• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer27. 04. 2022 | Allan Malmberg

Gamle juletræer bliver til et klimavenligt kosttilskud

AktueltFødevarer27. 04. 2022 | Allan Malmberg

Foto: Jacob Vind

Nu er det slut med at smide gamle juletræer ud. De kan nemlig med fordel anvendes som et billigt, klimavenligt og lettilgængeligt kostfibertilskud.

Det mener Mimi Nielsen fra 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium, der vandt titlen som årets juniorforsker ved det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København. Og det oven i løbet med en motivering fra en jury, der næsten var gået i selvsving.

“Det er det bedste projekt, vi nogensinde har set. Dette projekt har ikke bare brugt den naturvidenskabelige metode, det har skabt sin egen,” skriver juryen blandet andet i sin motivering.

Baggrunden for idéen til at anvende juletræer hedder hemicellulose. Stoffet er godt for vores tarmbakterier, og det er netop afsættet for Mimi Nielsen, der har sloges med tarmproblemer hele sit liv. På grund af hendes sygdom kastede hun sig over at læse om tarmene, faldt over oplysningerne om hemicellulose – og at det fandtes i familiens juletræ.

Og så gik hun ellers i gang.

Jeg rengjorde stammen fra juletræet og skrabede overfladen. Siden savede jeg stammen til savsmuld, som jeg kogte og tørrede og til sidst granulerede til fine granfibre, forklarer hun.

Grankostfibrene kan bruges til bagning og Mimi Nielsen havde bagt knækbrød og franskbrød med granfibre, som hun tilbød smagsprøver af på sin stand. Mimi Nielsen har haft kontakt med tarmforskere fra Københavns Universitet i processen, hvilket hjalp hende med at designe og udføre forsøg.

Og der er rigeligt med aflagte juletræer. Hvert eneste år smider vi cirka 1,5 mio. aflagte træer ud.

Som vinder af prisen som årets unge forsker i hovedrækken for gymnasieelever modtager Mimi Nielsen 25.000 kroner, ligesom hun kan se frem til at skulle rejse til deltagelse i internationale konkurrencer. Det samme kan vinderen af seniorkonkurrencen, Konrad Basse Fisker fra 3. g på Roskilde Katedralskole. Han imponerede juryen mod sit projekt, der vil gøre det muligt at skabe planteliv på Mars.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

 

Seneste nyt fra redaktionen

Sukkerroe-fibre er omdrejningspunkt i ny fødevareemballage

Fødevarer12. 05. 2022

En helt ny papiremballage baseret på fibre fra sukkerroer er klar til at sende plastemballagen på pension. Efter fire års forskning er Teknologisk Institut og skotske CelluComp nemlig klar med en fiberbaseret, genanvendelig og bionedbrydelig emballage med exceptionelle barriereegenskaber på baggrund .

Mindre metan i ko-bøvserne

Fødevarer04. 05. 2022

Ved at spise foder med det metan-reducerende fodertilsætningsstof Bovaer, skal 10.000 køer medvirke i et forsøg, som Arla og DSM står bag. Det er et pilotprojekt, hvor køer i Danmark, Sverige og Tyskland skal vise, at de udsender 30 procent mindre metan, når de spiser foder iblandet Bovaer. .

Gamle juletræer bliver til et klimavenligt kosttilskud

Fødevarer27. 04. 2022

Nu er det slut med at smide gamle juletræer ud. De kan nemlig med fordel anvendes som et billigt, klimavenligt og lettilgængeligt kostfibertilskud. Det mener Mimi Nielsen fra 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium, der vandt titlen som årets juniorforsker ved det store videnskabstræf .

Ohmsk varmebehandling af kød er et klimavenligt alternativ

Fødevarer27. 04. 2022

Ohmsk varmebehandling har potentiale til at hjælpe den grønne omstilling på vej, da teknologien er både elektrificeret og meget energieffektiv. Som alle andre ledende materialer udviser de fleste fødevarer modstand, når der påføres elektrisk strøm, og som i glødetråden i en pære afsættes energien .

Pyrolyse-pulje overrendt

Fødevarer18. 04. 2022

En ny pulje til grøn omstilling af landbruget er i den grad blevet overrendt. Puljen er målrettet udvikling af teknologier som pyrolyse – en proces, hvor biomasse opvarmes uden tilstedeværelse af ilt. Man kan således tage restprodukter fra landbruget, såsom halm og gylle, og nedbryde det, så det .

WHO råber vagt i gevær om plantebaserede fødevarer

Fødevarer11. 04. 2022

Et stigende antal forbrugere har kastet sig over plantebaserede fødevarer som erstatning af kød og mejeriprodukter. Det kan der være både sundhedsmæssige og klimamæssige baggrunde til. Nu råber WHO dog vagt i gevær omkring disse fødevarer WHO peger på, at specielt to forhold er problematiske .

Svenskerne har skiftet fra plast til papir

Fødevarer06. 04. 2022

Papirposen er i dag det mest populære valg, når de svenske forbrugere køber poser i forbindelse med indkøbet. Tidligere var det plast, men det har en massiv prisstigning ændret på. Prisen på plastposen blev hævet fra 3 til 7 svenske kroner i maj 2020. Nu er der sket en evalueringen af .

Lettere vej til bæredygtigt alkohol

Fødevarer06. 04. 2022

I Sverige er salg af alkohol stærkere end de såkaldte Folkeøl, lagt i hænderne på Systembolaget. Her har man opdaget, at kunderne gerne vil handle mere bæredygtigt, men at det til gengæld er noget nær umuligt at gennemskue, hvilke produkter, man i givet fald skal vælge. Derfor har den statslige .

Fiber-materiale skal give stærkere papir-bæreposer

Fødevarer04. 04. 2022

Bæreposer i plast har ikke det bedste ry. Alternativet kunne være poser i papir, men de har heller ikke et godt, om end det er af en anden årsag. De går for let i stykker. Nu lancerer Stora Enso et nyt fiber-materiale specielt udviklet til netop bæreposer. CarrEco Brown er et tre-lags .

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Phoenix Contact A/S

    Hannover messe 2022

  • Spirax Sarco Danmark

    Whitepaper: Forbedringer på kedelhuset betyder øget effektiv

  • Spirax Sarco Danmark

    Effektiv styring af vandudladere

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Få det bedste ud af din investering i et dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Webinar: Hvordan styres dampkvalitet og sikkerhed bedst indenfor føde- og drikkevareindustrien?

  • Gemina Termix

    Kvalitetsmedarbejder

  • Phoenix Contact A/S

    Brugskøretøjer egnede til hverdagsbrug takket være innovativ teknologi

  • Spirax Sarco Danmark

    Gratis guide til effektiv proceskontrol

  • Beckhoff Automation ApS

    Vil du være med til at udvikle kundetilpassede løsninger indenfor automation?

  • Spirax Sarco Danmark

    EasiHeat damp-til-vand varmeveksler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Sukkerroe-fibre er omdrejningspunkt i ny fødevareemballage

    12.05.2022

  • Mindre metan i ko-bøvserne

    04.05.2022

  • Gamle juletræer bliver til et klimavenligt kosttilskud

    27.04.2022

  • Ohmsk varmebehandling af kød er et klimavenligt alternativ

    27.04.2022

  • Pyrolyse-pulje overrendt

    18.04.2022

  • WHO råber vagt i gevær om plantebaserede fødevarer

    11.04.2022

  • Svenskerne har skiftet fra plast til papir

    06.04.2022

  • Lettere vej til bæredygtigt alkohol

    06.04.2022

  • Fiber-materiale skal give stærkere papir-bæreposer

    04.04.2022

  • Fugttæt papirmateriale klarer sig uden belægningen af voks eller plast

    30.03.2022

  • Nu kan hele emballagen blive i PET

    28.03.2022

  • Nu skal alle trawlere i Kattegat have kamera på fangstbåndet

    16.03.2022

  • Plantefond skal øge satsningen på plantebaserede fødevarer

    15.03.2022

  • Naturlig “skræl” af cellulose erstatter krympeplast på frugt og grønt

    28.02.2022

  • Ubegrundet frygt for kemi- og medicinrester i slam og komøg

    23.02.2022

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR