• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

FødevarerTop27. 04. 2023 | Allan Malmberg

Statskontrolleret klimamærke måske på vej – i hvert fald er gruppen bag tilfreds med arbejdet

FødevarerTop27. 04. 2023 | Allan Malmberg

Et statskontrolleret klimamærke er på trapperne. I hvert fald har en arbejdsgruppe afleveret en række anbefalinger om sådan et mærke til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen.

I indstillingen står, at der bør indføres et frivilligt, statskontrolleret klimamærke. Det skal være baseret på en skalamodel, hvor alle fødevarer rangeres i forhold til hinandens klimaaftryk. Mærket skal udelukkende have fokus på klima, og skal, i lighed med det røde Ø for økologi, være enkelt og let at afkode for forbrugerne.

Og ministeren kan lige så godt gå i gang, hvis man skal tro arbejdsgruppen bag indstillingen. Her er man nemlig stolt over resultatet.

– Hos De Samvirkende Købmænd er vi tilhænger af et nyt klimamærke, og vi er stolte af den anbefaling, som er blevet til i et bredt samarbejde. Et statskontrolleret frivilligt klimamærke vil gøre det lettere for forbrugerne at træffe oplyste klimavalg. Det vil også bidrage til producenternes og dagligvarehandlens arbejde for fødevareproduktion med lavere klimabelastning. Nu venter vi med spænding på de politiske forhandlinger, siger Jannick Nytoft, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd.

Også DI Fødevarer har været med i selvsamme gruppe, og her er man også ganske godt tilfreds med det samlede resultat.

– Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling og lykkes med at reducere klimabelastningen af danskernes forbrug, er det afgørende, at vi samarbejder og finder løsninger i fællesskab. Det har vi gjort nu. Vi har fået en fælles forståelse af, hvordan fødevarernes klimaaftryk skal beregnes og mærkes, og vi får en officiel regnemetode og database, alle kan bruge, siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer har i deres tilgang i arbejdsgruppen, haft fokus på den dobbelte målsætning med klimamærket, som er at gøre det lettere for forbrugerne at træffe et fødevarevalg med et lavere klimaaftryk og samtidig fremme virksomheders og landbrugets produktudvikling i en retning, der understøtter en fødevareproduktion med lavere klimabelastning.

– For os er det centralt, at Danmark får en opgørelsesmetode, som flugter med den, der arbejdes med i EU. Derudover er det rigtig godt, at virksomhederne får mulighed for at beregne det specifikke klimaaftryk for deres egne produkter. Det vil nemlig give det mest retvisende billede af produkternes klimaudledning, og være et incitament til at gøre det endnu bedre, siger Niels Peter Nørring, klimadirektør i Landbrug & Fødevarer.

Læs anbefalinger her

Kilde: DSK/DI/L&F

Skrevet i: Fødevarer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Mere plastemballage skal designes til genbrug og genanvendelse

Fødevarer18. 09. 2023

En ny designguide skal sikre, at endnu mere plastemballage til private forbrugere bliver genbrugt og genanvendt – og ikke ender som værdiløst affald. Danskerne sorterer affald som aldrig før, og vi bliver bedre og bedre til det, viser officielle tal. Men alt for meget plastemballage, som kunne .

Storstilet plan skal få landbruget til at være vigtig spiller på energiområdet

Fødevarer18. 09. 2023

En kombination af vindmøller, biogas og solceller skal på sigt gøre, at dansk landbrug blive selvforsynende med energi, mener landbrugskoncernen Danish Agro, der står bag planen. Idéen er, at en langt højere produktion af vedvarende energi, kan kompensere for den CO2-udledning, som landbruget .

Fokus på indkøb og en klimavenlig menu har sikret lavt klimaaftryk

Fødevarer04. 09. 2023

Det kan betale sig for klimaet at tage stilling til, hvordan man sammensætter sin menu og hvad man køber ind. Coor har på sin kontrakt med Bygningsstyrelsens institutioner under ”bølge 2” sikret et flot lavt niveau af CO2e fra indkøbte råvarer. Resultatet kommer kort tid efter, at alle kantiner som .

