
Det er noget nær en dansk specialitet, fjernvarmen. Og det har vist sig at være en særdeles fik en af slagsen, for mens alle de andre energiformer, ikke mindst gassen, er steget voldsomt i pris, skal fjernvarmekunderne ikke til lommerne.
Faktisk kan de, trods en stigning på små 6 procent, se at deres varmeregning er billigere end for 10 år siden. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der har set på priserne for alle energiformerne.
Prisstigningerne over de seneste 10 år er omtrent de samme, som over det seneste år. Det hænger sammen med, at priserne på energi stort set var uændrede fra 2012 til 2021, mens de store prisstigninger først fandt sted fra 2021.
Samlet set lyder stigningen på energi i alt på 47,4 procent siden august 2012, mens fjernvarme er blevet 7,4 procent billigere i denne periode.
Prisen på fjernvarme har ligget rimeligt stabilt de seneste 10 år, og selvom vi ser en årlig stigning i prisen på 5,9 pct. nu, er prisen faktisk lavere end for 10 år siden, siger Martin Birger Larsen, specialkonsulent i Danmarks Statistik.
Til gengæld er det næppe en overraskelse for nogen, at det er gasprisen, der har taget det største hop, og kigger Danmarks Statistik tilbage i sine mange statistikker, er årsstigningen da også meget markant.
Stigningen er båret af natur- og bygas, som i august havde en årsstigning på 150,1 procent, mens prisen på flaskegas trækker den samlede stigning på gas lidt ned til 142,6 procent. Det er den næsthøjeste årsstigning nogensinde målt. I april lød årsstigningen på 153,4 procent, siger Martin Birger Larsen.
Den mindst ligeså omtalte elpris er det sidste år steget med 54 procent. Elprisen begyndte stigningen halvvejs inde i 2021, og årsstigningen endte på 30 procent før jul.
Og siden er det faktisk kun gået op.
Så snart vi havde taget hul på 2022 fordobledes årsstigningen til over 60 procent. og er siden da ikke nået under 44 procent i årlig stigning, når der i den enkelte måned måles i forhold til samme måned året før, siger Martin Birger Larsen.
Opvarmer man boligen med flydende brændsel såsom olie, lyder årsstigningen på 39,7 procent, mens det faste brændsel til brændeovn eller brændekedel er røget i vejret med lidt over 58 procent.
Kilde: Danmarks Statistik