CO2-fangst bliver ofte betragtet som en vigtig brik i målet for at få bragt den danske CO2-udledning ned, men det er ikke altid, at teknologien er det korrekte valg, påpeger tænketanken Concito i en ny analyse.
Her tænkes især på de varmeværker, der anvender biomasse. Her kan etablering af CCS-anlæg vise sig at være en fejlinvestering, der ender op med at gøre det hele til en ualmindelig dårlig forretning.
Selvom det umiddelbart giver en klimagevinst, er det store investeringer, der risikerer ikke at kunne betale sig hjem. Desuden fastlåser det et stort biomasseforbrug langt ud i fremtiden. Et forbrug, vi ellers burde reducere markant og flytte til andre anvendelser, fremgår det af analysen, der bygger på en rapport fra Ea Energianalyse.
Potentialet for CCS er stort, men prisen på både biomasse og lagring af biogen CO2 (såkaldte negative udledninger) kan se helt anderledes ud i fremtiden, og det kan spolere kraftvarmeværkers investeringer i dyre CO2-fangstanlæg – hvorefter regningen vil lande hos varmekunderne og ejerne.
– Det er langt fra på alle kilder, at CCS giver mening for økonomi eller klima. Især når det gælder kraftvarmeværker, der benytter biomasse, er der virkelig grund til at tænke sig godt om, advarer senioranalytiker Tobias Sørensen, Concito.
Biomasse leverer vigtig energi og kulstof til den grønne omstilling, og derfor må der forventes et stigende pres på biomasseressourcer og dermed også en stigende pris på biomassen. Det er inden, der tages højde for, at de kommende års klimapolitik i Europa yderligere kan værdisætte den biomasse, vi ikke afbrænder, men som også er til gavn for klimaet, hvis den bliver i skove og marker.
– Vi har en klar forventning om, at flere forskellige typer af CO2-lagring vil blive prissat. Det har også en værdi for klimaet at lade biomasse blive i skovene, som potentielt kan blive en indtægt for skovejere. Samtidig er der flere sektorer, der også vil efterspørge biomasse til at erstatte fossile brændsler og lagring af CO2. Det peger alt sammen på højere priser på biomasse,” siger Tobias Sørensen.
Rapporten viser, at højere priser på biomasse kan føre til en halvering af biomasseforbruget til el- og varme omkring 2030, da fjernvarmeproduktion med varmepumper bliver mere attraktiv. Dette reducerer potentialet og behovet for CCS på biomasseanlæg markant.
– Det er afgørende, at forsyningsselskaber og markedsaktører tager højde for en højere pris på biomasse og ikke overvurderer mulige indtægter fra salg af klimakreditter i deres forventninger til fremtiden. Eller kan vi risikere store fejlinvesteringer, hvor varmekunderne og ejerne sidder tilbage med regningen, siger Tobias Sørensen.
Kilde: Concito