• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer09. 08. 2023 | Allan Malmberg

Nu skal hvidfisk også erstattes af et velsmagende plantebaseret alternativ

AktueltFødevarer09. 08. 2023 | Allan Malmberg

Kulmulen her kan måske om et par erstattes af et pantebaserede alternativ. Foto: PixaBay

I dag kan man finde plantebaserede erstatninger for kød og mælk, men snart kan man også finde erstatninger for hvidfisk, det er fx torsk, hvilling, kuller, kulmule, der skal lægge sig helt op af den smag, farve og tekstur, man finder i originalen.

Med støtte fra Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram (GUDP) har forskere på Teknologisk Institut kastet sig over den opgave i projektet Plantastisk.

– De alternative, plantebaserede fiskeprodukter, der i dag findes på markedet, har en stor begrænsning i forhold til smag, tekstur og farve. Ofte har produktet en kridhvid, kunstig farve, eller en gummiagtig konsistens af en udefinerbar masse. Derfor vil vi udvikle et nyt, plantebaseret fiskealternativ med den rigtige smag, farve og konsistens kombineret med den lagstruktur, der kendetegner fisk, forklarer Eleonora Miquel Becker, seniorforsker ved Teknologisk Institut og projektleder for projektet.

Teknologisk Institut er ikke alene om arbejdet, men har deltagelse af udvikling af fødevareingredienser 4Betterlife, Dansk Tang og KMC (udvikling af fødevareingredienser) Espersen (produktion af fiskeprodukter).

– Den største udfordring i projektet er at kopiere den lagstruktur og farve, som vi kender fra hvidfisk. For at løse den udfordring har vi deltagelse af højtspecialiserede partnere i projektet, fortæller Eleonora Miquel Becker og fortsætter:

– Dansk Tang, der producerer tang i danske farvande og 4Betterlife, der producerer ingredienser på mikroalger, bidrager begge til udvikling af den rigtige smag og farve. KMC bidrager med modificeret stivelse fra kartofler, der skal hjælpe med at binde lagene sammen, så vi får den rigtige tekstur og konsistens i produktet.

Når Plantastisk er færdig med udviklingsarbejdet, er det fiskeproducenten Espersen, der efter planen skal sætte det plantebaserede fiskealternativ i produktion som en del af virksomhedens sortiment.

I første omgang er det som sagt at finde en basisopskrift, der kan ende med et plantebaserede alternativ til fiskepinde og fiskefileter.

– Fisk i sig selv er jo en sund fødevare, så på den måde er vi ved at erstatte en fødevare med god næringsværdi. Derfor har vi fokus på at lave et alternativ, der også indeholder høj ernæringsmæssig værdi, fortæller projeklederen

De råvarer, der skal bruges i produktionen, skal gerne være danske, bæredygtige såvel som miljøvenlige råvarer – eksempelvis ærter og hestebønner, der kan indfri målsætningen om et slutprodukt af høj næringsmæssig værdi.

Endelig skal slutproduktet ”stresstestes” i forhold til tilberedningen. Hvis produktet skal erstatte hvidfisk, skal det helst kunne tilberedes, som vi traditionelt tilbereder hvidfisk, og således kunne modstå at blive paneret og friteret, stegt og bagt.

Efter de nuværende planer vil forbrugerne kunne sætte tænderne i de nye produkter allerede fra 2025, og der er store planer. Slutmålet for Espersen er at nå 50 procent af det globale marked for plantebaserede fiskeprodukter inden 2030.

Kilde: Teknologisk Institut

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Fødevarer09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Fødevarer09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

Fødevarer01. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags .

Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

Fødevarer21. 03. 2025

Ost med ærteprotein lyder ikke umiddelbart som en kulinarisk delikatesse, men ikke desto mindre er det lykkedes forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet at fremstille en ost med netop ærteprotein. Der er tale om den pppulære madlavningsost paneer, der bl.a. .

København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

Fødevarer07. 03. 2025

En kombination af flinke københavnere og gode behandlingsanlæg betyder, at hovedstadens indbyggere nu skal sortere brugte pizzabakker som papaffald, frem for restaffald, som man har skullet tidligere. Årsagen er et forsøg, som er kørt mellem kommunen og behandlingsanlæggene. I forsøget har .

Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

Fødevarer05. 03. 2025

Langt de fleste danskere vil tage godt imod et eventuelt klimamærke på fødevarer. Det viser en analyse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK). Resultatet er ganske overbevisende. 81 procent syntes godt om klimamærke-idéen, men der er dog ikke ligegyldigt under hvilke .

Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

Fødevarer05. 03. 2025

Metan er en af de rigtig slemme klimagasser, og en af de store kilder er dyrkning af ris. Nu har svenske og kinesiske forskere i fællesskab udviklet en variant af ris, der ved dyrkninen udleder markant mindre metan. Reduktionen er helt oppe på 70 procent. Det vil have stor betydning. Ris er en .

Vejen til færre dødsfald, bedre klima og en betydelig besparelse går gennem momsen

Fødevarer03. 03. 2025

Umiddelbart lyder det lidt som et tryllesalg. Ifølge et nyt studie, som bl.a. Københavns Universitet har medvirket i, kan vi på én gang spare 170.000 menneskeliv, få et bere klima og samtidig få en besparelse i milliard-klassen. Det lyder som sagt som et trylleslag, der er for godt til at være .

Nu vil man gøre op med myten om animalsk protein i sportens verden

Fødevarer24. 02. 2025

Ønsker man som sportsudøver at kravle helt op på den øverste podieplads, skal der, ud over talent og massevis af træning, og en god portion animalske proteiner til. Ellers sådan lyder myten i hvert fald. En myte, som Dansk Vegetarisk Forening nu vil gøre op med i projektet Plant Powered Sport .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

  • Beckhoff Automation ApS

    Kom godt i gang med machine vision med denne enhed

  • Phoenix Contact A/S

    Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

  • Beckhoff Automation ApS

    Enorm regnekraft med op til 64 kerner

  • Beckhoff Automation ApS

    Præcis måling af differentialsstrømme til omfattende netanalyser

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Hannover Messen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

    01.04.2025

  • Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

    21.03.2025

  • København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

    07.03.2025

  • Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

    05.03.2025

  • Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

    05.03.2025

  • Vejen til færre dødsfald, bedre klima og en betydelig besparelse går gennem momsen

    03.03.2025

  • Nu vil man gøre op med myten om animalsk protein i sportens verden

    24.02.2025

  • Madsamarbejde satte rekord i 2024 – 50.000 måltider til hjemløse via JunkFood

    19.02.2025

  • Hybridprodukter kan være en trædesten fra kød til plantebaseret

    17.02.2025

  • 269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere

    14.02.2025

  • Drikkemælk er et lokomotiv indenfor økologiske mejeriprodukter – nu melder osten sig også klar

    14.02.2025

  • Ny sketch-serie om plantehumor har taget kegler – 3 mio. visninger af de 7 første afsnit

    07.02.2025

  • Madspild har skiftet retning – pengepungen er kommet mere i fokus end tidligere

    31.01.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik