Danske boligejere er tilbageholdende, når det kommer til at investere i grønne energiløsninger. Det viser nye tal fra analysevirksomheden Exometric, der er en del af energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi. I undersøgelsen svarer blot 13 procent af respondenterne, at de har planer om at investere i energieffektive løsninger til deres bolig i løbet af 2024.
Ifølge undersøgelsen er det særligt startomkostningerne ved at energirenovere, der får folk til at holde på deres penge. Således svarer 38 procent, at det er de høje startomkostninger forbundet med investeringerne i energiforbedringerne, der afholder dem fra at energioptimere deres bolig.
Men økonomien er ikke den eneste udfordring. Manglende viden og generel usikkerhed om f.eks. solceller, varmepumper eller energieffektive vinduer, fylder også meget hos landets boligejere. Således svarer 15 procent, at de mangler kendskab til de forskellige grønne løsninger,12 procent er i tvivl om effektiviteten af dem og 9 procent er bekymret for udgifterne til drift og vedligeholdelse.
– Det overrasker mig ikke, at det er økonomien, der spænder ben for boligejernes energirenoveringer. For det kan være en tung udgiftspost for mange husstande. Hvis man samtidig savner viden om, hvordan man bedst kommer i gang eller hvilket projekt, man skal starte med, kan jeg godt forstå, at man er tilbageholdende med at energirenovere sin bolig, siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi.
Ifølge Bo Halm Andersen er der dog mange fordele ved at få lavet energieffektive tiltag – og pengene vil derfor være godt givet ud i sidste ende.
– Som boligejer kan man se frem til gode økonomiske besparelser takket være et lavere månedligt energiforbrug, og en energirenovering bidrager samtidig til en sundere og mere komfortabel bolig og et lavere CO2-aftryk. Derudover er der gevinster at hente i form af en øget boligværdi. Det giver i sidste ende bedre forudsætninger for at sælge ens bolig, siger Bo Halm Andersen.
Han peger på NRGi’s egne beregninger, der viser, at boligejere med energiforbedringer i form af f.eks. en ny varmepumpe potentielt kan forbedre deres energimærkning med helt op til tre mærker – det kunne være fra den laveste mærkning G til energimærkning D.
Undersøgelsen fra Exometric viser også, at 32 procent af de adspurgte ikke umiddelbart ser nogle barrierer for at investere i energieffektive løsninger. Derfor opfordrer Bo Halm Andersen også folk til at komme i gang med at energirenovere, hvis de har mulighed for det.
Kilde: NRGi