
Offentlige køkkener tilbereder hver dag cirka 650.000 måltider. Nu skal en slags “oversættelse” af de egentlige kostråd hjælpe således, at disse måltider bliver så klimavenlige som muligt.
Og der er faktisk en del at hente.
På baggrund af data og beregninger fra DTU Fødevareinstituttet vurderer Klimarådet i en helt ny rapport, at man ved at følge kostrådene kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent.
Helt konkret består Kostråd til Måltider af ti principper for måltider lavet specifikt til de professionelle køkkener. De skal gøre arbejdet med kostrådene ude i køkkenerne mere håndgribeligt. Samtidig er der lavet en råvareoversigt og en guide til portionsstørrelser.
Rådene går bl.a. på at tilbyde mindre kød, huske at lade grøntsager udgøre 1/3 af alle måltider, anvende planteolie og at drikke vand til måltiderne.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri