• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer15. 05. 2024 | Allan Malmberg

Klimavenlige indkøb skærer 28 tons CO2 af udledningen fra Furesøs køkkener

AktueltFødevarer15. 05. 2024 | Allan Malmberg

Foto: Furesø Kommune

I 2030 skal Furesø Kommune være CO2-neutral, og kommunens køkkener er med til at vise vejen ved at have fokus på madspild og have et øje for klimaet, når de køber ind.

Medarbejderne i Furesø Kommunes køkkener skruede sidste år op for indkøb af fødevarer med lavt CO2-aftryk og ned for de animalske produkter, viser tal fra Grønt Regnskab 2023.

Opgørelsen viser, at andelen af blandt andet frugt og korn steg fra 2022 til 2023. Omvendt faldt andelen af okse-, lamme- og svinekød fra 9 % til 7 % i samme periode. Det har medvirket til at nedbringe det samlede CO2-forbrug pr. indkøbt kilo fødevare fra 2,0 kg i 2022 til 1,9 kg i 2023.

Madens samlede CO2-udledning er i samme periode faldet fra 926 ton CO2 til 898 ton CO2 – et fald på 28 ton.

– Når vi mindsker CO2-forbruget, nærmer vi os indfrielsen af Furesø Kommunes klimamål. Det afspejler en stadig større bevidsthed om vores fødevarers klima- og miljøpåvirkning. Det kan virkelig inspirere os alle, hvordan medarbejderne i kommunens køkkener omsætter “Furesø Principperne” til reel klimahandling, siger Lene Munch-Petersen (A), formand for Natur og Klima.

Kærligheden til de kødfrie alternativer opstår ikke ved første bid, men den er er vokset via dialog med skolens elevråd. I dag laver Lyngholmskolen mest vegetarisk mad.

– Vi skal alle sammen gøre noget, hvis det skal batte i den grønne omstilling. Og vi har et ansvar for at åbne børnenes øjne for alle de lækre muligheder, det klimavenlige køkken byder på. Vores panang består af kikærter og grøntsager i sæson. Der er rugbrødscroutoner i stedet for bacon på kartoffelporresuppen, og vores ris- og bulgursalater er spækket med fibre og protein fra bælgfrugter. For at undgå madspild ender rester af ris eller bulgur i den dej, som jeg hver dag bager økologisk brød af. Også vores populære gratinerede pastaret indeholder typisk rester – og i vores pastakødsovs er halvdelen af kødet erstattet med sæsonens grove grøntsager, fortæller Tanja Jacobsen fra Lyngholmsskolens køkken.

Hun tilføjer, at skolens chili er sin carne, der er kartofler på pizzaen og avokado i sandwichen.

Hvert kvartal opgør Furesø Kommune de indkøb, der foretages i køkkenerne på skoler, plejehjem, aktivitetscentre og i FFO’er, klubber, dagtilbud og kantiner. En stor andel af køkkenerne har samtidig Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret mærkningsordning.

Kilde: Furesø Kommune

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt innovationsprogram for at skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

Fødevarer23. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig vækst. .

Nyt udvalg skal hjælpe aftalen om et Grønt Danmark med at komme i hus

Fødevarer11. 06. 2025

Nye teknologier er en vigtig del af Aftale om et Grønt Danmark. Det kan være gyllekøling, hvor man reducerer udledningen af metan fra stalden, og pyrolyse, hvor biomasse opvarmes og omdannes til biokul. Målet er et grønnere og mere bæredygtigt landbrug, og for at bringe det tættere på målet, er .

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Fødevarer09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Fødevarer09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

Fødevarer01. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags .

Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

Fødevarer21. 03. 2025

Ost med ærteprotein lyder ikke umiddelbart som en kulinarisk delikatesse, men ikke desto mindre er det lykkedes forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet at fremstille en ost med netop ærteprotein. Der er tale om den pppulære madlavningsost paneer, der bl.a. .

København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

Fødevarer07. 03. 2025

En kombination af flinke københavnere og gode behandlingsanlæg betyder, at hovedstadens indbyggere nu skal sortere brugte pizzabakker som papaffald, frem for restaffald, som man har skullet tidligere. Årsagen er et forsøg, som er kørt mellem kommunen og behandlingsanlæggene. I forsøget har .

Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

Fødevarer05. 03. 2025

Langt de fleste danskere vil tage godt imod et eventuelt klimamærke på fødevarer. Det viser en analyse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK). Resultatet er ganske overbevisende. 81 procent syntes godt om klimamærke-idéen, men der er dog ikke ligegyldigt under hvilke .

Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

Fødevarer05. 03. 2025

Metan er en af de rigtig slemme klimagasser, og en af de store kilder er dyrkning af ris. Nu har svenske og kinesiske forskere i fællesskab udviklet en variant af ris, der ved dyrkninen udleder markant mindre metan. Reduktionen er helt oppe på 70 procent. Det vil have stor betydning. Ris er en .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Phoenix Contact A/S

    CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

  • Phoenix Contact A/S

    CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

  • Phoenix Contact A/S

    Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg på tage og fritstående solcelleanlæg

  • Gemina Termix

    Salgstekniker søges

  • Sponsoreret indhold

    I næste uge skal vi alle sammen på VVS25

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Nyt innovationsprogram for at skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    23.06.2025

  • Nyt udvalg skal hjælpe aftalen om et Grønt Danmark med at komme i hus

    11.06.2025

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

    01.04.2025

  • Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

    21.03.2025

  • København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

    07.03.2025

  • Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

    05.03.2025

  • Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

    05.03.2025

  • Vejen til færre dødsfald, bedre klima og en betydelig besparelse går gennem momsen

    03.03.2025

  • Nu vil man gøre op med myten om animalsk protein i sportens verden

    24.02.2025

  • Madsamarbejde satte rekord i 2024 – 50.000 måltider til hjemløse via JunkFood

    19.02.2025

  • Hybridprodukter kan være en trædesten fra kød til plantebaseret

    17.02.2025

  • 269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere

    14.02.2025

  • Drikkemælk er et lokomotiv indenfor økologiske mejeriprodukter – nu melder osten sig også klar

    14.02.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik