
245 liter vand. Så meget vand anvender Danish Crowns slagteri i Horsens på hver eneste gris, der slagtes. En ny metode til at rense og genbruge vandet kan imidlertid sænke det forbrug med cirka 10 procent.
Helt konkret handler det om at opsamle det brugte procesvand fra den rene slagtegang og piskelinjen, hvor man fjerner hårene fra grisehuden, og føre det hen til et rensningssystem, hvor det bliver renset for både farve, protein og bakterier. Processen betyder, at vandet efter behandlingen opfylder de bakteriologiske krav til drikkevand. Efter rensningen bliver vandet ført tilbage til brug i hårstøderen.
Danish Crown gik i 2015 ind i DRIP-partnerskabet. Det har affødt flere forskellige projekter i koncernen, og genbrug af procesvandet er af de helt store. Umiddelbart sænkes vandforbruget helt nøjagtigt med ni procent, men kan på sigt sænkes med 15 procent.
Det her er kun starten på rejsen mod at reducere vores vandforbrug, som er en del af koncernens bæredygtighedsstrategi. At der samtidig kan spares penge på tiltaget, må jo siges at være en win-win. DRIP-partnerskabet har åbnet muligheder for at anskue tingene på anden vis, end vi før har haft mulighed for. Rent teknologisk har vi længe haft muligheden, men gennem DRIP-partnerskabet har vi fået fødevaresikkerheden og andre vigtige aspekter på plads. Vi er alle blevet klogere, og derfor kan vi nu bruge det i praksis i Horsens, siger Thomas Fløe Chemnitz, miljøspecialist i Danish Crown.
Med tiltaget vil man spare cirka 340 m3 vand om dagen og omkring en million kroner om året på vandforbruget. Når anlægget er sat i drift og kører, som det skal, er det planen at brede det ud til andre slagterier og dermed spare endnu mere vand.
Kilde: Danish Crown