• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer28. 01. 2025 | Allan Malmberg

Plantebaserede retter skal på menuen hos takeaway-steder og caféer i hele landet

AktueltFødevarer28. 01. 2025 | Allan Malmberg

Foto: Deborah Ryan

Takeaway-steder og caféer i hele landet skal have lettere ved at tilbyde smagfulde plantebaserede retter. Det er målet med det nye projekt Mad på Farten 2.0, hvor Dansk Vegetarisk Forening, Plantebranchen og Danmarks Restauranter & Caféer bygger videre på sidste års succes for at give gæsterne flere grønne valgmuligheder.

– Sidste års projekt viste os, at interessen for plantebaserede retter er stor blandt branchen, men at mange takeaway-steder og caféer mangler de rette redskaber og produkter til at tage skridtet videre. Med Mad på Farten 2.0 vil vi hjælpe dem med at overvinde barriererne og give forbrugerne flere grønne valgmuligheder, siger Claire Demontreuil, Projektleder hos Dansk Vegetarisk Forening.

Projektet involverer aktører fra hele værdikæden og skal fremme innovation og samarbejde om plantebaserede alternativer. Der planlægges blandt andet:

Test af plantebaserede retter hos caféer og takeaway-steder.
Inspirationsdage og smagsprøver for branchen.
Kampagnen Grøn Januar, der sætter fokus på grønne retter og produkter.
Prisuddelingen Plantebaserede Takeaway Awards for at hylde de bedste initiativer inden for grøn takeaway.

– Plantebaserede alternativer er ikke kun en trend, men en nødvendighed for at sikre kvalitet og variation i hele værdikæden. Vi ser frem til at bidrage med innovation og samarbejde, der kan styrke udbuddet og kvaliteten af plantebaserede retter, siger Thomas Erex, medlems- & projektchef i Plantebranchen.

Torben E. Hoffmann Rosenstock, adm. direktør i Danmarks Restauranter & Caféer, understreger også vigtigheden af projektet:

– Vores medlemmer ønsker at tilbyde flere vegetariske og plantebaserede alternativer, men de har brug for hjælp til at udvikle og kommunikere disse retter. Dette projekt er et vigtigt skridt mod at hjælpe branchen med at imødekomme den stigende efterspørgsel også efter mere grønne og bæredygtige menuer.

Danskernes interesse for grønnere valgmuligheder vokser hurtigt. Ifølge DTU er forbruget af takeaway steget med 84 % siden 2016, og det er især de unge, der efterspørger plantebaserede retter. Men mange caféer og restauranter oplever stadig udfordringer med at finde passende plantebaserede ingredienser, der kan sikre høj smagskvalitet og næringsindhold.

Mad på Farten 2.0 skal gøre det lettere for branchen at præsentere plantebaserede retter, der kan konkurrere med klassiske favoritter. Samarbejdet mellem producenter, caféer og brancheorganisationer er nøglen til at skabe en reel forandring.

Kilde: Dansk Vegetarisk Forening

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Fødevarer09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Fødevarer09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

Fødevarer01. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags .

Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

Fødevarer21. 03. 2025

Ost med ærteprotein lyder ikke umiddelbart som en kulinarisk delikatesse, men ikke desto mindre er det lykkedes forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet at fremstille en ost med netop ærteprotein. Der er tale om den pppulære madlavningsost paneer, der bl.a. .

København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

Fødevarer07. 03. 2025

En kombination af flinke københavnere og gode behandlingsanlæg betyder, at hovedstadens indbyggere nu skal sortere brugte pizzabakker som papaffald, frem for restaffald, som man har skullet tidligere. Årsagen er et forsøg, som er kørt mellem kommunen og behandlingsanlæggene. I forsøget har .

Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

Fødevarer05. 03. 2025

Langt de fleste danskere vil tage godt imod et eventuelt klimamærke på fødevarer. Det viser en analyse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK). Resultatet er ganske overbevisende. 81 procent syntes godt om klimamærke-idéen, men der er dog ikke ligegyldigt under hvilke .

Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

Fødevarer05. 03. 2025

Metan er en af de rigtig slemme klimagasser, og en af de store kilder er dyrkning af ris. Nu har svenske og kinesiske forskere i fællesskab udviklet en variant af ris, der ved dyrkninen udleder markant mindre metan. Reduktionen er helt oppe på 70 procent. Det vil have stor betydning. Ris er en .

Vejen til færre dødsfald, bedre klima og en betydelig besparelse går gennem momsen

Fødevarer03. 03. 2025

Umiddelbart lyder det lidt som et tryllesalg. Ifølge et nyt studie, som bl.a. Københavns Universitet har medvirket i, kan vi på én gang spare 170.000 menneskeliv, få et bere klima og samtidig få en besparelse i milliard-klassen. Det lyder som sagt som et trylleslag, der er for godt til at være .

Nu vil man gøre op med myten om animalsk protein i sportens verden

Fødevarer24. 02. 2025

Ønsker man som sportsudøver at kravle helt op på den øverste podieplads, skal der, ud over talent og massevis af træning, og en god portion animalske proteiner til. Ellers sådan lyder myten i hvert fald. En myte, som Dansk Vegetarisk Forening nu vil gøre op med i projektet Plant Powered Sport .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

  • Beckhoff Automation ApS

    Kom godt i gang med machine vision med denne enhed

  • Phoenix Contact A/S

    Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

  • Beckhoff Automation ApS

    Enorm regnekraft med op til 64 kerner

  • Beckhoff Automation ApS

    Præcis måling af differentialsstrømme til omfattende netanalyser

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Hannover Messen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Dansk opfindelse kan markant skrue ned for CO2-udledningen fra ammoniak-produktion

    01.04.2025

  • Hybridost med 25 procent ærteprotein – uden at gå på kompromis med smag og tekstur

    21.03.2025

  • København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

    07.03.2025

  • Analyse: Klimamærke vil blive et hit blandt langt de fleste danskere

    05.03.2025

  • Ny risvariant udleder markant mindre metan – hemmeligheden ligger i plantens rødder

    05.03.2025

  • Vejen til færre dødsfald, bedre klima og en betydelig besparelse går gennem momsen

    03.03.2025

  • Nu vil man gøre op med myten om animalsk protein i sportens verden

    24.02.2025

  • Madsamarbejde satte rekord i 2024 – 50.000 måltider til hjemløse via JunkFood

    19.02.2025

  • Hybridprodukter kan være en trædesten fra kød til plantebaseret

    17.02.2025

  • 269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere

    14.02.2025

  • Drikkemælk er et lokomotiv indenfor økologiske mejeriprodukter – nu melder osten sig også klar

    14.02.2025

  • Ny sketch-serie om plantehumor har taget kegler – 3 mio. visninger af de 7 første afsnit

    07.02.2025

  • Madspild har skiftet retning – pengepungen er kommet mere i fokus end tidligere

    31.01.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik