• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

EnergiKlimanyt16. 01. 2023 | Allan Malmberg

Små karplanter var langt mere effektive til at optage CO2 end træer

EnergiKlimanyt16. 01. 2023 | Allan Malmberg

Man skal ikke dykke ret langt ned i klimadebatten, før idéen om skovrejsning dukker frem. Ved at plante en masse træer, vil de opsuge CO2, der kan være med til at afbøde klimakrisen.

Men sådan er det faktisk ikke. Og baggrunden for den viden skal hentes helt tilbage i tiden, fra før der overhovedet var træer på jorden og den særlige teknik, forvitring, som planter bruge til at få næring.

I mange år har den almindelige antagelse været, at CO2-indholdet i atmosfæren faldt drastisk, da træerne kom til. Forskning Københavns Universitet viser, at det ikke forholder sig sådan. For der var slet ikke så højt et CO2-niveau. som de fleste i dag regner med.

For i stedet for de cirka 4.000 ppm CO2, som man tidligere antog var til stede før træerne, var niveauet dengang nok snarere 600 ppm. I dag har vi lige over 400 ppm.

Vi kan bestemme CO2-indholdet i atmosfæren i fortiden ud fra plantefossiler gennem en ny metode. Det gør det muligt at forstå klimaforandringer, når CO2-niveauet stiger på Jorden. De første resultater kan blandt andet betyde, at mindre ændringer i CO2-niveauet har større indvirken på klimaet end hidtil antaget, siger Tais W. Dahl, der er lektor på Globe Institute på Københavns Universitet.

Tais W. Dahl og hans kollegaer mener, at træer ikke er lige så gode til at fjerne CO2 fra atmosfæren, som det tidligere har været tænkt. Det er til gengæld de mindre karplanter med små, sparsomme rodnet. Karplanter findes også i dag. Vores hjemlige arter er fx ulvefod, padderok og bregne.

Vi mener, at det er fremkomsten af de primitive karplanter og ikke skovene, der giver størst CO2-fald. Det skyldes, at karplanterne har et sparsomt rodnet og har sværere ved at holde næringen i jorden og derfor har et større behov for at optage ny næring fra undergrunden, og det sker gennem forvitring af mineralerne i jorden, siger Tais W. Dahl.

Det er særlig forvitring, der spiller en central rolle, hvis vi skal forstå, hvordan vi ved hjælp af planter kan formindske indholdet af CO2 i atmosfæren

Der er to grunde til, at planter fjerner CO2 fra atmosfæren. Den ene er den, vi nok først tænker på, hvor det er planten selv, der optager CO2 og laver sukkerstoffer. Men en plante tager også næring fra den jord eller sten, den står i, ved at opløse stenpartiklerne gennem kemisk forvitring. I den proces bruges CO2 til at opløse mineralerne i jorden. Det er faktisk den primære årsag til, at træer og planter over længere tid nedbringer CO2-niveauet, forklarer Tais W. Dahl.

Og her er vi fremme ved, hvorfor træerne måske ikke har haft en så stor betydning på CO2-niveauet, som de fleste ellers har antaget. Træer er nemlig langt fra lige så gode til netop forvitring som de mindre planter

Planterne har et større behov for at tage næringen fra mineraler i jorden, og det skaber mere forvitring. Træerne står ét sted og har effektive rodnet, der blandt andet er med til at holde på næringen, og det skaber et mere lukket system. Derfor forvitrer træer mindre end de primitive planter over tid, og det er denne nye forvitring, der primært sørger for at træer og planter er med til at fjerne CO2 fra atmosfæren, forklarer Tais W. Dahl.

Han understreger, at de nye resultater ikke betyder, at man skal stoppe med skovrejsning og give sig i kast med karplanter. Træer og skove har også nogle helt andre egenskaber. De er gode for bl.a. biodiversiteten.

Og så er det vigtigt at huske, at løsningerne på klimaudfordringerne i dag ikke udelukkende kan findes i øget forvitring, men kræver mange tiltag.

Studiet gør os derimod klogere på, hvad der styrer CO2-niveauet i atmosfæren, og hvor følsomt klimaet er over for ændringer i mængden af drivhusgasser i atmosfæren. Og så kan det være med til at give os idé om, hvordan naturens processer har indflydelse på CO2-niveauet.

At finde løsninger er det allervigtigste. Men for at finde løsningerne er vi også nødt til at vide så meget som muligt om de processer, der er potentielle CO2-fjernere, fx træplantning og øget forvitring, siger Tais W. Dahl.

Kilde: Københavns Universitet

Skrevet i: Energi, Klimanyt

Seneste nyt fra redaktionen

Robotterne breder sig ud til alle folkeskole-elever på Fyn

Klimanyt27. 01. 2023

Indenfor sportsverdenen gælder det om at vække interessen og plukke talenterne så tidligt som muligt. Lidt det samme er man ude i på Fyn, hvor folkeskoleelever på hele Fyn kan nu få robotter på skoleskemaet. Det er blevet muligt efter Novo Nordisk Fonden har bevilget 6 mio. kr. til Robothus Fyn. .

Effektivisering af pantsystemet har givet pote – nu er det gratis

Klimanyt25. 01. 2023

Selvom hovedparten af forbrugerne næppe tænker over det, er der en udgift forbundet med det danske retursystem. Udgiften for at holde det kørende har været betalt af drikkevareproducenterne, men det slipper de for nu. Det er nemlig lykkedes for Dansk ReturSystem at få en så god pris for de .

Fredericia lægger grund til spritny pantfabrik som står klar i 2025

Klimanyt25. 01. 2023

En ny pantfabrik er på vej til Fredericia. Det er Dansk Retursystem, som har købt en grund på Bundgårdvej i Fredericia tæt på motorvej og jernbane. Her vil man bygge et topmoderne pantfabrik, som ventes at stå klar ved udgangen af 2025. Virksomheden forventes at få 150 medarbejdere. Fabrikken, .

Modne danskere er verdensmestre i at aflevere elektronik til genbrug – de unge halter efter

Klimanyt17. 01. 2023

Danskerne er blandt de allerbedste i verden til at genbruge elektronik. Det viser en meget omfattende rapport fra YouGov. Rapporten dækker 18 markeder på tværs af verden og er baseret på mere end 19.000 interviews. Mens det globale snit for genbrug af elektronik er på 26 %, ligger vi oppe på 42 .

Små karplanter var langt mere effektive til at optage CO2 end træer

Klimanyt16. 01. 2023

Man skal ikke dykke ret langt ned i klimadebatten, før idéen om skovrejsning dukker frem. Ved at plante en masse træer, vil de opsuge CO2, der kan være med til at afbøde klimakrisen. Men sådan er det faktisk ikke. Og baggrunden for den viden skal hentes helt tilbage i tiden, fra før der .

Nu skal skidtet behandles om nattet for at mindske pres på el-nettet

Klimanyt11. 01. 2023

For kunderne spiller det ingen rolle, om deres spildevand bliver renset om natten eller dagen, men det kan aflaste elnettet ganske betragteligt, hvis det sker om natten. Derfor arbejder forsyningsselskabet Fors A/S på højtryk for at implementere en løsning, som kan bidrage væsentligt til, at det .

Britisk detailkæde må droppe plastplan – prisen på alternative løsninger stak af

Klimanyt11. 01. 2023

Medie-opmærksomheden var stor, da den britiske supermarkedskæde Iceland meldte ud, at man i 2022 ville være plastneutral. Alle kædens egne mærker ville til den tid være blive emballeret i andre materialer end plast. Men her ved indgangen til 2023 står det klart, at planen ikke er blevet .

Træpensler fra Flügger bliver FSC-mærkede

Klimanyt11. 01. 2023

FSC-mærket er et vigtigt bevis på, at træet til pensler fra Flügger er anskaffet på ansvarlig vis. Flüggers penselfabrik i Bankeryd i Sverige har i mange år fået træet fra ansvarlige kilder, men alligevel vækker stemplet glæde hos Flügger: Fremover kan malervirksomheden lægge pensler på hylderne med .

800 år gammel kending hittede i 70´ernes energikrise – nu er fløjl på vej frem igen

Klimanyt06. 01. 2023

Måske har du fået et par bukser af fløjl i julegave. Eller måske en skjorte. I så fald er du med helt fremme, for det velkendte stykke stof er på vej frem igen, efter det havde en storhedsperiode i 70´ernes energikrise. Det er altså ved at være Fløjl udgjorde omkring 60 procent af salget .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    Pixel-præcis LED strip og matrix kontrol

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • Spirax Sarco Danmark

    Energibesparende løsning til genvinding af flash-damp

  • Beckhoff Automation ApS

    CX7000 – Embedded PC med ARM Cortex™-M7 processor

  • Beckhoff Automation ApS

    Nyt kursuskatalog 2023 er på gaden

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • Phoenix Contact A/S

    Nye batteripol-stik til lagringssystemer derhjemme

  • Phoenix Contact A/S

    Nye stik til kabling af solcellepaneler

  • Beckhoff Automation ApS

    C6040 udvider rækken af Ultra-kompakte industri-PC´ere

  • Gemina Termix

    Premiere! Nye ECL 120 servicefilm fra Gemina Termix

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Robotterne breder sig ud til alle folkeskole-elever på Fyn

    27.01.2023

  • Effektivisering af pantsystemet har givet pote – nu er det gratis

    25.01.2023

  • Fredericia lægger grund til spritny pantfabrik som står klar i 2025

    25.01.2023

  • Modne danskere er verdensmestre i at aflevere elektronik til genbrug – de unge halter efter

    17.01.2023

  • Små karplanter var langt mere effektive til at optage CO2 end træer

    16.01.2023

  • Nu skal skidtet behandles om nattet for at mindske pres på el-nettet

    11.01.2023

  • Britisk detailkæde må droppe plastplan – prisen på alternative løsninger stak af

    11.01.2023

  • Træpensler fra Flügger bliver FSC-mærkede

    11.01.2023

  • 800 år gammel kending hittede i 70´ernes energikrise – nu er fløjl på vej frem igen

    06.01.2023

  • Bygbrød bør erstatte rugbrødet – men der er en hage

    21.12.2022

  • Plastikhelten Helga skal hjælpe de unge med at forstå plast-problemet

    21.12.2022

  • Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

    20.12.2022

  • Robot har fjernet massevis af affald fra å i Aarhus – nu skal den ud i verden

    14.12.2022

  • Pensionsselskab går ind i energiselskab med en millionstor investering

    14.12.2022

  • Low-carbon zink reducerer virksomheds klimaaftryk med 11.000 tons CO2

    12.12.2022

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik