• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer13. 03. 2023 | Allan Malmberg

De gode madvaner fra Covid-19 er glemt – vi smider stadig massevis af mad ud

AktueltFødevarer13. 03. 2023 | Allan Malmberg

Mad i massevis finder stadig vej til vores skraldespande, viser en undersøgelse foretaget af Kantar Public for Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer. Undersøgelsen fastslår, at tæt på halvdelen af husstandene (44 %) smider mad ud mindst en gang om ugen.

– Noget tyder på, at vi fortsat har en stor opgave foran os. De gode madspildsvaner, som danskerne har lært under COVID-pandemien, hænger åbenbart ikke ved. Holdning er simpelthen ikke smittet af på handling. Måske vil inflationen og prisstigninger på fødevarer smitte af på danskernes madspildsvaner. Men den dag inflationen og prisstigninger på fødevarer falder, kommer vi højst sandsynligt igen til at opleve mere madspild. Til den tid skal vi genstarte hele kampen mod madspild, siger hun.

Selvom der har været fokus på madspild via diverse kampagner, har det ikke været tilstrækkeligt til at forhindre det. En travl hverdag kan være en del af årsagen, påpeger Per Vesterbæk, der er områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer.

– Vi kan se, at danskerne har en tendens til at glemme, hvilke fødevarer de har liggende derhjemme. Så køber man måske nogle nye og friske produkter, når man er ude og handle. Det tror jeg i høj grad sker, fordi mange har en travl hverdag, hvor man ikke helt får sat indkøbene i systemet, siger han.

I år er det 17 år siden, at Landbrug & Fødevarer lavede de allerførste beregninger af danske husholdningernes madspild. Og det er 15 år siden, at Stop Spild Af Mad bevægelsen så dagens lys, og bevægelsen er fortsat aktuel.

– Der er ingen tvivl om, at madspild er svært at komme helt til livs i et rigt samfund som det danske. Men vi skal fortsætte, for det er skidt for både klimaet, jordens ressourcer og vores privatøkonomi, at god mad ikke bliver spist, siger Per Vesterbæk.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Tilskyndelserne til de klimavenlige kostvaner er for små i butikkerne

Fødevarer23. 03. 2023

Selvom det umiddelbart for de fleste danskere ikke handler om klima, nå de går på indkøb, har det alligevel stor betydning, hvilke varer, der havner i indkøbsvognen. Ændrede kostvaner på den store klinge har stor betydning for den grønne omstilling, da indkøbsvanerne påvirker hele vejen tilbage i .

De gode madvaner fra Covid-19 er glemt – vi smider stadig massevis af mad ud

Fødevarer13. 03. 2023

Mad i massevis finder stadig vej til vores skraldespande, viser en undersøgelse foretaget af Kantar Public for Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer. Undersøgelsen fastslår, at tæt på halvdelen af husstandene (44 %) smider mad ud mindst en gang om ugen. - Noget tyder på, at vi fortsat har .

Folketinget sender 675 mio. kr. ind i fond som skal sikre flere plantebaserede fødevarer

Fødevarer24. 02. 2023

Et enigt Folketing har oprettet en fond på 675 mio. kr. Midlerne skal få landmænd og virksomheder til at producere og udvikle mange flere plantebaserede fødevarer. Selvom der i dag findes en en række plantebaserede alternativer til fx kød, er det langt fra nok, og udvalget afspejler heller ikke .

Supermarked med overskudsvarer åbner på det sjette europæiske marked

Fødevarer17. 02. 2023

Motatos, et online-supermarker, hvor varerne er overskudsprodukter, er gået ind på sit sjette europæiske marked. Det er Østrig, hvor borgene nu kan købe overskudsvarer fra mad- og dagligvaresektoren i landet. Baggrunden for lanceringen er blandt andet en åben position i salget af fødevarer på .

Nye afgrøder skal være selvgødende og dermed give et større udbytte i fx Afrika

Fødevarer15. 02. 2023

Gødning er dyrt, men de er afgørende for at landbrugets afgrøder giver et tilfredsstillende resultat. Men hvad nu hvis man kunne udvikle selvgødende afgrøder. Det er tanken bag et internationalt forskningsnetværk, ENSA, der fokuserer på at forbedre planters næringsoptagelse for at reducere .

Supermarked slår rekord i mad som reddes fra skraldspanden

Fødevarer01. 02. 2023

Med 1.155 tons mad, der ikke ender i skraldespanden, har supermarkedet Motatos danske kunder sat fremgangsrekord i, hvor meget mad, der undgår at ende i skraldespanden. I Danmark er fremgangen på 43 procent, og det er næsten dobbelt så stor fremgang i forhold til, hvor Motatos fremgang er på de .

Proteinbar består af overskud fra anden fødevareproduktion

Fødevarer12. 01. 2023

Når man nyder en nylanceret proteinbar fra et samarbejde mellem Nick’s og Motatos, spiser man, sådan groft fortalt, rester. 40 % af produktet består nemlig af biprodukter fra anden fødevareproduktion, som tidligere blev smidt ud. I stedet forener baren, der består af peanut og karamel, to af de .

Bygbrød bør erstatte rugbrødet – men der er en hage

Fødevarer21. 12. 2022

Brød bagt af enten rug eller hvede - eller en blanding - er hverdagskost for de fleste danskere. Men måske skulle vi i stedet spise bygbrød. Byg har nemlig en række gode egenskaber, som vi kan drage nytte af. Landmændene må anvende væsentligt mindre kvælstof til bygmarker end til hvede, byggen .

Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

Fødevarer20. 12. 2022

Julemaden forbinder de fleste danskere med flæskesteg eller and - eller måske begge I hvert fald noget med kød, men sådan behøver det ikke være, påpeger Charlotte Vinther Schmidt, der er fødevareingeniør fra Københavns Universitet. I stedet for de klassiske juleretter har hun sammensat en .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Hannover Messen

  • Beckhoff Automation ApS

    Nyt ansigt i Beckhoff

  • Spirax Sarco Danmark

    Gratis webinar:

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Embedded World 2023

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på ISH 2023

  • Gemina Termix

    Produktionsplanlægger søges

  • Phoenix Contact A/S

    Genbrug fremfor engangsbrug

  • Gemina Termix

    Servicetekniker søges

  • Beckhoff Automation ApS

    Multifunktionsklemmer fra Beckhoff

  • Beckhoff Automation ApS

    Pixel-præcis LED strip og matrix kontrol

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Tilskyndelserne til de klimavenlige kostvaner er for små i butikkerne

    23.03.2023

  • De gode madvaner fra Covid-19 er glemt – vi smider stadig massevis af mad ud

    13.03.2023

  • Folketinget sender 675 mio. kr. ind i fond som skal sikre flere plantebaserede fødevarer

    24.02.2023

  • Supermarked med overskudsvarer åbner på det sjette europæiske marked

    17.02.2023

  • Nye afgrøder skal være selvgødende og dermed give et større udbytte i fx Afrika

    15.02.2023

  • Supermarked slår rekord i mad som reddes fra skraldspanden

    01.02.2023

  • Proteinbar består af overskud fra anden fødevareproduktion

    12.01.2023

  • Bygbrød bør erstatte rugbrødet – men der er en hage

    21.12.2022

  • Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

    20.12.2022

  • Etiket afslører kødets tilstand og kan forhindre madspild

    14.12.2022

  • Øget rigdom giver flere færdigretter, mere take away og mindre fokus på dyrevelfærd

    08.12.2022

  • Mange danskere forsøger at komme væk fra den kød-tunge kost

    28.11.2022

  • De officielle kostråd går nu cirkulært

    18.11.2022

  • Klimarådet forslår afgifter som et værktøj til at nedbringe Danmarks globale klimaaftryk

    16.11.2022

  • Glasflasken er langt fra den klimaduks som mange kunder tror

    02.11.2022

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik