
To projekter, Greensand og Bifrost, skal sætte gang i planerne for på sigt at lagre CO2 i de gamle danske oliefelter, og der er nu kommet midler med fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Der er givet 197 mio. kr. til Project Greensand, med INEOS Oil & Gas Danmark som hovedansøger, og 75 mio. kr. til Projektet Bifrost med TotalEnergies som hovedansøger.
CO2-lagringen skal finde sted i oliefelterne Harald og Nini. De begynder til næste år, og vil potentielt have et samlet lagringspotentiale på hele 24 mio. tons CO2 om året.
Projektet Bifrost har meldt ind, at der potentielt fra 2027 kan lagres 3 mio. ton pr. år CO2, og Greensand har meldt ind, at der potentielt fra 2025 kan lagres op til 1,5 mio. ton CO2 pr. år. Bifrost forventer på sigt at kunne lagre op til 16 mio. ton CO2 pr. år, mens Greensand forventer at kunne lagre op til 8 mio. ton CO2 pr. år.
Vi har valgt to projekter med høj kvalitet, som går til opgaven med at lagre CO2 i Nordsøens undergrund med to forskellige metoder. Det er vigtigt ikke at lægge alle æg i en kurv, på dette stadie for CO2-lagring. De store tilsagn har kun været muligt, fordi vi har haft en særpulje, som blev besluttet i forbindelse med Nordsøaftalen, siger Anne Grete Holmsgaard, formand for EUDP’s bestyrelse.
Greensand fokuserer på CO2-lagring i Nini-feltet, mens Bifrost fokuserer på Harald-feltet.
Greensand” inddrager hele værdikæden fra fangst, transport og lagring, og projektorganisationens 29 projektpartnere dækker aktører fra hele kæden.
Bifrost omhandler udelukkende selve lagringen, og projektorganisationen er derfor fokuseret til 3 nøglepartnere inden for lagring.
Kilde: Energistyrelsen