne standarder er altafgørende

Alsik Hotel er udstyret med Danfoss-løsninger fra kælder til kvist, og et tæt samarbejde mellem Danfoss og Beckhoff Automation siden 2017 banede vej for Beckhoff som leverandør.

”Alsik Hotel ønskede at anvende automationsløsninger, som er frit programmerbare og som fungerer upåklageligt med Danfoss’ komponenter, herunder ventiler, ventilationsenheder (AHU units), frekvensomformere, målere, samt de trådløse komponenter. Derfor var valget af Beckhoff Automation naturligt for os,” siger Michael Kurth.

”Med Beckhoffs åbne standarder kan vi realisere vores mål og skabe de brugertilpassede løsninger, vi ønsker. Desuden har Beckhoff udviklet en funktionsblok i softwareprogrammet til Danfoss’ digitale ventil, NovoCon, der er i stand til at opsamle alle mulige data. Det gør det nemt for os at konfigurere styringen. Beckhoff har også udviklet specialprogrammer og protokoller til styring af vores trådløse komponenter. Det tætte samarbejde siden 2017 har kun bestyrket os i valget af Beckhoff som leverandør til Alsik Hotel. Vi kender stabiliteten i deres løsninger og innovationsgraden hos deres medarbejdere. Og så kan vi styre alt med deres PLC’er,” siger han.

 

FAKTABOKS: Arven fra Danfoss

Bitten & Mads Clausens Fond driver Alsik Hotel og har sammen med pensionsselskabet PFA finansieret Alsik Hotel. Virksomheden bag fonden, Danfoss, er i dag en af verdens førende producenter af mekaniske og elektroniske komponenter til styring af varme og køling. Alsik Hotel, der er født med Danfoss-løsninger fra kælder til kvist, udspringer derfor af DNA’et i Danfoss: Innovative løsninger, der driver morgendagens bæredygtige transformation.

 

FAKTABOKS: Alsik Hotel i tal

 • Åbnede i 2019
 • Er 24.800 m2 stort og 70 meter højt
 • Udsigtsplatformen på 16. etage er i 60 meters højde – og åben for offentligheden
 • Har en af Nordens største spa- og wellnessbygninger på 4.500 m2
 • Har 190 værelser fordelt på 19 etager
 • Har plads til 450 konferencegæster
 • Har regionens mest velrenommerede gourmetrestaurant, Syttende, på 17. etage

 

FAKTABOKS: Det har Beckhoff Automation leveret til Alsik Hotel

 • 20 stk CX8091 BacNet Controllere
 • 23 stk CX9020 BacNet Controllere
 • 5 stk CX5020 BacNet Controllere
 • 1170 stk Analoge I/O
 • 712 stk Digitale I/O
 • 43 stk BacNet MSTP busmoduler
 • 7 stk M-Bus kommunikationsmoduler

 

FAKTABOKS: 76% CO2-neutralitet

 • Ifølge dansk bygningsreglement (BEK2020) må bygninger maksimalt energiforbruge 25kWh/m². Med afsæt i Alsik Hotels energiforbrug svarer det til 75% CO2-neutralitet
 • Dvs. forbruger man 100 kWh/m² er CO2-udledningen 100% – og forbruger man 0 kWh/m² er CO2-neutralitet 100%
 • Alsik Hotel er projekteret til at performe 2,64% bedre end kravene i bygningsreglementet:
  • 25kWh/m² x (100%-2,64%)= 24,34kWh/m²
  • 100kWh/m²-24,34kWh/m² = 75,66 kWh/m² => 75,66% CO2-neutralitet