
Et nyt kæmpeanlæg giver mikrodestilleriet Wild Distillery Bornholm i Aakirkeby mulighed for at udvide – markant. Det nye anlæg er hele ni gange større end det forrige, og der er en god grund til, at det er blevet så stort.
Det er nemlig en genvej til en mere rationel og grøn produktion.
Nu kan vi nøjes med at destillere om vinteren. Det giver mig mulighed for at tage mere del i salg og markedsføring. Samtidig kan jeg bruge overskudsvarmen til at varme bygningerne op, og klimaaftrykket er det halve af tidligere, forklarer master destiller Henrik Nerst.
Hans gin var så efterspurgt, at arbejdsugen var på over 70 timer, og gav alt for lidt tid til salg og udvikling.
Løsningen blev fundet i samarbejde med EU-projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, der hjælper øens virksomheder med at udvikle nye, grønne forretningsmodeller. Her fik han et investeringstilskud på 50.000 euro til det nye destilleringsanlæg.
Med anlægget har Henrik Nerst nået sine mål: En grøn og bæredygtig løsning, en mindre belastende arbejdsdag – og vækst.
I Bæredygtig Bundlinje Bornholm er der stigende interesse for investeringstilskud, fortæller projektleder Sara Bach fra Gate 21, som driver projektet:
Forudsætningen for tilskud er, at det giver en grøn besparelse og fører til vækst. Man kan få op til 50.000 euro, og vi har givet støtte til tre virksomheder. Yderligere fire ventes at få støtte, inden projektet stopper med udgangen af 2022.
Interessen for grøn omstilling og cirkulær økonomi er generelt stor blandt de bornholmske SMV’er. 55 virksomheder har enten fået eller er i gang med at få lavet en grøn forretningsmodel i Bæredygtig Bundlinje Bornholm, og i efteråret supplerer 10 virksomheder deres forretningsmodel med et kursus om dynamiske klimaregnskaber.
Kilde: Erhvervsstyrelsen