Hosta, gåsefod, eller måske pilblad-knold. Jo, vi skal til at vende os til helt andre grøntsager på tallerknerne. Fidusen ved de tre nævnte er, at de er flerårige.
Flerårige grøntsager findes allerede på vores middagsborde, bare tænk på asparges, men langt de fleste grøntsager er kun ét-årige. Og det er ikke klimamæssigt særligt hensigtsmæssigt. Der skal anvendes en masse energi hvert eneste år på at så, sætte og lægge, mens man med de flerårige blot skal høste.
Foruden nye smagsoplevelser går vi samtidig forrest og baner vejen for en produktion, der ikke udpiner jordbrug og dyrelivet. Både fordi det giver mening, og fordi det bringer en helt ny dimension af råvarer og muligheder til vores køkkener, siger Maj Toppenberg, direktør i Kokkenes Køkken.
Virksomheden er de første i branchen som indgår formelt samarbejde om flerårige grøntsager. Det sker sammen med Dansk Cater og Skovsgaard Gods.
Indenfor flerårige grøntsager er det især pilblad, der er en slags kronjuvel. Det er en vandplante med en tæppeagtige bevoksninger. Planten danner tynde udløbere, og her dannes der små, spiselige rodknolde på størrelse med golfbolde. De har været kendt som spiseplante i hundredevis af år, og er stort set lige så multifunktionel som en kartoffel. Og modsat en kartoffel, kan både blomster og blade spises hos pilblad.
Vaner er svære at bryde. Den erkendelse har man for længst gjort sig på Skovsgård Gods, og hvor ønsket om at dyrke flerårige grøntsager har været længe undervejs.
Det er ikke nemt at ændre folks spisevaner, og som leverandør af råvarer må vi så og høste det, som markedet kalder på. Der er et stort og uforløst potentiale i de flerårige grøntsager, og vi er meget glade for samarbejdet med Kokkenes Køkken, som sikrer liv til vores både spændende og bæredygtige sats med flerårige grøntsager, siger Bjarne Hansen, daglig leder på Skovsgård Gods.