
Onsdag den 8. marts gik startskuddet til, at den danske undergrund i Nordsøen nu kan fyldes op med CO2 som en del af teknikken, der kaldes for Carbon capture and storage (CCS). Det er projekt Greensand, der blev sat i gang, og det blev med royalt tilsnit.
Den første omgang CO2 blev nemlig sendt ned af H.K.H. Kronprins Frederik ved First Carbon Storage, der var arrangeret af Ineos og Wintershall Dea – ledende partnere i konsortiet bag det danske Project Greensand.
First Carbon Storage foregik på havnen i Esbjerg, hvor Kronprinsen officielt satte gang i den første lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen. Det skete, da Kronprinsen gav signal til at vende trafikken i Nordsøens rørledninger – 50 år efter Prins Henrik åbnede for produktionen af olie og gas fra den danske Nordsø.
– For 50 år siden markerede min far, prins Henrik, starten på det, der blev et dansk olie- og gaseventyr i Nordsøen, der skabte tusindvis af arbejdspladser i Danmark. I dag åbner vi et nyt kapitel for Nordsøen. Et grønt kapitel. Den danske undergrund rummer et stort potentiale for at lagre CO2, og det giver mig en stor glæde i dag at kunne vende trafikken i rørene og sende CO2 tilbage i den danske undergrund til gavn for klimaet, for Danmark, for Europa og vores planet, sagde Kronprinsen fra scenen ved First Carbon Storage i Esbjerg.
Udover det historiske vingesus, bliver det også for første gang bevist, at det er muligt at transportere indfanget CO2 på tværs landegrænser offshore.
– Med First Carbon Storage sætter vi en tyk streg under, at CO2 indfanget i et europæisk land kan lagres sikkert i et andet. Næste skridt er, at vi skal have sat yderligere fart på fangst og transport af CO2 i hele Europa, så vi kan forløse det fulde potentiale i CCS til gavn for klimaet og Danmark, sagde Mads Gade, administrerende direktør INEOS Danmark.
Project Greensand vurderer, at man kan lagre op imod 1,5 mio. tons CO2 i Nordsøen i 2025/2026, men at kapaciteten vil vokse, således, at man i 2030 kan sende 8 mio. tons ned over havbunden i Siri-området i Nordsøen, der opereres af Ineos Energy Danmark.
FN’s Klimapanel (IPCC) har flere gange slået fast, at CCS-teknologien er et nødvendigt værktøj i kampen mod klimaforandringerne og fra Europa-Kommissionens side vurderer man, at der i 2050 skal lagres op mod 300 millioner tons CO2 om året, hvis EU skal opnå klimaneutralitet.
Kilde: Projekt Greensand