• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

EnergiKlimanyt16. 01. 2023 | Allan Malmberg

Små karplanter var langt mere effektive til at optage CO2 end træer

EnergiKlimanyt16. 01. 2023 | Allan Malmberg

Man skal ikke dykke ret langt ned i klimadebatten, før idéen om skovrejsning dukker frem. Ved at plante en masse træer, vil de opsuge CO2, der kan være med til at afbøde klimakrisen.

Men sådan er det faktisk ikke. Og baggrunden for den viden skal hentes helt tilbage i tiden, fra før der overhovedet var træer på jorden og den særlige teknik, forvitring, som planter bruge til at få næring.

I mange år har den almindelige antagelse været, at CO2-indholdet i atmosfæren faldt drastisk, da træerne kom til. Forskning Københavns Universitet viser, at det ikke forholder sig sådan. For der var slet ikke så højt et CO2-niveau. som de fleste i dag regner med.

For i stedet for de cirka 4.000 ppm CO2, som man tidligere antog var til stede før træerne, var niveauet dengang nok snarere 600 ppm. I dag har vi lige over 400 ppm.

Vi kan bestemme CO2-indholdet i atmosfæren i fortiden ud fra plantefossiler gennem en ny metode. Det gør det muligt at forstå klimaforandringer, når CO2-niveauet stiger på Jorden. De første resultater kan blandt andet betyde, at mindre ændringer i CO2-niveauet har større indvirken på klimaet end hidtil antaget, siger Tais W. Dahl, der er lektor på Globe Institute på Københavns Universitet.

Tais W. Dahl og hans kollegaer mener, at træer ikke er lige så gode til at fjerne CO2 fra atmosfæren, som det tidligere har været tænkt. Det er til gengæld de mindre karplanter med små, sparsomme rodnet. Karplanter findes også i dag. Vores hjemlige arter er fx ulvefod, padderok og bregne.

Vi mener, at det er fremkomsten af de primitive karplanter og ikke skovene, der giver størst CO2-fald. Det skyldes, at karplanterne har et sparsomt rodnet og har sværere ved at holde næringen i jorden og derfor har et større behov for at optage ny næring fra undergrunden, og det sker gennem forvitring af mineralerne i jorden, siger Tais W. Dahl.

Det er særlig forvitring, der spiller en central rolle, hvis vi skal forstå, hvordan vi ved hjælp af planter kan formindske indholdet af CO2 i atmosfæren

Der er to grunde til, at planter fjerner CO2 fra atmosfæren. Den ene er den, vi nok først tænker på, hvor det er planten selv, der optager CO2 og laver sukkerstoffer. Men en plante tager også næring fra den jord eller sten, den står i, ved at opløse stenpartiklerne gennem kemisk forvitring. I den proces bruges CO2 til at opløse mineralerne i jorden. Det er faktisk den primære årsag til, at træer og planter over længere tid nedbringer CO2-niveauet, forklarer Tais W. Dahl.

Og her er vi fremme ved, hvorfor træerne måske ikke har haft en så stor betydning på CO2-niveauet, som de fleste ellers har antaget. Træer er nemlig langt fra lige så gode til netop forvitring som de mindre planter

Planterne har et større behov for at tage næringen fra mineraler i jorden, og det skaber mere forvitring. Træerne står ét sted og har effektive rodnet, der blandt andet er med til at holde på næringen, og det skaber et mere lukket system. Derfor forvitrer træer mindre end de primitive planter over tid, og det er denne nye forvitring, der primært sørger for at træer og planter er med til at fjerne CO2 fra atmosfæren, forklarer Tais W. Dahl.

Han understreger, at de nye resultater ikke betyder, at man skal stoppe med skovrejsning og give sig i kast med karplanter. Træer og skove har også nogle helt andre egenskaber. De er gode for bl.a. biodiversiteten.

Og så er det vigtigt at huske, at løsningerne på klimaudfordringerne i dag ikke udelukkende kan findes i øget forvitring, men kræver mange tiltag.

Studiet gør os derimod klogere på, hvad der styrer CO2-niveauet i atmosfæren, og hvor følsomt klimaet er over for ændringer i mængden af drivhusgasser i atmosfæren. Og så kan det være med til at give os idé om, hvordan naturens processer har indflydelse på CO2-niveauet.

At finde løsninger er det allervigtigste. Men for at finde løsningerne er vi også nødt til at vide så meget som muligt om de processer, der er potentielle CO2-fjernere, fx træplantning og øget forvitring, siger Tais W. Dahl.

Kilde: Københavns Universitet

Skrevet i: Energi, Klimanyt

Seneste nyt fra redaktionen

Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

Klimanyt09. 05. 2025

Gram Slot er centrum i et fælles projekt mellem REMA 1000 og Arla, hvor målet er at reducere CO2-udledningen fra mælkeproduktion. Forskning indikerer, at man kan reducere CO2-aftrykket fra mælkeproduktion med op til 5 procent ganske enkelt ved at fodre mere effektivt Projektet er en del af .

To kommuner bag landets første ordning til at genanvende brugte bleer

Klimanyt07. 05. 2025

I dag bliver brugte bleer smidt ud som restaffald, men et nyt anlæg i Hvidovre bliver det første i Danmark, hvor materialerne fra bleerne bliver genanvendt. Det er miljøvirksomheden Verdis, som skal drive anlægget og det er Københavns og Frederiksbergs Kommuner, der står bag .

SSI sætter fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer

Klimanyt28. 04. 2025

I anledning af Danmarks Nationale Klimahandledag satte Statens Serum Institut (SSI) fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer, og hvordan vi i Danmark bliver bedre til at håndtere dem. Klimaforandringer handler ikke kun om miljø og økosystemer. De udgør i stigende grad også en .

Miljøvurderingsplatform stikker til søs – nu indeholder den også undersøgelser i havet

Klimanyt23. 04. 2025

Tidligere har den danske miljøvurderingsplatform EA-Tools kun kunnet bruges til miljøvurderinger på land, men indeholder nu også undersøgelser i havet. EA-Tools er et værktøj, som blandt andet offentlige myndigheder og rådgivere bruger til at undersøge områder for potentielle konflikter, når de .

Offentlige indkøb kan opnå miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket

Klimanyt21. 04. 2025

En af de mest kraftfulde indkøbere her i landet det offentlige. Samlet set står stat, regioner og kommuner bag indkøb, der ovestiger 400 mia kr. og derfor betyder det noget, om de vælger fx Svanemærket eller ej. I en ny rapport fra Miljømærkning Danmark bliver det slået fast, at svanemærkede .

GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

Klimanyt09. 04. 2025

Non-stick belægning uden PFAS og en serie af køkkenudstyr, der er fremstillet af genbrugt aluminium klinger godt hos forbrugerne - også de danske. Derfor har mange taget godt imod belgiske GreenPan, der er en del af den store verdensomspændende koncern The Cookware Company, der specialiserer sig .

Betaling for parkering skal holde søndagskørslen ude af hovedstaden og sænke luftforureningen

Klimanyt31. 03. 2025

I et forsøg på at begrænse trafikken i København, er der fra den 1. april indført betalingsparkering i hele weekenden - med mindre man har en beboerlincens. Idéer er at få hovedstadens gæster til at vælge alternative transportformer, da langt de fleste ikke skal ind til København på .

Når stormfloden raser er det ofte de samme boliger som rammes gang på gang

Klimanyt26. 03. 2025

Nogle boliger ligger mere udsat for naturens luner end andre - eller man kan også sige, at de ligger ikke særligt hensigtsmæssigt. Det viser en gennemgang, som Naturskaderådet står bag. Indenfor de senere år har Danmark været ramt af mere end én stormflod, og de nye tal viser, at 245 boliger .

Årets Klimaby 2025 i det sønderjyske er blevet fundet efter et tæt opløb

Klimanyt24. 03. 2025

Opløbet var tæt, da Tønder Kommune skal finde en modtager af en nystiftet pris - Årets Klimaby. Prisen gik til grænsebyerne Sæd og Ubjerg meget tæt forfulgt af Agerskov. - Hånden på hjertet, det var med et mulehår, at Sæd/Ubjerg vandt, for både Agerskov og Sæd/Ubjerg var begge kvalificerede .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Gemina Termix

    Gemina Termix klar til VVS’25

  • Beckhoff Automation ApS

    XTS EcoLine motormodul: Ny tilføjelse til det intelligente transportsystem

  • Beckhoff Automation ApS

    Bliv bachelor i Mekatronik og Automation – med løn

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Vision udvidet med flere funktioner og optioner

  • Phoenix Contact A/S

    Sikre forbindelser til energilagringssystemer

  • Beckhoff Automation ApS

    Kom godt i gang med machine vision med denne enhed

  • Phoenix Contact A/S

    Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

  • Beckhoff Automation ApS

    Enorm regnekraft med op til 64 kerner

  • Beckhoff Automation ApS

    Præcis måling af differentialsstrømme til omfattende netanalyser

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Hannover Messen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Klimakampen rykker ind i fodergangen – vil reducere CO2-udledning fra mælkeproduktionen

    09.05.2025

  • To kommuner bag landets første ordning til at genanvende brugte bleer

    07.05.2025

  • SSI sætter fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer

    28.04.2025

  • Miljøvurderingsplatform stikker til søs – nu indeholder den også undersøgelser i havet

    23.04.2025

  • Offentlige indkøb kan opnå miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket

    21.04.2025

  • GreenPan har succes med genbrug af aluminium og non-stick belægning uden PFAS

    09.04.2025

  • Betaling for parkering skal holde søndagskørslen ude af hovedstaden og sænke luftforureningen

    31.03.2025

  • Når stormfloden raser er det ofte de samme boliger som rammes gang på gang

    26.03.2025

  • Årets Klimaby 2025 i det sønderjyske er blevet fundet efter et tæt opløb

    24.03.2025

  • Nu skal der mere fart under muligheden for at få repareret sine hårde hvidevarer

    21.03.2025

  • Danmark er gået en dag den gale vej – nu er vores overshootday den 19. marts

    18.03.2025

  • Vi er blandt de bedste i verden til pant – i 2024 kom returprocenten igen op på 93

    17.03.2025

  • København skifter kurs – brugte pizzabakker skal nu sorteres som pap-affald

    07.03.2025

  • Kommuner sender malingrester videre – ikke til forbrændingen men til diverse projekter

    07.03.2025

  • Atomaffald fra det lukkede Ignalina-værk i Litauen er på vej i jorden

    07.03.2025

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik