
Selvom vi går mod en verden drevet af el, så vil udvindingen af olie- og gas langt fra stoppe i den nærmeste fremtid.
Derfor kunne det interessant at se på, om selve olie/gas-produktionen kunne gøres mere miljøvenligt. Og noget tyder på, at det er muligt at sænke udledningen med op til 70 procent.
Innovationsprojektet O/G Decarb er et teoretisk feasibility study, og projektgruppen har gennem de seneste to år vurderet, om vind- og bølgeenergi på et flydende fundament med valgfri integration af brint potentielt kan forbedre CO2-udledningen fra offshore olie- og gasproduktion. Konceptet har med andre ord hverken været testet fysisk eller teknisk.
Studiet har vist et potentiale for, at en offshore produktionsplatform kan forsynes med energi fra vind og bølger. Dette kan i sig selv potentielt reducere CO2-udledningen fra produktionen med 70 procent.
Endvidere viser det sig, at integration af brintproduktion og -lagring kan bruges som en alternativ energikilde på dage med begrænset eller ingen vind eller bølger, hvilket væsentligt forbedrer effektkonsistensen og reducerer CO2-emissionerne med betydeligt mere end 70 procent.
O/G Decarb-studiet har påvist et potentiale, men også understreget nogle af de tekniske og økonomiske udfordringer ved elektrificering, ligesom konceptet har vist et begrænset potentiale for drift i Danmark. Innovative koncepter som dette er interessante for os, og vi vil fortsætte med at studere elektrificeringsscenarier for DUC-installationerne i vores bestræbelser på at reducere udledningen, siger Kenneth Gaardboe Nielsen, Senior Facilities Engineer, Total E&P Danmark.
Projektet har været baseret på Floating Power Plants kombination af vind- og bølgeteknologi. I projektopsætningen rummer systemet en 9,5 MW vindmølle, 2 MW bølgekraft, et fortøjningssystem, et eksportnet integreret i en stabilt flydende platform, der desuden kan huse brintsystemerne.
Det klare potentiale glæder administrerende direktør Anders Køhler fra Floating Power Plant
Teknologien fungerer og har potentiale i områder med masser af vind og bølger og en vanddybde på over 50 meter. I sådanne områder er en løsning med et fast fundament i øjeblikket umulig, og her giver løsningen mere strøm af højere kvalitet samt nogle unikke funktioner såsom muligheden for at inkorporere hjælpesystemer, som f.eks. brintkomponenter, siger han.
Da studiet har vist et potentiale i Power-to-x og flydende vindteknologi, er det næste skridt for Floating Power Plant at færdigudvikle teknologien yderligere, mens man arbejder på at overvinde de tekniske og økonomiske udfordringer, der blev identificeret i studiet, for at fremme teknologiens kommercielle potentiale.
Energy Cluster Denmark har faciliteret studiet med en projektgruppe bestående af Floating Power Plant, DHRTC Centre for Oil and Gas – DTU, Hydrogen Valley, DTU Wind Energy, TechnipFMC og Total E&P Denmark har støttet projektet med offshore driftsdata fra Harald-feltet.
Kilde: Energy Cluster Denmark