• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

FødevarerTop19. 05. 2023 | Allan Malmberg

Rester fra reje- og fiskeopdræt skal omdannes til grøn, spiselig protein- og fiberholdig tangart

FødevarerTop19. 05. 2023 | Allan Malmberg

Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Her dyrkes store partier tang på blot en uge. Foto: PureAlgae

I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af Innovationsfonden.

Projektet, der har fået navnet SeaFree, løber over de kommende fire år, og målet er at videreudvikle idéen, så man står med et lukket, bæredygtigt kredsløb på land.

– Projektet har til formål at bruge tangproduktion til at optage og omdanne emissioner fra fiskeopdræt til et højværdiprodukt. Tangen skal bl.a. bruges til kosttilskud, der kan forebygge diabetes og bæredygtig innovation inden for fødevarer. Udover at opsamle emissioner som ellers ville være udledt til atmosfæren og vandmiljøet er den producerede tang både sund og fuld af umamismag, siger professor Marianne Thomsen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet.

Containerløsningen er en såkaldt PlugNPlay teknologi med stort eksport potentiale. Ved at kombinere saltvand, CO2 og næringsstoffer med LED-lys omdanner løsningen ingredienserne til tang på kun en uge, hvilket giver en ekstrem kort høstperiode.

– SeaFree repræsenterer det nyeste inden for recirkuleringsteknologi til landbaseret reje- og fiskeopdræt. Udover at fange emissioner recirkulerer systemet også overskudsvarme fra anlæggene til Plug’n’Play teknologien. Projektet omfatter nemlig udviklingen af en ny teknologi, der gør det muligt at bruge denne overskudsvarme til at tørre den tang, der sælges til sundhedsindustrien. På den måde bidrager SeaFree til en mere bæredygtig og effektiv produktion, siger Marianne Thomsen.

Slutproduktet består dermed af klimavenlige fisk og rejer og en sund tangart, kaldet søsalat, som er rig på både fibre og protein. Søsalaten skal ud over fremstilling af forskellige kosttilskud også bruges som grønt tilbehør, når folk køber fisk.

Ifølge hende er der et stort potentiale i at opdrætte fisk og dyrke tang på den måde, som SeaFree har tænkt sig at gøre. For hvis alle verdens landbaserede reje- og fiskeopdræt implementerede metoden, ville det kunne reducere de globale fødevaresystemers klima-aftryk markant.

Derfor kan kombinationen af fiskeopdræt og tangdyrkning i lukkede systemer meget vel udvikle sig til et nyt eksporteventyr for Danmark.

– På globalt plan vil man kunne implementere teknologien der markedsføres under navnet ”SeaFree Synergy Solutions” alle steder i verden, og miljøgevinsterne ved teknologien er ikke til at tage fejl af. Vi har allerede nu kontakt til Sydkorea, som er meget interesserede i teknologien og i hvordan projektet udvikler sig, fortæller hun.

Københavns Universitet

Skrevet i: Fødevarer, Top

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

Fødevarer29. 05. 2023

Kunderne løb ikke skrigende bort, da Burger King for en tid ændrede menuen på deres kendte restaurant på Rådhuspladsen. Den blev nemlig 100 procent vegetarisk. Baggrunden var, at kæden ville vurderer, om danskerne er klar til mere vegetarisk mad. Og det er vi, hvis man skal tro tallene fra Burger .

Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

Fødevarer24. 05. 2023

ISS og Bygningsstyrelsen har arbejdet målrettet og dedikeret med at reducere madspildet i 34 kantiner i løbet af det seneste år. Det har resulteret i, at madspildet er blevet reduceret med 21 pct. på tværs af alle kantinerne, hvor der dagligt er over 5.500 spisende gæster. Fokus har især været på .

Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

Fødevarer22. 05. 2023

Svinekødets klimaaftryk skal ned, og vejen frem kan være nitrifikationshæmmere, mener man hos BASF og Danish Crown, der er gået sammen i et pilotprojekt. 84 landmænd deltager i forsøg med over 20.000 hektar i Danmark, og vurderingen er, at man kan reducere drivhusgaspåvirkningen i .

Rester fra reje- og fiskeopdræt skal omdannes til grøn, spiselig protein- og fiberholdig tangart

Fødevarer19. 05. 2023

I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af .

Raps kan blive en ny vigtig proteinkilde hvis forskere kan pille den bitre smag væk

Fødevarer10. 05. 2023

Meget tyder på, at raps er på vej til at blive en meget vigtig proteinkilde til os mennesker. I dag anvendes raps til dyrefoder og olie, men plantens forsvar ved hjælp af bitterstofferne glucosinolater har gjort den uegnet som protein-kilde os Baggrunden for, at rapsen måske for alvor er på vej .

Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

Fødevarer09. 05. 2023

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers fik i går en svane. Det blev nemlig certificeret med Svanemærket. Mærket dokumenterer, at Patientkøkkenet opfylder strenge miljøkrav hele vejen rundt fra indkøb af råvarer til energibesparende produktion og minimeret madspild. Svanemærket skærpede i .

Vi køber mindre grønt – men nedgangen er mere komplicerede end blot høj inflation

Fødevarer28. 04. 2023

Villigheden til at købe og betale ekstra for grønne dagligvare er faldende. Det viser en stor international undersøgelse i 19 lande, heriblandt Danmark. Det er konsulenthuset Simon-Kucher, som står bag Global Sustainability Study, og de danske resultater viser, at 37 procent er villige til at .

Statskontrolleret klimamærke måske på vej – i hvert fald er gruppen bag tilfreds med arbejdet

Fødevarer27. 04. 2023

Et statskontrolleret klimamærke er på trapperne. I hvert fald har en arbejdsgruppe afleveret en række anbefalinger om sådan et mærke til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen. I indstillingen står, at der bør indføres et frivilligt, statskontrolleret klimamærke. Det skal være .

Madspildsteknologi for millionbeløb skal samle information på tværs af Scandics 30 hoteller

Fødevarer19. 04. 2023

Hotelkæden Scandic installerer madspildsværktøjet ’ioLiving’ på samtlige 30 hoteller. Med massive mængder data, præcise og systematiske målinger skal den nye teknologi bidrage med ny viden og optimere hotelkædens arbejde med madspild. Investeringen er et led i Scandic-koncernens mål om at .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    EtherCAT-klemmen ELX6233 til kompakt integration af Ethernet-APL i styringssystemet

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff Vision præmieret med 2 produktdesign priser

  • Beckhoff Automation ApS

    Tavlefri automation vinder 2 design priser

  • Phoenix Contact A/S

    Ikke-kølede CCS ladekabler – High Power Charging med 375 kW permanent

  • Beckhoff Automation ApS

    20 år med EtherCAT fra Beckhoff

  • Phoenix Contact A/S

    Phoenix Contact E-Mobility GmbH fejrer sit 10-års jubilæum

  • Gemina Termix

    Kvalitets- og arbejdsmiljøkoordinator søges

  • Gemina Termix

    Purchasing Manager søges

  • Beckhoff Automation ApS

    ATRO var blandt top 3 til Hermes Award 2023 ved Hannover messen

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på EOT – Electronics of Tomorrow

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

    29.05.2023

  • Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

    24.05.2023

  • Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

    22.05.2023

  • Rester fra reje- og fiskeopdræt skal omdannes til grøn, spiselig protein- og fiberholdig tangart

    19.05.2023

  • Raps kan blive en ny vigtig proteinkilde hvis forskere kan pille den bitre smag væk

    10.05.2023

  • Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

    09.05.2023

  • Vi køber mindre grønt – men nedgangen er mere komplicerede end blot høj inflation

    28.04.2023

  • Statskontrolleret klimamærke måske på vej – i hvert fald er gruppen bag tilfreds med arbejdet

    27.04.2023

  • Madspildsteknologi for millionbeløb skal samle information på tværs af Scandics 30 hoteller

    19.04.2023

  • Tilskyndelserne til de klimavenlige kostvaner er for små i butikkerne

    23.03.2023

  • De gode madvaner fra Covid-19 er glemt – vi smider stadig massevis af mad ud

    13.03.2023

  • Folketinget sender 675 mio. kr. ind i fond som skal sikre flere plantebaserede fødevarer

    24.02.2023

  • Supermarked med overskudsvarer åbner på det sjette europæiske marked

    17.02.2023

  • Nye afgrøder skal være selvgødende og dermed give et større udbytte i fx Afrika

    15.02.2023

  • Supermarked slår rekord i mad som reddes fra skraldspanden

    01.02.2023

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik