• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

FødevarerKlimanytTop20. 12. 2022 | Allan Malmberg

Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

FødevarerKlimanytTop20. 12. 2022 | Allan Malmberg

Charlotte Vinther Schmidt i køkkenet på Institut for Fødevarevidenskab. Foto: Bettina Illemann Larsen

Julemaden forbinder de fleste danskere med flæskesteg eller and – eller måske begge I hvert fald noget med kød, men sådan behøver det ikke være, påpeger Charlotte Vinther Schmidt, der er fødevareingeniør fra Københavns Universitet.

I stedet for de klassiske juleretter har hun sammensat en julemenu, der er baseret på plantemad. Og den vigtige pointe er, at det hele stadig smager af jul.

Charlotte Vinther Schmidt forsker i, hvordan man udnytter smagspotentialet i bæredygtige fødevarer, og i forbindelse med julen er det vigtigt at have tilstrækkelig med umami-smag i den mad, som skal serveres juleaften.

Kød er kendt for sin kraftige umami-smag. Vil man af med kødet i julemaden, kan man i stedet booste umami-smagen af andre ingredienser og dermed tilføre umami til råvarer, der ikke normalt smager af umami, siger Charlotte Vinter Schmidt, som i sit bud på en alternativ julemenu gør netop dette.

Rent videnskabeligt opstår umami-smagen, når den frie aminosyre glutamat er til stede i fødevarer. Via umami-synergi-princippet kan man forstærke umami-smagen fra glutamat, forklarer Charlotte Vinter Schmidt:

Man kan opnå den effekt, der kaldes umami-synergi, hvis man sætter fødevarer med glutamat sammen med fødevarer, der har et højt indhold af nogle andre særlige stoffer ved navn nukleotider. Nukleotider giver ikke umami smag i sig selv, men når de forenes med glutamat i samme mundfuld, bliver umami-smagen boostet kraftigt. En generel tommelfingerregel er, at 1 del glutamat + 1 del nukleotider giver en umami-smagsintensitet der svarer til 8 dele glutamat.

Effekten kender vi fra berømte ’par’ som champagne og østers, skinke og ost samt æg og bacon.

Derudover foreslår Charlotte Vinter Schmidt, at man – for at få det hele til at smage mere af jul – kan genbruge de meget julede ingredienser, som ikke alle er animalske – fx rødkål og tranebær og krydderier som nelliker, kanel og allehånde.

Samlet set kan man kigge på, hvad der egentlig gør, at den klassiske julemiddag smager så godt: For eksempel hvilke grundsmage er tilstede, hvilke teksturer og hvilke aromaer? Hvis man splitter måltidet op i sådanne delkomponenter, kan man genskabe det i et andet måltid med helt andre ingredienser, hvor man derved får de samme fødevareegenskaber og får stimuleret de samme sanser, siger forskeren.

Ud fra de ovennævnte præmisser har Charlotte Vinter Schmidt sammensat et plantebaseret julemåltid. Måltidet består af:

Søde umami-miso-kartofler i fad af bagte gule og søde kartofler i lag med lys miso, gærflager, nelliker og allehånde.
Stegte østershatte med karamelliserede løg og rødbeder i rødvin
Frisk julesalat af fintsnittet kål, julesalat, hakkede æbler og friske solsikkeskud med dressing af clementinsaft, lys miso og valnøddeolie samt ristede valnøddekerner og tranebær.

Første komponent på tallerkenen er en umamificeret nytænkning af brunede kartofler. Når misoen, som indeholder meget glutamat, interagerer med den smule glutamat, der findes i kartoflerne, og med gærflagerne, som både indeholder glutamat og nukelotider, sker umami-synergien. Og så hjælper krydderierne med at få de klassiske julearomaer frem, siger Charlotte Vinter Schmidt.

Den anden komponent i retten er en rødvinssauce med rødbeder og udtræk fra stegte løg.

Det særlige ved løg er, at de indeholder en del såkaldte kokumi-peptider, som har den effekt, at de giver en speciel mundfølelse og samtidig virker som forstærker af umami-grundsmagen. Og når løgene så karamelliserer, bliver de sødere – og smagen af sød og umami er de to grundsmage, vi går og craver, siger forskeren.

Saucen bliver her serveret med hårdstegte svampe som fx østershatte, som i sig selv indeholder både glutamat og nukleotider og dermed meget umami-smag. Når østershattene steges ved høj tør varme dannes der desuden Maillard-aroma. Det er de aromastoffer, der udløses i en kemisk reaktion mellem frie aminosyrer og sukkerstoffer, når man bruner maden, og som man kender fra fx friskbagt brød eller stegeskorpe på kød.

Sidste komponent er en frisk salat med bl.a. rødkål, æbler og clementinsaft, der både tilføjer juleingredienser og mere friskhed til retten.

Retten tager et sted mellem 1 time og 10-30 minutter at tilberede.

Charlotte Vinter Schmidt har også komponeret retten ud fra kriteriet om, at de råvarer, som indgår, er i sæson.

Har man fokus på at spise så bæredygtigt som muligt, er tommelfingerreglen er at spise det, der er i sæson i det land, man befinder sig i. Det er ikke kun afgørende, at det er lokale varer. For det kan godt være, at man kan købe dansk-producerede tomater her om vinteren, men så er de dyrket i et drivhus, som man har brugt rigtig meget energi på at holde varmt, påpeger Charlotte Vinter Schmidt.

Det mest ’eksotiske’ element i juleretten er soyabønnepastaen miso, der oprindeligt kommer fra Japan. Miso kan findes i mange større supermarkeder, asiatiske købmænd, men Charlotte Vinter Schmidt fremhæver, at der også er kommet danske producenter på markedet, der producerer miso af lokale råvarer.

Kilde: Københavns Universitet

Skrevet i: Fødevarer, Klimanyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Klimanyt09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

To kommuner bag landets første ordning til at genanvende brugte bleer

Klimanyt07. 05. 2025

I dag bliver brugte bleer smidt ud som restaffald, men et nyt anlæg i Hvidovre bliver det første i Danmark, hvor materialerne fra bleerne bliver genanvendt. Det er miljøvirksomheden Verdis, som skal drive anlægget og det er Københavns og Frederiksbergs Kommuner, der står bag .

SSI sætter fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer

Klimanyt28. 04. 2025

I anledning af Danmarks Nationale Klimahandledag satte Statens Serum Institut (SSI) fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer, og hvordan vi i Danmark bliver bedre til at håndtere dem. Klimaforandringer handler ikke kun om miljø og økosystemer. De udgør i stigende grad også en .

Miljøvurderingsplatform stikker til søs – nu indeholder den også undersøgelser i havet

Klimanyt23. 04. 2025

Tidligere har den danske miljøvurderingsplatform EA-Tools kun kunnet bruges til miljøvurderinger på land, men indeholder nu også undersøgelser i havet. EA-Tools er et værktøj, som blandt andet offentlige myndigheder og rådgivere bruger til at undersøge områder for potentielle konflikter, når de .

Offentlige indkøb kan opnå miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket

Klimanyt21. 04. 2025

En af de mest kraftfulde indkøbere her i landet det offentlige. Samlet set står stat, regioner og kommuner bag indkøb, der ovestiger 400 mia kr. og derfor betyder det noget, om de vælger fx Svanemærket eller ej. I en ny rapport fra Miljømærkning Danmark bliver det slået fast, at svanemærkede .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Klimanyt09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Betaling for parkering skal holde søndagskørslen ude af hovedstaden og sænke luftforureningen

Klimanyt31. 03. 2025

I et forsøg på at begrænse trafikken i København, er der fra den 1. april indført betalingsparkering i hele weekenden - med mindre man har en beboerlincens. Idéer er at få hovedstadens gæster til at vælge alternative transportformer, da langt de fleste ikke skal ind til København på .

Når stormfloden raser er det ofte de samme boliger som rammes gang på gang

Klimanyt26. 03. 2025

Nogle boliger ligger mere udsat for naturens luner end andre - eller man kan også sige, at de ligger ikke særligt hensigtsmæssigt. Det viser en gennemgang, som Naturskaderådet står bag. Indenfor de senere år har Danmark været ramt af mere end én stormflod, og de nye tal viser, at 245 boliger .

Årets Klimaby 2025 i det sønderjyske er blevet fundet efter et tæt opløb

Klimanyt24. 03. 2025

Opløbet var tæt, da Tønder Kommune skal finde en modtager af en nystiftet pris - Årets Klimaby. Prisen gik til grænsebyerne Sæd og Ubjerg meget tæt forfulgt af Agerskov. - Hånden på hjertet, det var med et mulehår, at Sæd/Ubjerg vandt, for både Agerskov og Sæd/Ubjerg var begge kvalificerede .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

  • Beckhoff Automation ApS

    Kom godt i gang med machine vision med denne enhed

  • Phoenix Contact A/S

    Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

  • Beckhoff Automation ApS

    Enorm regnekraft med op til 64 kerner

  • Beckhoff Automation ApS

    Præcis måling af differentialsstrømme til omfattende netanalyser

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Hannover Messen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • To kommuner bag landets første ordning til at genanvende brugte bleer

    07.05.2025

  • SSI sætter fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer

    28.04.2025

  • Miljøvurderingsplatform stikker til søs – nu indeholder den også undersøgelser i havet

    23.04.2025

  • Offentlige indkøb kan opnå miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket

    21.04.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Betaling for parkering skal holde søndagskørslen ude af hovedstaden og sænke luftforureningen

    31.03.2025

  • Når stormfloden raser er det ofte de samme boliger som rammes gang på gang

    26.03.2025

  • Årets Klimaby 2025 i det sønderjyske er blevet fundet efter et tæt opløb

    24.03.2025

  • Nu skal der mere fart under muligheden for at få repareret sine hårde hvidevarer

    21.03.2025

  • Danmark er gået en dag den gale vej – nu er vores overshootday den 19. marts

    18.03.2025

  • Vi er blandt de bedste i verden til pant – i 2024 kom returprocenten igen op på 93

    17.03.2025

  • København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

    07.03.2025

  • Kommuner sender malingrester videre – ikke til forbrændingen men til diverse projekter

    07.03.2025

  • Atomaffald fra det lukkede Ignalina-værk i Litauen er på vej i jorden

    07.03.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik