
Danskerne har fået øjnene op for, at elektronik ikke nødvendigvis behøver været nyt – det kan sagtens være genanvendt.
I en ny undersøgelse, som Appinio har foretaget for virksomheden Refurbed blandt 1.000 danskere, svarer 60 procent, at de vil blive glade for at modtage genanvendt elektronik i gave. Til sammenligning var tallet 48 procent i 2022, og udviklingen glæder Emma Jefelt fra Refurbed Danmark.
– Det mest bæredygtige elektronik er det, forbrugerne allerede har mellem hænderne, og det er derfor afgørende, at vi som forbrugere bliver langt bedre til at tænke cirkulært, når vi køber elektronik. Derfor glæder det mig da også, at så mange danskere vil blive glade for at modtage genanvendt elektronik i gave, og det er positivt, at tallet stiger. Det vidner om, at vi er på rette vej, men der er stadig meget arbejde foran os, siger Emma Jefelt, Refurbed Danmark.
Danskernes elektronikforbrug buldrer derudad og det samme gælder mængden af elektronisk affald, der nu udgør den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden. En rapport fra The Global E-Waste Statistics Partnership 2020 viser, at den globale mængde e-affald vokser med 2,5 millioner tons om året, og at samtlige mennesker på kloden i gennemsnit hver især genererede 7,3 kilo e-affald på ét år.
Samtidig estimeres det i rapporten, at 50 tons kviksølv på globalt plan ender i miljøet på grund af e-affald. Som befolkning smider danskerne over 100.000 tons elektronik i rodeskuffen eller direkte i skraldespanden – hvert år. Det betyder, at værdifulde ressourcer går til spilde eller decideret går op i røg og CO2.
Derfor får det også panderynkerne frem hos Emma Jefelt, at kun 37 procent af danskerne kunne finde på at give genanvendt elektronik i gave.
– Cirkulære forbrugsvalg spiller en fuldstændig afgørende rolle i at rette op på det klimabål, vi alle har bidraget til at starte, og jeg kan derfor kun opfordre til, at flere danskere får øjnene op for de mange klimamæssige fordele der ligger i at købe genanvendt frem for nyt, siger Emma Jefelt.
Kilde: Refurbed