• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer28. 04. 2021 | Allan Malmberg

Danmark går i front mod madspild på globalt plan

AktueltFødevarer28. 04. 2021 | Allan Malmberg

Fra dansk side er det lykkedes at få igennem, at der skal udarbejdes fælles internationale ISO-standarder for at reducere madspild. Samtidigt har Dansk Standard sikret sig en plads for bordenden, hvilket betyder, at Danmark kan sikre et højt ambitionsniveau og at danske virksomheder får den konkurrencemæssige fordel ved at være med til at sætte fremtidens markedskrav.

De internationale standarder skal udvikles i ISO, der har 164 medlemslande fra hele verden. Danmark kommer til at spille en afgørende rolle i at forme retningen for de kommende krav og retningslinjer. Det er nemlig lykkedes Dansk Standard at få tildelt sekretariatet og retten til at udpege en formand, og dermed styringen af standardiseringsarbejdet.

Styrken ved netop at lave globale standarder er, at vi får lavet nogle retningslinjer, der går på tværs af lande og forsyningskæder. Verdens fødevareproduktion er nemlig i dag meget mere international, end de fleste af os måske lige tænker over. Derfor er der brug for fælles globale løsninger, og vi har i Danmark et stort ansvar for at gå forrest, siger Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard.

For at kunne reducere madspild, er der brug for konkrete redskaber og målemetoder til virksomheder og organisationer, der kan hjælpe dem med at reducere, registrere og dokumentere deres indsats.

Som noget af det første har vi fra dansk side foreslået, at der skal udvikles en ledelsesstandard om madspild og en standard for målemetoder og definitioner. Dermed får virksomhederne nogle konkrete principper og redskaber til, hvordan de kan reducere deres madspild i alle dele af produktionskæden, siger Maibritt Agger.

Standarderne skal sikre en fælles forståelse af, hvad madspild vil sige og hvordan det måles, så det bliver lettere at sammenligne og sætte mål på tværs af organisationer og lande.

Når Danmark kommer til at sidde for bordenden i arbejdet, giver det mulighed for både at sikre et højt ambitionsniveau og nogle konkurrencemæssige fordele for den danske fødevarebranche.

Hvis vi skal have det fulde udbytte af det kommende arbejde, kræver det, at de danske aktører fra hele værdikæden – som fx fødevareproducenter, supermarkeder, myndigheder og NGO’er – går aktivt ind i arbejdet og er med til at sikre et højt ambitionsniveau på baggrund af Danmarks i forvejen stærke position på området, påpeger Maibritt Agger.

Arbejdet med de internationale standarder starter op inden for få uger, og alle med interesse for området har mulighed for at deltage og dermed få indflydelse på fremtidens marked.

Kilde: Dansk Standard

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt innovationsprogram for at skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

Fødevarer23. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig vækst. .

Nyt udvalg skal hjælpe aftalen om et Grønt Danmark med at komme i hus

Fødevarer11. 06. 2025

Nye teknologier er en vigtig del af Aftale om et Grønt Danmark. Det kan være gyllekøling, hvor man reducerer udledningen af metan fra stalden, og pyrolyse, hvor biomasse opvarmes og omdannes til biokul. Målet er et grønnere og mere bæredygtigt landbrug, og for at bringe det tættere på målet, er .

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Fødevarer09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Fødevarer09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

Fødevarer01. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags .

Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

Fødevarer21. 03. 2025

Ost med ærteprotein lyder ikke umiddelbart som en kulinarisk delikatesse, men ikke desto mindre er det lykkedes forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet at fremstille en ost med netop ærteprotein. Der er tale om den pppulære madlavningsost paneer, der bl.a. .

København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

Fødevarer07. 03. 2025

En kombination af flinke københavnere og gode behandlingsanlæg betyder, at hovedstadens indbyggere nu skal sortere brugte pizzabakker som papaffald, frem for restaffald, som man har skullet tidligere. Årsagen er et forsøg, som er kørt mellem kommunen og behandlingsanlæggene. I forsøget har .

Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

Fødevarer05. 03. 2025

Langt de fleste danskere vil tage godt imod et eventuelt klimamærke på fødevarer. Det viser en analyse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK). Resultatet er ganske overbevisende. 81 procent syntes godt om klimamærke-idéen, men der er dog ikke ligegyldigt under hvilke .

Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

Fødevarer05. 03. 2025

Metan er en af de rigtig slemme klimagasser, og en af de store kilder er dyrkning af ris. Nu har svenske og kinesiske forskere i fællesskab udviklet en variant af ris, der ved dyrkninen udleder markant mindre metan. Reduktionen er helt oppe på 70 procent. Det vil have stor betydning. Ris er en .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Phoenix Contact A/S

    CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

  • Phoenix Contact A/S

    CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

  • Phoenix Contact A/S

    Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg på tage og fritstående solcelleanlæg

  • Gemina Termix

    Salgstekniker søges

  • Sponsoreret indhold

    I næste uge skal vi alle sammen på VVS25

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Nyt innovationsprogram for at skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    23.06.2025

  • Nyt udvalg skal hjælpe aftalen om et Grønt Danmark med at komme i hus

    11.06.2025

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

    01.04.2025

  • Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

    21.03.2025

  • København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

    07.03.2025

  • Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

    05.03.2025

  • Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

    05.03.2025

  • Vejen til færre dødsfald, bedre klima og en betydelig besparelse går gennem momsen

    03.03.2025

  • Nu vil man gøre op med myten om animalsk protein i sportens verden

    24.02.2025

  • Madsamarbejde satte rekord i 2024 – 50.000 måltider til hjemløse via JunkFood

    19.02.2025

  • Hybridprodukter kan være en trædesten fra kød til plantebaseret

    17.02.2025

  • 269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere

    14.02.2025

  • Drikkemælk er et lokomotiv indenfor økologiske mejeriprodukter – nu melder osten sig også klar

    14.02.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik