
Et bedre og mere energirigtigt hus er en vigtig brik i den danske klimaindsats. Vores boliger er en stor kilde til CO2-udledning, og derfor er det af stor betydning, at husene bliver så energieffektive som muligt.
Hvis pengene sidder løst og lommerne er dybe, er der bare at komme i gang med den helt store tur, men for de fleste boligejere må der en prioritering til.
Og der er hjælp at hente. Finans Danmark og DI Byggeri har set på alle energimærkerapporter for enfamiliehuse siden 2020, og herudfra vurderet, hvor boligejerne sandsynligvis bedst kan sætte ind for at opnå en besparelse på varmeregningen.
Analysen, som ejendomsmæglerkæden Home har set nærmere på, viser, at forskellige former for loft/tag-isolering, murisolering, isolering/udskiftning af døre og vinduer samt installation af solceller er blandt de hyppigste renoveringsforslag i energimærkerapporterne.
For de ældre huse – med de dårligste energimærker fra E-G – er det isolering af muren, der oftest anbefales i energimærket. Tæt efterfulgt af tag og loft.
– Efterisolering af hulmure og lofter er ofte en lavthængende frugt i forhold til at sænke sit varmeforbrug og dermed få en lavere varmeregning, fordi investeringen er relativt lille og tjener sig hjem over årene, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
Ifølge energimærkerapporterne er det billigere at rykke energimærket i den rigtige retning, hvis huset har et relativt dårligt energimærke, end det er for huse i bedre energimæssig stand.
Analysen fra DI og Finans Danmark viser også, at tilbagebetalingstiden for langt de fleste energiforbedringer er faldet de seneste par år og konkluderer, at renovering af huse med dårlig energistandard kun er blevet endnu mere fordelagtig på grund af de højere energipriser.
Den investering, der rykker mest ved energimærket, er en varmepumpe.
Hvor en varmepumpeinstallation typisk rykker energistandarden med to energimærker pr. 100.000 kr. investeret, rykker andre typer af energirenoveringer typisk energistandarden mindre.
Installation af en varmepumpe har i forvejen været blandt de meste rentable forbedringsforslag igennem en årrække – og det er vel at mærke, uden man tager højde for, at mange husejere har mulighed for at få tilskud til energirenoveringer fra Bygningspuljen/Varmepumpepuljen.
Ifølge Videnscentret Bolius vil energiforbedringer i boligen som regel også give et bedre indeklima med færre kuldebroer samt mindre træk og fodkulde.
Kilde: Home