• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltForskningFødevarer14. 06. 2023 | Allan Malmberg

Det populære spagnum gemmer på en række udfordringer – alternativ kan være på vej

AktueltForskningFødevarer14. 06. 2023 | Allan Malmberg

Krydderurter er blandt de planter, man forsøgsvis vil dyrke i det nye alternativ til spagnum, BioSubstrate 2.0. Modelfoto

Spagnum er med god grund det foretrukne vækstsubstrat hos danske gartnerier. Som vækstsubstrat er det helt unik, og kan anvendes anset om der er tale om produktion af krydderurter, grøntsager, buske eller prydplanter.

Men der er en række ulemper forbundet med spagnum, og derfor vil projektet BioSubstrate 2.0 udvikle og demonstrere et nyt alternativ til vækstsubstratet spagnum i tæt samarbejde med danske gartnerier.

Årsagen til, at man vil forsøge at finde en erstatning ligger i den måde, spagnum udvindes på. Det gør man nemlig af kulstofrige tørvemoser. Uberørt er tørvemoserne vandmættede, hvilket betyder, at der sker en meget lille CO2-udledning. Men når man graver tørven ud, bliver den udsat for ilt, og dermed nedbrydes kulstoffet og udledes i atmosfæren.

Samtidig medfører udvindingen af spagnum, at sjældne naturtyper såsom højmoser og fattigkær ødelægges, til stor skade for biodiversiteten.

Dét er hovedproblemerne ved spagnum, som vi i Danmark forbruger ca. 400.000 kubikmeter af om året.

– Spagnum er et fantastisk vækstsubstrat. Det er utroligt godt at dyrke i, og derfor er det en udfordring at finde noget, der er lige så godt. Vores mål er at udvikle et biobaseret produkt, der er ligeså godt som spagnum, som kan konkurrere på prisen og som kan fremstilles mere bæredygtigt med lavere klimabelastning, fortæller projektleder og seniorspecialist ved Teknologisk Institut (TI), Søren Ugilt Larsen

BioSubstrate 2.0 bygger videre på erfaringer fra et tidligere GUDP-projekt, BioSubstrate, der havde samme ambitioner, men som ikke nåede helt i mål.

– I det første projekt arbejdede vi med enkeltbiomasser, hvor vi så på, om de kunne erstatte spagnum som enkeltkomponenter. Men det er svært at lave et vækstsubstrat på enkeltbiomasser, da den enkelte komponent ikke matcher spagnum på alle parametre. Enten var der for højt eller lavt næringsindhold, pH-værdien var skæv, strukturen var forkert osv. Konklusionen var derfor, at man bliver nødt til at blande flere forskellige komponenter sammen for at få en kvalitet, der minder om spagnum, fortæller Søren Ugilt Larsen.

En af hovedaktiviteterne i BioSubstrate 2.0 er undersøge, hvordan fem forskellige hovedkomponenter skal sættes sammen, så man i sidste ende står med et produkt af høj og konstant kvalitet.

De fem hovedkomponenter er komposteret pil, træfiber fra skovtræer, komposteret bark fra skovtræer, afgasset gyllefiber fra biogasanlæg samt spagnum. Dermed vil spagnum muligvis stadig udgøre en del af slutproduktet, men mængden af spagnum vil være markant reduceret.

Når holdet bag BioSubstrate 2.0 har fundet den ideelle sammensætning af de fem hovedkomponenter, skal vækstsubstratet demonstreres i praksis på fire forskellige gartnerier.

Her skal gartneriet Økologihaven teste vækstsubstratet på krydderurter, mens gartneriet Hunsballe Grønt skal teste det på jordbær. Gartneriet Knud Jepsen skal teste det på prydplanter, og endelig skal Gunnar Christensens Planteskole teste vækstsubstratet på træer og buske. Om den del af projektet fortæller Søren Ugilt Larsen:

– Det handler for os om at finde et produkt, der kommer så tæt på spagnum som muligt. Men der kan også være brug for, at gartnerierne tilpasser den måde, man dyrker på, til vækstsubstratet. Derfor skal gartnerierne se på, om der kan være behov for at man gødsker på en anden måde, eller at man måske skal vande lidt oftere, end man har gjort med spagnum.

Kilde: Landbrugsstyrelsen

Skrevet i: Aktuelt, Forskning, Fødevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt innovationsprogram for at skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

Fødevarer23. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig vækst. .

Nyt udvalg skal hjælpe aftalen om et Grønt Danmark med at komme i hus

Fødevarer11. 06. 2025

Nye teknologier er en vigtig del af Aftale om et Grønt Danmark. Det kan være gyllekøling, hvor man reducerer udledningen af metan fra stalden, og pyrolyse, hvor biomasse opvarmes og omdannes til biokul. Målet er et grønnere og mere bæredygtigt landbrug, og for at bringe det tættere på målet, er .

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Fødevarer09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Fødevarer09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

Fødevarer01. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags .

Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

Fødevarer21. 03. 2025

Ost med ærteprotein lyder ikke umiddelbart som en kulinarisk delikatesse, men ikke desto mindre er det lykkedes forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet at fremstille en ost med netop ærteprotein. Der er tale om den pppulære madlavningsost paneer, der bl.a. .

København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

Fødevarer07. 03. 2025

En kombination af flinke københavnere og gode behandlingsanlæg betyder, at hovedstadens indbyggere nu skal sortere brugte pizzabakker som papaffald, frem for restaffald, som man har skullet tidligere. Årsagen er et forsøg, som er kørt mellem kommunen og behandlingsanlæggene. I forsøget har .

Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

Fødevarer05. 03. 2025

Langt de fleste danskere vil tage godt imod et eventuelt klimamærke på fødevarer. Det viser en analyse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK). Resultatet er ganske overbevisende. 81 procent syntes godt om klimamærke-idéen, men der er dog ikke ligegyldigt under hvilke .

Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

Fødevarer05. 03. 2025

Metan er en af de rigtig slemme klimagasser, og en af de store kilder er dyrkning af ris. Nu har svenske og kinesiske forskere i fællesskab udviklet en variant af ris, der ved dyrkninen udleder markant mindre metan. Reduktionen er helt oppe på 70 procent. Det vil have stor betydning. Ris er en .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Phoenix Contact A/S

    Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg på tage og fritstående solcelleanlæg

  • Gemina Termix

    Salgstekniker søges

  • Sponsoreret indhold

    I næste uge skal vi alle sammen på VVS25

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

  • Beckhoff Automation ApS

    Kom godt i gang med machine vision med denne enhed

  • Phoenix Contact A/S

    Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Nyt innovationsprogram for at skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    23.06.2025

  • Nyt udvalg skal hjælpe aftalen om et Grønt Danmark med at komme i hus

    11.06.2025

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

    01.04.2025

  • Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

    21.03.2025

  • København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

    07.03.2025

  • Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

    05.03.2025

  • Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

    05.03.2025

  • Vejen til færre dødsfald, bedre klima og en betydelig besparelse går gennem momsen

    03.03.2025

  • Nu vil man gøre op med myten om animalsk protein i sportens verden

    24.02.2025

  • Madsamarbejde satte rekord i 2024 – 50.000 måltider til hjemløse via JunkFood

    19.02.2025

  • Hybridprodukter kan være en trædesten fra kød til plantebaseret

    17.02.2025

  • 269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere

    14.02.2025

  • Drikkemælk er et lokomotiv indenfor økologiske mejeriprodukter – nu melder osten sig også klar

    14.02.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik