
I 2019 kostede det 50.000 kr. i såkaldte politisk bestemte omkostninger som tariffer og bidrag at få lov at opsætte og koble 1 MW landbaseret grøn energi på nettet.
I 2025 er det steget til ikke mindre end 1.837.000 kroner for den samme effekt. En prisstigning, som stort set har sat en stopper for opsætningen. Sølle 12 møller blev det til i hele 2024, og det svarer i realiteten til, at udviklingen er gået i stå, påpeger Green Power Denmark
– Det er et kæmpe paradoks. Stort set alle er enige om, at vi skal gennemføre en grøn omstilling af hensyn til vores nationale sikkerhed, forsyningssikkerheden og klimaet. Politikerne sætter høje mål for udviklingen og pålægger – måske ubevist – kort efter den grønne energi så store omkostninger, at det økonomiske grundlag for at opstille vindmøller og solceller stille og roligt forsvinder, konstaterer Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi, PtX og internationalt samarbejde.
Udover at tilslutningsbidraget til Energinet er steget mellem 62-69 procent på ét år, skubber stigende jordskatter også den forkerte vej.
En del af problemet for opstillerne af vedvarende energi er usikkerheden om den fremtidige udvikling. De går i gang med at planlægge et projekt, og inden de har fået tilladelsen, der tager årevis at få, er de politisk bestemte omkostninger steget til et niveau, hvor det ikke giver mening at gennemføre projektet økonomisk.
– Der ligger nok ansøgninger hos kommunerne om at opstille vindmøller og solceller til at indfri vores ambitioner om at firedoble vores kapacitet. Det er nødvendigt at få disse projekter ud at leve for at vriste os fri af de fossile brændsler. Men faktum er desværre, at mange af projekterne vil dø, når de møder den økonomiske virkelighed, siger Camilla Holbech.
Der er tre primære årsager til, at solcelle- og vindmølleprojekter falder til jorden: De skal vente på, at eltransmissionsnettet er udbygget, så det kan tage imod strømmen. Der bliver klaget over projekterne, og udgifterne til at etablere projekterne er større end de mulige indtægter.
Ifølge Camilla Holbech er det en klassisk problemstilling:
– Det er jo i virkeligheden ganske simpelt: Når noget bliver dyrere, får man mindre af det. Og det er det, der sker her. De stigende omkostninger bremser altså udbygningen med vedvarende energi.
Hun påpeger, at der kan være gode grunde til, at de forskellige omkostninger er steget. Men politikerne er sikkert ikke opmærksomme på det samlede billede.
– Vi er nødt til få en diskussion om de stigende udgifter, og hvordan vi kan få sat en prop i dem. Vi skal huske, at der også er en konsekvens ved manglende grøn strøm i form af stigende elregninger, ringere forsyningssikkerhed, og langsommere udfasning af den russiske gas, siger Camilla Holbech.
Kilde: Green Power Denmark