
Tænketanken Global Footprint Network står hvert år bag et regnestykke for, hvornår verdens ressourcer slipper op for indeværende år – altså hvornår har vi anvendt flere ressourcer end kloden kan nå at genskabe på et år.
Datoen kaldes for Earth Overshoot Day.
I 2023 er det i morgen, onsdag den 2. august. En dato, som faktisk ikke har rykket sig særligt meget de senere fem års tid. Det er naturligvis godt, at det ikke bliver endnu værre, men omvendt var det ønskværdigt, at det kunne gå den anden vej.
Og det har tænketanken faktisk også regne på, og har fundet 64 tiltag, der kunne bringe os i den retning.
Ressourcetræk og klimakrisen er ikke nødvendigvis forbundet 1:1, ligesom klima og miljø også kan vise sig at have modsatte interesser. Derfor er det ikke givet, at der er fælleskab mellem, hvor meget et tiltag kan skubbe datoen, og hvordan klimapåvirkningen ser ud.
Men den største klump dage kan vi vinde ved at indføre carbon-afgifter. Det ville skubbe datoen 63 dage tilbage.
Hvis halvdelen af verden implementerer en grøn politisk aftale med samme ambitionsniveau som EU’s Green New Deal, kan vi flytte Earth Overshoot Day med 42 dage i løbet af de næste 10 år, og yderligere 29 dage, hvis vi gjorde vores byer grønnere og smartere ved at udnytte eksisterende teknologier til at gøre både bygninger og el-distribution grønnere samt sikrer mere bæredygtig transport.
I den modsatte ende finder vi en række enkelttiltag, som måske virker som havende overraskende lidt effekt. Det er bl.a. at holde ferie tættere på hjemadressen – altså ikke flyve eller køre så langt. Det skubber kun én sølle dag, men bag det tal gemmer sig det faktum, at det er en relativ lille del af verdens befolkning, der rejser langt på ferie.
Heller ikke mindre hastighed på vejene eller at holde video forretningsmøder i stedet for fysiske møder, har den helt store effekt på Earth Overshoot Day, fordi det også her er relativ få, som gør det.
Og med det taget i betragtning, skubber tiltagene måske mere end forventet.
Kilde: WWF Verdensnaturfonden