Danskerne er glad for solceller. Antal private anlæg er stedet med små 20 procent fra 2022 til 2024, så der i dag er 126.000 anlæg. Det kunne dog have været mange flere, viser en undersøgelse som YouGov har foretaget for Gjensidige og NRGi.
Mens mange danskere er positivt stemt overfor et få en anlæg, er det en udbredt holdning, at det ikke kan betale sig. Den holdning udfordrer Bo Halm Andersen, der er energikonsulent i NRGi. Han opfordrer derfor husejere til at undersøge, om det vil give mening for dem at få installeret solceller.
– Der er flere fordele ved at investere i solceller, også når vi tager de økonomiske briller på. Når du producerer din egen elektricitet fra solceller, kan det først og fremmest dække en del af dit eget strømforbrug, og det vil alt andet lige resultere i en lavere elregning, siger Bo Halm Andersen, der også lægger vægt på, at solceller kan bidrage til, at boligens energimærke bliver forbedret.
– Man skal også huske på, at installationen af et solcelleanlæg har en positiv effekt på boligens energimærke. Så hvis du på et tidspunkt ønsker at sælge din bolig, vil du have en ejendom, der er attraktiv på boligmarkedet, da solceller er med til at sænke energiomkostningerne på huset. Og det er noget, som boligkøbere i stigende grad holder øje med. Så samlet set er der både miljømæssige og økonomiske fordele ved at investere i solceller, forklarer Bo Halm Andersen.
Hvis man løfter blikket fra egen husholdning en anelse, er der også hele den grønne omstilling hos dem som rent faktisk får opsat solceller, vurderer Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
– Selvom private solcelleanlæg ikke kan stå alene i forhold til at nedbringe vores samlede CO2-udledning, så er det enormt positivt, at der er så mange, der gerne vil bidrage med helt konkrete tiltag som eksempelvis solcelleanlæg.
Kilde: Gjensidige.