Danmark bør konstruere et landsdækkende og nationalt system til genbrug af takeaway-emballage. Det foreslår en lang række virksomheder, forskere og NGO´er fast i et åbent brev, der er adresseret til landets politikere.
Idéen er, at emballagen efter brug skal indsamles, rengøres og derefter kunne anvendes igen og igen, fremfor at hobe sig op som affald.
– Engangsemballage til takeaway er dyrt for miljøet, men så billigt i pris, at genbrugsløsninger – der uundgåeligt kræver infrastruktur til håndtering, logistik og vask – ikke kan konkurrere med engangsløsningen i dag. Hvis de miljørigtige genbrugsemballager i et ressourceoptimeret system skal blive førstevalg for alle virksomheder og forbrugere, er der behov for regulering og prioritering med støtte fra det offentliges side, siger Anders Barsøe, medstifter af New Loop.
Meget take-away emballage er i dag engangsemballage. Fx ville genbruge to go-kopper kunne erstatte de mere end 130 millioner kopper, der årligt ryger ud her i landet.
Udover at være en fordel for miljøet og klimaet, vil det tilmed være en økonomisk fordel for virksomheder i restaurationsbranchen, hvis der indføres et genbrugssystem i stor skala, viser undersøgelser.
Forbrugerne skal dog også være klar. De er en central af systemet, hvis det skal vise sig levedygtigt, mener Ulrich Bang, underdirektør, klima, energi og miljø, Dansk Erhverv
– Vi ved, at der er krav om genbrug af takeaway-emballager på vej, og derfor er der behov for, at vi udvikler de gode genbrugsløsninger allerede nu. Det kræver inddragelse af alle led i værdikæden, og ikke mindst forbrugeren, når vi skal have kaffekoppen og salatskålen til at cirkulere igen og igen for at indfri det økonomiske og miljømæssige potentiale i genbrugssystemer.
Kilde: Plastic Change