
Når verdens største cykelløb kommer til landet om nogle dage, er det et kæmpe arrangement, der er stablet på benene. Nogle vil måske have det lidt svært med den sammenhæmg.
For mens cyklen er klimasmart, er hele Tour-karavanen det jo ikke. De skal bl.a. flyves frem og tilbage, så er den klimavenlige cykel blevet til en kulsort begivenhed?
Næh, det er den ikke, så man kan se det med god samvittighed. Det påpeger professor Mogens Fosgerau, der er transportøkonom ved Økonomisk Institut.
Hele idéen om at lave klimapolitik ved at diskutere enkeltbegivenheder som Tour de France er ret useriøs. Klimapolitik, der virker, laves et helt andet sted, f.eks. via skat på benzin. Det er lidt deprimerende, at den slags diskussioner fylder så meget, siger han.
Grøn transport er ikke fremmede for Mogens Fosgerau. I øjeblikket arbejder han på en regnemaskine, der skal kunne svare på, hvordan nul-emissionsbilen kan udbredes i det tempo, politikerne ønsker.
Med hensyn til Tour de France, snakker vi om et par dage i en afgrænset del af landet. Så det er noget i stil med en halv promille af vores årlige emissioner, der på nogen måde er bare en lille smule i nærheden af at være i spil. Den potentielle påvirkning er dermed virkelig i småtingsafdelingen, vurderer han.
Faktisk har cykling, ikke bare touren, men også sådan generelt, stort set ingen betydning for klimaet. Mere eller mindre cykling havner i småtingsafdelingen indenfor klimapolitikken, men det er sundt for den enkelte.
Kilde Københavns Universitet