• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer27. 04. 2022 | Allan Malmberg

Ohmsk varmebehandling af kød er et klimavenligt alternativ

AktueltFødevarer27. 04. 2022 | Allan Malmberg

Ohmsk varmebehandling har potentiale til at hjælpe den grønne omstilling på vej, da teknologien er både elektrificeret og meget energieffektiv.

Som alle andre ledende materialer udviser de fleste fødevarer modstand, når der påføres elektrisk strøm, og som i glødetråden i en pære afsættes energien som varme. Ved ohmsk varmebehandling sættes strøm direkte til produktet, og der opnås en ensartet og, stort set, momentan opvarmning. Det er således muligt at opnå pasteuriseringstemperaturer (ca. 75°C) på få minutter, vel at mærke uafhængigt af produktdimension og totalvolumen. Dette er unikt, da traditionel opvarmning sker udefra og ind og først er tilendebragt, når temperaturen i centrum, efter lang tid, er tilpas høj.

Ved ohmsk varmebehandling er der ingen risiko for påbrænding (fouling) af produktet, da der ikke er nogen varme flader til stede. Ohmsk varmebehandling har en energieffektivitet (virkningsgrad) på omkring 95%, hvor traditionel varmebehandling i dampkogeskabe er omkring halvt så energieffektiv og desuden ofte er baseret på brug af fossile brændstoffer.

Ohmsk varmebehandling har de seneste årtier været anvendt til opvarmning af flydende, pumpbare produkter som fx frugtpuréer, tomatsovse m.m., og der findes adskillige industrielle anlæg i drift. Derimod har teknologien endnu ikke kunnet anvendes til faste produkter som fx kødprodukter.

I et projektsamarbejde mellem Alflow, Danish Crown og Teknologisk Institut undersøges nu mulighederne for at varmebehandle faste produkter som fx toppingskinke til pizza og kødpølser. Målet er, at produkterne som minimum skal have samme kvalitet og holdbarhed som traditionelt varmebehandlede produkter. I tillæg vurderes mulighederne for at implementere ohmsk varmebehandling i eksisterende produktionslinjer.

I projektet har den italienske udstyrsproducent Emmepiemme S.L.R. udviklet et prototypeudstyr til kogning af faste produkter, og de første test på anlægget i Italien (billede) har været vellykkede og vist potentiale for varmebehandling af faste kødprodukter. I maj kommer udstyret til Teknologisk Institut, hvor processen skal videreudvikles og tilpasses bl.a. toppingskinke og farspølser.

Ohmsk varmebehandling kan automatiseres og er derfor mandskabsbesparende. Processen kører i rør, hvilket gør rengøringen lettere og mindre omfattende. Ohmsk varmebehandling virker stort set uden mekaniske sliddele, og vedligeholdelsesudgifterne er lave. Sammenholdt med hurtige procestider samt markant lavere og grønnere energiforbrug har vi derfor store forhåbninger til teknologiens anvendelse i fremtidens fødevareproduktion.

Projektet, der er støttet af ELFORSK samt Uddannelses- og Forskningsministeriet, er et samarbejde mellem Alflow Scandinavia A/S, Danish Crown og Teknologisk Institut.

Kilde: Lise Nersting og Christian Vestergaard, Teknologisk Institut

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

 

Seneste nyt fra redaktionen

I sommer byder Carlsberg på en klimavenlig øl

Fødevarer29. 06. 2022

I løbet af sommeren vil forbrugere i otte europæiske lande få mulig for at teste deres Fiber Bottle, der blev præsenteret ved “C40 World Mayors Summit” i 2019, men egentligt har udviklingen været i gang siden 2015. Fiber Bottle-flasken, som Carlsberg nu vil teste i otte europæiske lande (Danmark, .

Briterne først med de faste skruelåg

Fødevarer06. 06. 2022

De britiske forbrugere bliver de første til at stifte bekendtskab med den type af skruelåg, som vil være almindelige efter 2024. Her træder EUs SUP i kraft. Disposable Plastics Directive tilsiger, at skruelåg på flasker op til 3 liter, ikke må kunne fjernes fra flasken, og selvom det altså først .

Tiden er kommet til et grønt landbrug

Fødevarer06. 06. 2022

Landbruget er en af de helt store klumper i den danske påvirkning af klimaet, men samtidig også en af de sektorer, der er meget omfattende at ændre på. Men det tid nu, mener Deloitte og Kraka, der sammen har begået en omfattende klimarapport, der bl.a. påpeger udfordringerne ved at omstille til .

Minister viser vej til det klimavenlige madlandskab

Fødevarer02. 06. 2022

I morgen lancerer fødevareminister Rasmus Prehn en ny visionsbog, der sætter retningen for en klimavenlig, sund, bæredygtig og samlende madkultur frem mod 2030. Bogen indeholder visioner fra 30 toneangivende ildsjæle fra madens univers, og kommer ind på, spørgsmål som hvordan omstiller vi .

500.000 lykkeposer solgt på godt to år

Fødevarer24. 05. 2022

Madspild er en af de helt store klimasyndere i verden, og derfor indgik discountkæden Lidl og madspildsaktøren Too Good To Go et samarbejde i 2019. Det handlede om de såkaldte lykkeposer, der består af overskudsmad, der for godt til at kassere. Siden det gode samarbejde tog fart i 2019, har Lidl .

Sukkerroe-fibre er omdrejningspunkt i ny fødevareemballage

Fødevarer12. 05. 2022

En helt ny papiremballage baseret på fibre fra sukkerroer er klar til at sende plastemballagen på pension. Efter fire års forskning er Teknologisk Institut og skotske CelluComp nemlig klar med en fiberbaseret, genanvendelig og bionedbrydelig emballage med exceptionelle barriereegenskaber på baggrund .

Mindre metan i ko-bøvserne

Fødevarer04. 05. 2022

Ved at spise foder med det metan-reducerende fodertilsætningsstof Bovaer, skal 10.000 køer medvirke i et forsøg, som Arla og DSM står bag. Det er et pilotprojekt, hvor køer i Danmark, Sverige og Tyskland skal vise, at de udsender 30 procent mindre metan, når de spiser foder iblandet Bovaer. .

Gamle juletræer bliver til et klimavenligt kosttilskud

Fødevarer27. 04. 2022

Nu er det slut med at smide gamle juletræer ud. De kan nemlig med fordel anvendes som et billigt, klimavenligt og lettilgængeligt kostfibertilskud. Det mener Mimi Nielsen fra 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium, der vandt titlen som årets juniorforsker ved det store videnskabstræf .

Ohmsk varmebehandling af kød er et klimavenligt alternativ

Fødevarer27. 04. 2022

Ohmsk varmebehandling har potentiale til at hjælpe den grønne omstilling på vej, da teknologien er både elektrificeret og meget energieffektiv. Som alle andre ledende materialer udviser de fleste fødevarer modstand, når der påføres elektrisk strøm, og som i glødetråden i en pære afsættes energien .

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    ARTO – modulær, fleksibel og integreret

  • Beckhoff Automation ApS

    MX-Systemet fra Beckhoff – Anlægsstyring uden eltavle

  • Beckhoff Automation ApS

    ATRO: Automation Technology for Robotics

  • Beckhoff Automation ApS

    EtherCAT seminar

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Spirax Sarco Danmark

    Fødevaregodkendte dampgeneratorer sikrer høj dampkvalitet

  • Beckhoff Automation ApS

    Jubilæum

  • Beckhoff Automation ApS

    Nyansættelse

  • KE Fibertec

    Klar med endnu en Cradle to Cradle-godkendt materialelinje

  • KE Fibertec

    Bæredygtig ventilation med tekstilkanaler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • I sommer byder Carlsberg på en klimavenlig øl

    29.06.2022

  • Briterne først med de faste skruelåg

    06.06.2022

  • Tiden er kommet til et grønt landbrug

    06.06.2022

  • Minister viser vej til det klimavenlige madlandskab

    02.06.2022

  • 500.000 lykkeposer solgt på godt to år

    24.05.2022

  • Sukkerroe-fibre er omdrejningspunkt i ny fødevareemballage

    12.05.2022

  • Mindre metan i ko-bøvserne

    04.05.2022

  • Gamle juletræer bliver til et klimavenligt kosttilskud

    27.04.2022

  • Ohmsk varmebehandling af kød er et klimavenligt alternativ

    27.04.2022

  • Pyrolyse-pulje overrendt

    18.04.2022

  • WHO råber vagt i gevær om plantebaserede fødevarer

    11.04.2022

  • Svenskerne har skiftet fra plast til papir

    06.04.2022

  • Lettere vej til bæredygtigt alkohol

    06.04.2022

  • Fiber-materiale skal give stærkere papir-bæreposer

    04.04.2022

  • Fugttæt papirmateriale klarer sig uden belægningen af voks eller plast

    30.03.2022

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR