
Ikke overraskende er det lande som USA, Tyskland og Kina, der topper EYs liste over de mest attraktive markeder for investeringer i vedvarende energi og udrulningsmuligheder. Men korrigerer man for landenes BNP ser det helt anderledes her.
Så er det Danmark, der topper listen, efterfulgt af Marokko og Grækenland.
Det fremgår af EY’s Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), der netop er blevet offentliggjort. Rapporten, der udkommer hvert andet år, rangerer de 40 vigtigste markeder efter, hvor attraktive de er for investeringer i vedvarende energi og udrulningsmuligheder.
Danmark er på to år rykket fra at være det tredje mest attraktive marked for vedvarende energi til at være nummer ét i verden set i forhold til landenes BNP.
Rapporten fokuserer i år særligt på havvindkraft. Det sker på et tidspunkt, hvor sektoren, der er kendetegnet ved behov for store investeringer til opførelse for først at høste fordele flere år ude i fremtiden, befinder sig i en turbulent periode på grund af problemer med forsyningskæderne og høje omkostninger og stigende renter. Således er de globale omkostninger til havvind-projekter steget med næsten 40 procent siden 2019.
Ikke mindst i dét lys er det værd at hæfte sig ved Danmarks førsteplads på ranglisten, mener Michael Bruhn, der er partner i EY Danmark og finansiel rådgiver inden for vedvarende energi.
– Det vidner om en tiltro til det fremtidige potentiale og til, at de danske planer for både havvindkraft og vedvarende energi er troværdige og attraktive for investorer og udviklere, siger Michael Bruhn.
I rapporten fremhæves det således, at den danske politik med at tillade, at der udstedes såkaldte ”oprindelsesgarantier”, er med til at understøtte Danmarks rolle i den grønne omstilling. En oprindelsesgaranti er et certifikat, der dokumenterer og garanterer oprindelsen og den grønne værdi i energi fra vedvarende energikilder.
Det er eksempelvis en fordel i forhold til udviklingen af de stort anlagte grønt brint-projekter og power-to-X-teknologi, hvor energien kommer fra havvindkraft.
– Brint og brint-baserede brændstoffer kan spille en vigtig rolle i den igangværende omstilling fra fossile energikilder, specielt i sektorer som det er vanskeligt at elektrificere effektivt som for eksempel inden for sværindustri og transportsektoren, herunder shipping og luftfart. I og med at Danmark er langt fremme på dette felt og har progressive virksomheder, tæller det til vores fordel, når man måler på, hvor attraktivt et marked vi er, siger Michael Bruhn.
Mens Danmark altså har taget et hop op på førstepladsen på den BNP-korrigerede liste, er også Finland højt placeret som nummer 9. Sverige er nummer 15, mens Norge ligger nummer 23 blandt de i alt 40 lande på indekset.
Kilde: EY