
Vi køber nyt elektronik som aldrig før, men det gamle har det med at blive gemt væk i skuffer og skabe. Det vil software-virksomheden Visma forsøge at gøre noget ved. Helt lavpraktisk skal alle 1.100 ansatte hos Visma gemmerode skuffer og skabe for gammelt elektronik – og så tage det med på jobbet.
Tanken bag er et nyt samarbejde med Atea, der efterfølgende vil hjælpe med at få genanvendt de mange dimser, der gemmer sig hos medarbejderne. Vurderingen lyder på, at man vil kunne spare 87 tons CO2 med dette initiativ.
Der er i dag meget fokus på IT-infrastruktur og datacentre og deres CO2-udledning, men undersøgelser viser, at vi globalt genererer mere end 53 millioner tons elektronikaffald hvert eneste år. Det er altså en kæmpe problemstilling, som vi hos Visma nu sætter fokus på at gøre noget ved. Derudover mener vi, at det er vores pligt som virksomhed at hjælpe vores ansatte til at træffe bæredygtige valg, siger Nicoline Weih, CSR Manager hos Visma e-conomic.
Samarbejdspartnere i projektet er som sagt Atea. Virksomheden arbejder med bæredygtighed på en lang række fronter. Ifølge adm. direktør og formand for regeringens klimapartnerskab for service, it og rådgivning, Kathrine Forsberg, er det dog første gang, at Atea indgår et samarbejde i Danmark, der direkte aktiverer medarbejderne i kampen mod udfordringen med elektronikaffald.
Vi glæder os over, at vi i samarbejde med Visma har skabt et initiativ, der aktiverer Vismas medarbejdere i kampen mod udfordringen med elektronikaffald. Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder, så vi dermed i fællesskab kan få nedbragt den enorme mængde af naturressourcer, der ligger gemt i skuffer og skabe rundt omkring i de private hjem, siger Kathrine Forsberg
Og der skulle være nok at hente. Atea har gennem eksterne undersøgelser fundet frem til, at den gennemsnitlige danske husstand i gennemsnit har 3-5 elektroniske devices liggende derhjemme, der enten ikke er i brug eller er i stykker. Men en af de største barriere for at aflevere elektronikken er frygten for, at dataen fra eksempelvis telefoner kan blive lækket.
Vi har alle billeder, beskeder eller noget tredje på fx vores mobiltelefoner, som vi ikke ønsker, at alle andre skal se. Det afholder folk fra at få afleveret deres elektronik på genbrugsstationen. I forhold til vores samarbejde med Atea sikrer de 100 procent informationssikkerhed ved at slette data på de indleverede elektroniske devices i overensstemmelse med GDPR-lovgivningen, siger Nicoline Weih.
Kilde: Visma