
Vi skal væk fra parcelhuse på 200 kvm, som et nybygget parcelhus efterhånden er kommet op på. Ikke bare er huset vokset til dobbeltstørrelse siden 1960 – det er også en rigtig skidt boligtype, når man ser på klimabelastningen.
Det påviser den grønne tænletank Concito i en ny rapport, der er bestilt af Region Hovedstad.
Selvom vi i dag er langt mere opmærksomme på energiforbruget til lys og varme, kan det ikke opveje det klimaaftryk, der kommer som følge af den langt større mængde byggemateriale, der går til at bygge huset.
– Antallet af kvadratmeter er klart den faktor, der fylder mest i de samlede udledninger fra en bolig. Desuden optager de areal, der kunne være brugt til andre gode formål i byområderne som grønne parker, natur og biodiversitet, siger programchef Peter Andreas Norn, Klimalaboratoriet i Concito.
Derfor mener han, at vi skal væk fra trenden med at bygge større og større huse Vi skal bygge mindre, men også både tættere og højere, lige som vi i højere frad skal benytte fx træ i byggeriet.
I rapporten analyses tre eksempler på byudviklingsprojekter. Et parcelhusområde, et række- og punkthusområde og et område, hvor tidligere industribyggeri konverteres til bolig. Rapporten viser, at parcelhusområdets CO2-udledning er dobbelt så stor som de to andre områder.
Udover klimabelastningen er der også udfordringen med at finde fysisk plads til så store huse. Det gælder ikke mindst i hovedsregionen, der er udfordret på tre områder. Den er mindst arealmæssigt, men har flest indbyggere pr. kvadratmeter. Samtidig er det den region, der forventes at få den største befolkningsvækst frem mod år 2040.
– Det er helt afgørende, hvordan vi her i Region Hovedstaden anvender de knappe arealer og ressourcer i fremtiden. Derfor er vi gået i sammen med Concito om at belyse CO2-udledninger fra nye byområder, så vi og kommunerne kan begrænse vores udledninger i fremtiden, fortæller regionsrådsformand Lars Gaardhøj i Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden vil dele rapportens konklusioner med kommunerne gennem Klimaalliancen, hvor fokus er at understøtte implementeringen de kommunale klimaplaner. Som det første land i verden har tæt på alle danske kommuner netop lavet klimahandlingsplaner med det mål at leve op til Paris-aftalen.
Kilde: Concito