
Kulturnatten, der finder sted den 13. oktober i København og Frederiksberg, har 30 år på bagen i år, og det bliver markeret med et imponerende program, hvor man tager hul på nogle af de helt store emner – klima og kunstig intelligens.
Mere end 200 arrangører, herunder museer, teatre, kirker, ministerier og biblioteker, slår dørene op for at byde indenfor til arrangementer, der kun kan opleves denne ene gang om året. Om du er til riddere i rustninger, rumforskning, kulinariske udfordringer, lys, lyd og performance, hemmelige selskaber, høj puls eller ro i sjælen, venter eventyret på dig lige rundt om hjørnet og lige her i din egen by.
– Det er fantastisk at tænke tilbage på, at vi på den første Kulturnat kunne præsentere 45 arrangementer,
og at vi nu, 30 år senere, står klar med langt over 200 særarrangementer af høj kvalitet. Jeg er ikke i tvivl om, at Kulturnattens store popularitet i høj grad skyldes det kæmpe engagement, vores arrangører hvert år lægger i at skabe så gennemførte og unikke oplevelser for både børn og voksne. Nye generationer inviteres med bag byens kulisser, og der skabes rum, hvor man på en konkret og spændende måde kan dykke ned i historien eller nogle af tidens store emner som f.eks. klima eller kunstig intelligens. På den måde er Kulturnatten med til at gøre byen og kulturen vedkommende for alle, siger sekretariatsleder for
Kulturnatten, Marie Myschetzky.
Der er rig mulighed for at udforske byen og dens spændende historie på årets Kulturnat. Hvis man ikke har for meget højdeskræk, byder både et besøg i Mastekranen eller Vor Frelsers Kirke på en fantastisk udsigt, men du kan også komme på en vandring under byen i HOFORs 325 meter lange forsyningstunnel under havnebassinet.
Kulturnatten byde på mange åndelige arrangementer, men er man mindre åndeligt og mere videnskabeligt orienteret, kan man møde skovflåter og få lagt gips på Rigshospitalet eller komme en tur med til rumstationen ISS på Planetarium, eksperimentere med iskolde skumfiduser på Niels Bohr Institutet eller opleve det vildeste KemiShow på Kemisk Institut.
Holder man sig meget til klimadagsordenen er der en række arrangementer:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet inviterer ind til en aften med underholdning og læring om klima og energi. På Kulturnatten kan du opleve og deltage i ministeriets arbejde for at skabe et klimaneutralt samfund i vækst og balance, samt høre, se og føle de metoder og teknologier, som skal gøre det muligt.
Ved Copenhagen Architecture Festival fortæller arkitekt Søren Pihlmann fortæller om den radikale transformation af vores lokaler fra bank til kontor: Et kroneksempel på, hvordan yngre arkitekter imødegår klimaforandring og økonomisk krise ved at genbruge den eksisterende bygningsmasse frem for at bygge nyt. Du kan også opleve udstillingen Make Do with Now om unge japanske arkitekter fra en ’generation renovation’, der forholder sig direkte til globale udfordringer, og se en film om Art Hubs nye sted i Nordvest, som du kan besøge virtuelt.
Hos Seaborg ApS er det fremtidens energiformer, som er i spil, og man kan møde deres forskere, der udvikler en helt ny type atomkraft. Seaborg er en dansk virksomhed, der vil skabe den næste generation af atomkraft, som skal være sikker, 100% ren og stabil. Vi vil installere atomkraftværkerne på store pramme (skibe uden egen motor), så de kan fremstilles i industriel skala – mange ad gangen! Vi har brug for ALLE rene energiformer, hvis vi skal nå klimamålene, og internationale eksperter, bl.a. FN’s klimaråd, er enige om, at atomkraft er helt nødvendig.
Greenpeace inviterer til en aften i håbets navn. Kom og hør mere om, hvordan vi sammen kan bremse klimakrisen, oplev Antarktis gennem virtual reality og nyd klimavenlige smagsprøver. Mød vores kreative frivillige og mal dit eget banner, hør om principperne bag civil ulydighed og hvordan vi med ikke-voldelige protester vinder sejre for vores miljø og klima. Tag familien med og fordyb dig i en verden, hvor miljøaktivisme og håbet om en grønnere fremtid går hånd i hånd.
Engang var havnen møgbeskidt. Nu er den vores fælles, blå park for både mennesker, planter og dyr. Oplev havnens forunderlige forandring fra industri til fristed til Lynetteholm. Lær om fisk og planter og hør, hvordan endnu mere liv er på vej. Vi byder på lidt at drikke til børn og voksne. De første 300 børn kan få drybag og en malebog med motiver fra havnen.
Kilde: Kulturnatten