
Gødning er dyrt, men de er afgørende for at landbrugets afgrøder giver et tilfredsstillende resultat.
Men hvad nu hvis man kunne udvikle selvgødende afgrøder. Det er tanken bag et internationalt forskningsnetværk, ENSA, der fokuserer på at forbedre planters næringsoptagelse for at reducere behovet for gødning.
Netværket har netop modtaget en samlet bevilling på USD 35 mio. (237 mio. kr.) fra Bill & Melinda Gates Agricultural Innovations program, hvoraf godt USD 4 mio. (27 mio. kr.) går til Aarhus Universitet.
ENSAs forskning optimerer samspillet mellem afgrøder og mikroorganismer for bedre at udnytte de vigtigste næringsstoffer, der allerede er til stede i luften og jorden, såsom nitrogen og fosfor.
På nuværende tidspunkt er det kun bælgfrugter såsom bønner og ærter, der naturligt kan rumme jordbakterier i deres celler for at omdanne nitrogen til ammoniak. Målet er at kopiere denne evne til andre afgrøder, såsom korn, for at øge udbyttet af vigtige basisfødevarer på en bæredygtig måde.
Kilde: Aarhus Universitet Natural Sciences