• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

FødevarerTop08. 12. 2022 | Allan Malmberg

Øget rigdom giver flere færdigretter, mere take away og mindre fokus på dyrevelfærd

FødevarerTop08. 12. 2022 | Allan Malmberg

Jo højere tal der lyser op på ens bankbog, jo mindre tilbøjelig er vi til at stå i køkkenet og lave egen mad. I stedet står på take away og færdigretter.

Udviklingen er en såkaldt global megatrend, og dækker således ikke bare over de danske husstande, men kan ses i stort set alle lande. Det er en megatrend, som seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Købehavns Universitet har dykket ned i.

Jo mere økonomisk velstand vi har, jo mindre mad laver vi selv. Vi køber flere retter, der bare skal opvarmes, og vi bestiller mere take-away. Det er en global trend. Og den følger Danmark også, påpeger Henning Otte Hansen.

Danskere stå i gennemsnit i 47 aktive minutter i køkkenet.

I Indien og Tyrkiet, hvor BNP’en per indbygger er lav, bruger folk i gennemsnit 74 minutter på at lave mad og vaske op om dagen. I den modsatte ende af kurven ligger USA, hvor indkomsten er meget høj, og hvor den gennemsnitlige amerikaner bruger 30 minutter i køkkenet.

Tallene tyder på, at indkomsten er den primære drivkraft bag udviklingen, men der er flere faktorer i spil, lyder det fra Henning Otte Hansen.

Når andelen af udearbejdende kvinder stiger i et land, skaber det ikke kun større købekraft for husstandene, men giver også mindre tid. Og den fritid, vi har, vil vi gerne bruge på noget andet end at stå i køkkenet. Det er Maslows behovspyramide, siger Henning Otte Hansen.

Også andre ting skubber i samme retning. Der er langt flere singler. I fx København er over halvdelen af alle husstande enmandshusstande. Samtidig er familierne blevet på færre individer. Begge dele skubber på lysten til selv af lave mad.

Teknologien har bidraget til trenden, bl.a. fordi mobil-apps og internettet har gjort det nemmere og hurtigere at bestille mad udefra. Derudover er omkostningerne ved masseproduktion i fødevaresektoren blevet mindre, hvilket har givet billige alternativer til den hjemmelavede mad.

Og der er næppe tegn på, at det er en trend, som stopper. Faktisk vil det formentlig gå den anden vej. Cirka halvdelen af måltiderne i USA bliver spist uden for hjemmet i dag. Udviklingen smitter også af på boligen. I New York og London ser man lejligheder, der bliver bygget helt uden køkkener. Og ser man historisk på det, har en masse af de store trends, fx burger-kulturen, havnet også her i Danmark før eller senere

Men udviklingen i vores madkultur er ikke uden konsekvenser. En af dem er gennemsigtigheden, mener forskeren:

Det bliver nok sværere og sværere at kunne synliggøre råvarernes kvalitet og sporbarhed. Hvis man som forbruger fx går op i at købe lokale råvarer eller gerne vil kende CO2-aftrykket for sin pizza – det kan man ikke gennemskue i en færdigret eller et takeaway-måltid. Det er en af ulemperne ved denne trend, siger Henning Otte Hansen.

Trenden kan også påvirke andre steder. Landmændene vil kunne mærke det på deres indtjening. Det skyldes, at den enkelte landmands andel af den endelige fødevare bliver mindre. Baggrunden er, at kæden fra landmanden til maden står på bordet er meget længere. Vejen fra jord til bord går omkring en masse forarbejdning, indpakning, transport og andet. De lange kæder betyder også et øget spild af råvarer.

Og så kan det også gå ud over dyrevelfærden.

Efterspørgslen på convenience food står over for kravet om bedre dyrevelfærd. For det er svært for en landmand, der gerne vil prioritere høj dyrevelfærd, at få den nødvendige merpris for sine produkter, hvis råvarerne bare skal indgå i færdigretter. Så vi ser altså i disse år nogle konfliktende globale trends på fødevareområdet, påpeger Henning Otte Hansen.

Kilde: Københavns Universitet

Skrevet i: Fødevarer, Top

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

Fødevarer29. 05. 2023

Kunderne løb ikke skrigende bort, da Burger King for en tid ændrede menuen på deres kendte restaurant på Rådhuspladsen. Den blev nemlig 100 procent vegetarisk. Baggrunden var, at kæden ville vurderer, om danskerne er klar til mere vegetarisk mad. Og det er vi, hvis man skal tro tallene fra Burger .

Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

Fødevarer24. 05. 2023

ISS og Bygningsstyrelsen har arbejdet målrettet og dedikeret med at reducere madspildet i 34 kantiner i løbet af det seneste år. Det har resulteret i, at madspildet er blevet reduceret med 21 pct. på tværs af alle kantinerne, hvor der dagligt er over 5.500 spisende gæster. Fokus har især været på .

Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

Fødevarer22. 05. 2023

Svinekødets klimaaftryk skal ned, og vejen frem kan være nitrifikationshæmmere, mener man hos BASF og Danish Crown, der er gået sammen i et pilotprojekt. 84 landmænd deltager i forsøg med over 20.000 hektar i Danmark, og vurderingen er, at man kan reducere drivhusgaspåvirkningen i .

Rester fra reje- og fiskeopdræt skal omdannes til grøn, spiselig protein- og fiberholdig tangart

Fødevarer19. 05. 2023

I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af .

Raps kan blive en ny vigtig proteinkilde hvis forskere kan pille den bitre smag væk

Fødevarer10. 05. 2023

Meget tyder på, at raps er på vej til at blive en meget vigtig proteinkilde til os mennesker. I dag anvendes raps til dyrefoder og olie, men plantens forsvar ved hjælp af bitterstofferne glucosinolater har gjort den uegnet som protein-kilde os Baggrunden for, at rapsen måske for alvor er på vej .

Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

Fødevarer09. 05. 2023

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers fik i går en svane. Det blev nemlig certificeret med Svanemærket. Mærket dokumenterer, at Patientkøkkenet opfylder strenge miljøkrav hele vejen rundt fra indkøb af råvarer til energibesparende produktion og minimeret madspild. Svanemærket skærpede i .

Vi køber mindre grønt – men nedgangen er mere komplicerede end blot høj inflation

Fødevarer28. 04. 2023

Villigheden til at købe og betale ekstra for grønne dagligvare er faldende. Det viser en stor international undersøgelse i 19 lande, heriblandt Danmark. Det er konsulenthuset Simon-Kucher, som står bag Global Sustainability Study, og de danske resultater viser, at 37 procent er villige til at .

Statskontrolleret klimamærke måske på vej – i hvert fald er gruppen bag tilfreds med arbejdet

Fødevarer27. 04. 2023

Et statskontrolleret klimamærke er på trapperne. I hvert fald har en arbejdsgruppe afleveret en række anbefalinger om sådan et mærke til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen. I indstillingen står, at der bør indføres et frivilligt, statskontrolleret klimamærke. Det skal være .

Madspildsteknologi for millionbeløb skal samle information på tværs af Scandics 30 hoteller

Fødevarer19. 04. 2023

Hotelkæden Scandic installerer madspildsværktøjet ’ioLiving’ på samtlige 30 hoteller. Med massive mængder data, præcise og systematiske målinger skal den nye teknologi bidrage med ny viden og optimere hotelkædens arbejde med madspild. Investeringen er et led i Scandic-koncernens mål om at .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    EtherCAT-klemmen ELX6233 til kompakt integration af Ethernet-APL i styringssystemet

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff Vision præmieret med 2 produktdesign priser

  • Beckhoff Automation ApS

    Tavlefri automation vinder 2 design priser

  • Phoenix Contact A/S

    Ikke-kølede CCS ladekabler – High Power Charging med 375 kW permanent

  • Beckhoff Automation ApS

    20 år med EtherCAT fra Beckhoff

  • Phoenix Contact A/S

    Phoenix Contact E-Mobility GmbH fejrer sit 10-års jubilæum

  • Gemina Termix

    Kvalitets- og arbejdsmiljøkoordinator søges

  • Gemina Termix

    Purchasing Manager søges

  • Beckhoff Automation ApS

    ATRO var blandt top 3 til Hermes Award 2023 ved Hannover messen

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på EOT – Electronics of Tomorrow

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

    29.05.2023

  • Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

    24.05.2023

  • Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

    22.05.2023

  • Rester fra reje- og fiskeopdræt skal omdannes til grøn, spiselig protein- og fiberholdig tangart

    19.05.2023

  • Raps kan blive en ny vigtig proteinkilde hvis forskere kan pille den bitre smag væk

    10.05.2023

  • Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

    09.05.2023

  • Vi køber mindre grønt – men nedgangen er mere komplicerede end blot høj inflation

    28.04.2023

  • Statskontrolleret klimamærke måske på vej – i hvert fald er gruppen bag tilfreds med arbejdet

    27.04.2023

  • Madspildsteknologi for millionbeløb skal samle information på tværs af Scandics 30 hoteller

    19.04.2023

  • Tilskyndelserne til de klimavenlige kostvaner er for små i butikkerne

    23.03.2023

  • De gode madvaner fra Covid-19 er glemt – vi smider stadig massevis af mad ud

    13.03.2023

  • Folketinget sender 675 mio. kr. ind i fond som skal sikre flere plantebaserede fødevarer

    24.02.2023

  • Supermarked med overskudsvarer åbner på det sjette europæiske marked

    17.02.2023

  • Nye afgrøder skal være selvgødende og dermed give et større udbytte i fx Afrika

    15.02.2023

  • Supermarked slår rekord i mad som reddes fra skraldspanden

    01.02.2023

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik