• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltByggeri20. 03. 2024 | Allan Malmberg

Selektiv nedrivning er vejen frem for dansk byggeri – og loven træder i kraft til sommer

AktueltByggeri20. 03. 2024 | Allan Malmberg

Foto: Teknologisk Institut

Fremover skal byggebranchen i langt højere grad genanvende og genbruge byggematerialer. Det vedtog Folketinget i torsdags med en lov, som træder i kraft 1. juli 2024

Når den nye lov træder i kraft, får det direkte betydning for både bygherre og nedriver. Ved totalnedrivninger af bygninger over 250 m2 skal der udarbejdes en standardiseret nedrivningsplan, som blandt andet skal indeholde en miljø- og ressourcekortlægning. Bygherre skal have en uddannet miljø- og ressourcekoordinator tilknyttet, og nedriver skal have en uddannet ressourceperson tilknyttet, ligesom selve nedrivningsvirksomheden skal autoriseres.

På Teknologisk Institut er Lise Lyngfelt Molander, som til daglig er forretningschef for bæredygtighed, rigtig glad for de nye krav.

– Selvfølgelig skal vi være bedre til at genbruge materialer fra vores bygninger. Der ligger rigtig meget viden, og der findes mange gode eksempler på, at det sagtens kan lade sig gøre. Ja, det koster noget, ja, det er mere besværligt end at rive ned og brænde af, men vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være – hvis vi værdsætter vores klima og vores planet, siger Lise Lyngfelt Molander.

Med de nye regler, som indebærer en plan for materialerne, sortering på pladsen og genbrug fremfor deponi, ser Lise Lyngfelt Molander, frem til, at branchen vil gå fra de babyskridt der er i dag, til den storskala inden for genbrug, som er målet.

– Der er brug for regler for at rykke branchen. Derfor er det yderst positivt, at der nu kommer helt konkrete regler, for det vil tvinge hele branchen til at rykke sig, og eftersom der både eksisterer den viden der er brug for og der ligger mange frontrunner-eksempler, så er vi helt klar til det ryk i branchen, siger Lise Lyngfelt Molander.

På Teknologisk Institut er netop genbrug og genanvendelse noget af det, man igennem mange år har udviklet viden indenfor. Både via en række udviklingsprojekter inden for alt fra beton til træ og murværk, men også ved at udarbejde dokumentation af bl.a. styrkemåling af eksisterende murværk, som er med til at sikre, at det er muligt at lade de bærende konstruktioner stå, da det nu kan dokumenteres, at de kan bære langt mere end man troede før i tiden.

– Lige nu er vi både ved at udarbejde retningslinjer for direkte genbrug af store betonelementer i projektet (P)RECAST, og vi er i gang med at skabe et vidensgrundlag for bedre genbrug af træ i projektet Woodcircles, ligesom vi arbejder med at lave et materialepas for genbrugsmaterialer – både så vi kan blive bedre til at genbruge det vi har i dag og så vi kan sikre lettere adgang til genbrug i fremtiden, forklarer Lise Lyngfelt Molander.

Selvom branchen, ifølge Peter Aufeldt, centerchef på Teknologisk Institut, overordnet set er klar til selektiv nedrivning, så kan der også være brug for en opgradering af kompetencer i virksomhederne.

– Det er en forudsætning for selektiv nedrivning, at man har kompetencer inden for fx ressourcekortlægning – ellers kan man ikke lægge den nødvendige plan for genbrug og genanvendelse, forklarer Peter Aufeldt, som også understreger, at der er meget vigtig viden at hente i Videncenteret for cirkulær økonomi i byggeriet (VCØB), hvor netop viden om det her emne har været på dagsorden siden opstart af videncenteret tilbage i 2016.

– Der ligger rigtig meget vigtig viden i VCØB, også viden om fx miljøfarlige stoffer – hvilket er et vigtigt fokusområde når vi taler selektiv nedrivning og genbrug. Mange af de gamle bygninger, som vi ønsker at genbruge og genanvende materialer fra, kan indeholde skadelige stoffer, og dem ønsker vi naturligvis ikke at indbygge i nye bygninger, siger Peter Aufeldt.

Kilde: Teknologisk Institut

Skrevet i: Aktuelt, Byggeri

Seneste nyt fra redaktionen

Kunst skal styrke affaldssortering i DGNB Guld-byggeri

Byggeri03. 06. 2025

Selvom hele 53 procent af danskernes husholdningsaffald ifølge Miljøstyrelsens seneste rapport genanvendes, er der stadig behov for at fastholde de gode vaner i hverdagen. Netop derfor har man ved et nyt DGNB-Guld byggeri i bydelen Trekroner i Roskilde valgt at bruge kunsten aktivt i .

Effektiv vej til et mindre personlig klimaaftryk er en mindre bolig – men det siger danskerne nej til

Byggeri26. 03. 2025

Endnu en gang har det vist sig, at de fleste af os er med på at gøre noget godt for klima og bæredygtighed, så længe det ikke for alvor kommer til at betyde noget for vores hverdag. I en ny analyse fra Videncentret Bolius og Realdania bliver det slået fast, at størrelsen på vores bolig ikke er et .

Godt nyt om det farlige stof PCB – kun lave niveauer hos nedrivningsarbejdere

Byggeri24. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet .

Lovforslag åbner for ny vej til mere grøn energi – leasede solceller på erhvervstage

Byggeri19. 03. 2025

Regeringen vil gøre det muligt at lease solceller til opstilling på tage og facader af erhvervsejendomme. Det har hidtil været umuligt, da Tinglysningsloven har bremset for, at leasingselskaberne kunne bevare ejerskabet til solcellerne i konkurrence med panthaver i ejendommen og dermed ikke havde .

Nu skal biobaseret isolering være det nye normal – ny brancheforening står bag

Byggeri17. 03. 2025

En helt ny brancheforening har set dagens lys. Det drejer sig om Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer, som en række isoleringsmaterialeproducenter og -leverandører er gået sammen om at stifte. - Foreningen er egentlig opstået på initiativ og forespørgsel fra andre aktører i .

Mange kan komme til at bo i studieboliger efter de unge er flyttet ud

Byggeri14. 03. 2025

Der mangler boliger, hvis husleje er til at betale. Det gælder ikke mindst i landets større byer. Samtidig er der de senere år kommet nye aktører på boligmarkedet, der tilbyder studerende midlertidige studieboliger – f.eks. containerboliger – i byudviklingsområder. Som områderne udvikles i .

Kniber med at lokke boligejere til at gøre brug af det genindførte håndværkerfradrag

Byggeri12. 03. 2025

Ved årsskiftet blev håndværkerfradraget genindført. Men var håbet, at danske boligejere ville kaste sig over muligheden for at få en lille økonomisk håndsrækning til håndværkerregningen, så må man tro om igen. En analyse foretaget af YouGov for Gjensidige og NRGi viser, at 65 procent af .

Udsigten til nulemissions-byggeri er i fokus ved Energiforum Danmarks årskonferencen

Byggeri19. 02. 2025

Energiforum Danmarks årskonference har i år fokus på nulemissions-byggeri. Det skyldes, at EU har en meget ambitiøs målsætning om, at ingen byggerier i 2050 skal bidrage til den globale opvarmning ved at udlede CO2. Vejen til at løse den udfordring bliver i Danmark kompliceret af, at .

Brødrene Dahl og Øland vil gøre bæredygtighed til en konkurrenceparameter

Byggeri12. 02. 2025

De to søsterselskaber i Saint-Gobain Distribution Denmark, Brødrene Dahl og Øland sætter nu ekstra fokus på bæredygtighed. Det sker i form af Kristine Ohrt, der er ansat som ny bæredygtighedschef, og som skal gøre bæredygtighed til et centralt konkurrenceparameter for de to .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Phoenix Contact A/S

    Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg på tage og fritstående solcelleanlæg

  • Gemina Termix

    Salgstekniker søges

  • Sponsoreret indhold

    I næste uge skal vi alle sammen på VVS25

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

  • Beckhoff Automation ApS

    Kom godt i gang med machine vision med denne enhed

  • Phoenix Contact A/S

    Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Kunst skal styrke affaldssortering i DGNB Guld-byggeri

    03.06.2025

  • Effektiv vej til et mindre personlig klimaaftryk er en mindre bolig – men det siger danskerne nej til

    26.03.2025

  • Godt nyt om det farlige stof PCB – kun lave niveauer hos nedrivningsarbejdere

    24.03.2025

  • Lovforslag åbner for ny vej til mere grøn energi – leasede solceller på erhvervstage

    19.03.2025

  • Nu skal biobaseret isolering være det nye normal – ny brancheforening står bag

    17.03.2025

  • Mange kan komme til at bo i studieboliger efter de unge er flyttet ud

    14.03.2025

  • Kniber med at lokke boligejere til at gøre brug af det genindførte håndværkerfradrag

    12.03.2025

  • Udsigten til nulemissions-byggeri er i fokus ved Energiforum Danmarks årskonferencen

    19.02.2025

  • Brødrene Dahl og Øland vil gøre bæredygtighed til en konkurrenceparameter

    12.02.2025

  • Modernismens etagebyggerier skal have et klimaløft – uden at ødelægge arkitekturen

    05.02.2025

  • Omfattende vidensbase om biobaseret byggeri er blevet tilgængelig for alle

    23.01.2025

  • Klimaforandringer spiller i højere og højere grad ind på boligkøbernes beslutninger

    13.01.2025

  • Kan håndtering af skybrud gøres relativt billigt? – beboerdrevet projekt skal vise hvordan

    08.01.2025

  • Data om byggematerialer er blevet vigtigere end nogensinde for at kunne overholde klimakrav

    03.01.2025

  • Energiselskab udvider med Nordens første svanemærket kontorbyggeri

    18.12.2024

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik