
PtX dækker bl.a. over produktionen af brint, der er oplagt til de transportområder, hvor elektrificering ikke er muligt, fx den oceangående skibstrafik.
Tanken er, at man anvender strøm fra vindmøllerne til at producere brinten, men som tilfældet er i dag, skal strømmen sendes i store kabler ind mod land, hvor man danner brint, som skibene skal ind og tankes med.
Det er måske at gå over åen efter vand, for hvad nu, hvis man producerede brinten direkte ude ved vindmøllerne på havet, og de oceangående skibe kunne tanke op ved møllerne.
Det er sådanne idéer, der ligger bag projektet ’Hydrogen Bunkering Integration in Offshore Wind’. I første omgang er det dog ikke så vidtløftige tanker, der arbejdes med, men i stedet, at man lader vindmølleskibe – de såkaldte SOV’er, transportere brinten fra møllerne til land.
Det er dog ikke så ligetil påpeger John Laustsen, Project Director i ESVAGT, der er partner i projektet.
– Potentialet er helt oplagt, men der er rigtig mange ubekendte, vi skal blive klogere på. Hvordan håndterer vi brinten, når vi skal bunkre? Hvordan tryksætter vi den? Hvad stiller vi op med, at brintens energitæthed er 1/8 af den, vi er vant til? Der er rigtig mange praktiske spørgsmål, vi skal have svar på. Men det er jo det, der gør det spændende at være med, hvor innovationen brydes, siger han.
Sådan ser man også det hos anden projektpartner, Hytor. Salgschef Martin Løkkegaard Andersen har ikke fået et nyt produkt ud af projektet endnu.
– Vi skal være med, hvor det sner. Den grønne omstilling handler i høj grad om at asfaltere vejen, mens vi kører på den, og derfor er vi også nødt til at investere i at blive klogere sammen med de andre partnere. Den læring og viden, vi får sammen, er af stor værdi, siger han.
Mens både Hytor og ESVAGT således sejler i ukendt farvand, er det anderledes for NOV, der også er partner i projektet.
Her kan man så at sige hive brugbare produkter direkte ned fra hylderne.
– Vi kommer med 25 års erfaring fra offshorebranchen, hvor vi har leveret fleksible rør og lastesystemer til rørføringer til olie- og gasindustrien, siger Kim Steen Olsen, Project Manager:
– Vi vil gerne være en del af fremtidens ændrede energimarked, og særligt hydrogenmarkedet, som vil udvikle sig voldsomt de kommende år. Derfor har det været godt for os at være med i et innovationsprojekt, som har vist, at vores produkter og teknologi en-til-en kan overføres til en ny branche. Det er der virkelig mange perspektiver i for os i form af nye markeder og nye ben at stå på, og det har innovationsprojektet bidraget væsentligt til, siger han.
For bordenden af hele projektet sidder Mohsen Soltani, Associate Professor og leder af Offshore Renewable Energy-afdelingen på Aalborg Universitet.
– 70 procent af jordkloden er dækket af vand, og skal vi nå i mål med den grønne omstilling, så skal en del af pladsen bruges til havmølleparker og produktion af grøn vindenergi. Kan vi undgå de lange og dyre kabelføringer ved at bruge strømmen direkte ved møllen, så vil vi både undgå transmissionstab og kunne gøre mere skibstransport emissionsfri, siger Mohsen Soltani.
Kilde: Energy Cluster Denmark