
Tidligere har den danske miljøvurderingsplatform EA-Tools kun kunnet bruges til miljøvurderinger på land, men indeholder nu også undersøgelser i havet.
EA-Tools er et værktøj, som blandt andet offentlige myndigheder og rådgivere bruger til at undersøge områder for potentielle konflikter, når de laver miljøvurderinger. På baggrund af en finansiering fra Havnaturfonden via Miljøstyrelsen er EA-Tools nu blevet udvidet med marine undersøgelser, så brugere kan foretage detaljerede analyser af marine data i og omkring Danmark.
Det skal understøtte en mere smidig miljøvurderingsproces, hvor digitale værktøjer og fælles data kan reducere tidsforbruget og de økonomiske omkostninger i sagsbehandlingen, samtidig med at datakvaliteten hæves.
– Med opgraderingen af EA-Tools tager Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøportalførste skridt i realiseringen af Havnaturfondens målsætning om at udvikle en digital infrastruktur til lagring og udstilling af miljødata. Værktøjet er første trin mod at gøre det nemmere at lave miljøvurderinger på havet, fordi data her kan genanvendes på tværs af projekter og aktører. Nu sætter vi massivt ind for at sikre den igangværende og kommende dataproduktion. Vi skal have data til at flyde direkte ind i fagsystemerne, så ny viden nyttiggøres hurtigt og effektivt, siger Cristina Nissen, funktionsleder Havnatur og Vandkemi i Miljøstyrelsen.
Tænketanken Havs anbefalinger til et nationalt digitaliseringsprogram for marine data fra 2024 har været med til at danne baggrund for opdateringen af platformen.
– Vi er glade for, at det bliver nemmere at dele data med hinanden, så der kan træffes beslutninger på et højere vidensgrundlag. Det kan effektivisere den grønne omstilling og give indsigt i, hvordan man tager de rette hensyn til havmiljøet, siger programchef Ditte Mandøe Andreasen fra Tænketanken Hav.
Energistyrelsen er med til at facilitere, at EA-Tools bliver et effektivt værktøj, der især har været efterspurgt i forbindelse med planlægning af vindmøller på havet.
– Med marine data samlet på en platform, hjælper det med at få overblik over, hvilke udfordringer der potentielt kan være, inden man går i gang. Jo nemmere adgang til data, des større chance for at ramme plet med miljøvurderinger og undgå forsinkelser. Det øger sandsynligheden for, at vedvarende energiprojekter hurtigere kan blive en realitet, siger Tobias Grindsted, der er chefkonsulent i Energistyrelsen.
Marine data byder på unikke udfordringer. Vand kender ingen landegrænser, så behovet for samarbejde på tværs af offentlige og private aktører samt brug af internationale datakilder, er afgørende.
I den nye version har Danmarks Miljøportal tilføjet mere end hundrede nye datasæt, og data integreres fra blandt andet det europæiske havdatanetværk EMODnet, og det europæiske miljøagentur EEA, hvilket gør det muligt at analysere miljøforhold på tværs af nationale jurisdiktioner.
Projektet er udført i samarbejde med en række offentlige og private organisationer, der har bidraget med faglig sparring og kvalitetssikring, herunder blandt andet EMODnet, Tænketanken Hav, Collabora, Energistyrelsen, Styrelsen for Grøn Arealomlægning & Vandmiljø og Miljøstyrelsen.
Kilde: Danmarks Miljøportal