Landets skoleelever fra 0.-6. klasse skal for første gang med i Kartondysten

Fødevarer24. 08. 2023

Over 320.000 svenske og finske elever har de seneste 12 år deltaget i Kartondysten. En fredelig kappestrid, der skal gøre dem klogere på hvordan genanvendelsen af papirfibrene i mad- og drikkekartoner foregår og gør en forskel for miljøet. Nu er turen kommet til de danske elever, der for første .

Første delrapport viser 12 veje til hurtig udtagning af lavbundsjorde

Fødevarer23. 08. 2023

Udtagning af lavbundsjorde er en effektiv vej til at reducere landbrugets CO2-udledning, og derfor blev der i 2021 planlagt at udtage 100.000 hektar. Som en del af aftalen blev det samtidig besluttet at nedsætte en ekspertgruppe, som i løbet af 2023 skal levere to delrapporter med blandt andet .

Nu skal hvidfisk også erstattes af et velsmagende plantebaseret alternativ

Fødevarer09. 08. 2023

I dag kan man finde plantebaserede erstatninger for kød og mælk, men snart kan man også finde erstatninger for hvidfisk, det er fx torsk, hvilling, kuller, kulmule, der skal lægge sig helt op af den smag, farve og tekstur, man finder i originalen. Med støtte fra Grønt Udviklings- & .

Vores holdning til klimavenlig mad skal atter en gang sættes under lup

Fødevarer01. 08. 2023

Hvorfor køber vi klimavenlig mad - og hvorfor gør vi det ikke. Det vil en gruppe forskere fra Aarhus Universitets MAPP Centre, der forsker i værdiskabelse i fødevaresektoren for forbrugere, industri og samfund, nu sætte sig for at undersøge. Undersøgelsen er en del af Kvalitetsindekset 2023, der .

15 år med fokus på at stoppe spild af vores fødevarer

Fødevarer31. 07. 2023

For 15 år siden blev bevægelsen Stop Spild Af Mad skabt af Selina Juul. Siden da har fokus på madspild i Danmark øget markant. I en nylig undersøgelse svarede 94 % af danskerne, at de oplever mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Foreningens fokus på madspild har fået politikere, .

Danfoss står bag nyåbnet supermarked med fokus på energieffektivitet

Fødevarer29. 06. 2023

Supermarkeder er en integreret del af samfundet over stort set hele verden, men butikstypen er også stor-forbruger af energi. Forbruget kan dog godt sænkes markant, hvis man tager de nyeste teknologier i spil. Det viser Danfoss med deres "Smart Store", et supermarked, der er åbnet i Nordborg på .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    Visionsintegration i Analytics – forenklet teknik og forbedret funktionalitet

  • Spirax Sarco Danmark

    Spirax Sarcos Spira-trol Steam Tight damptætte reguleringsventiler hjælper din drift

  • Beckhoff Automation ApS

    En pålidelig og fleksibel tilgang til præcise, meget dynamiske bevægelser med EtherCAT

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på EMO 2023

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Husum Wind

  • Phoenix Contact A/S

    HI 2023: Modulære ladestikdåser til infrastruktur – har vundet flere priser

  • Beckhoff Automation ApS

    Besøg Beckhoff på HI-messen

  • Beckhoff Automation ApS

    MX-systemets portfolio udvides

  • Gemina Termix

    Største enkeltordre i Gemina Termix’ historie

  • Beckhoff Automation ApS

    Industrirobotten ATRO – nu også som multiarm robot

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Mere plastemballage skal designes til genbrug og genanvendelse

    18.09.2023

  • Storstilet plan skal få landbruget til at være vigtig spiller på energiområdet

    18.09.2023

  • Fokus på indkøb og en klimavenlig menu har sikret lavt klimaaftryk

    04.09.2023

  • Landets skoleelever fra 0.-6. klasse skal for første gang med i Kartondysten

    24.08.2023

  • Første delrapport viser 12 veje til hurtig udtagning af lavbundsjorde

    23.08.2023

  • Nu skal hvidfisk også erstattes af et velsmagende plantebaseret alternativ

    09.08.2023

  • Vores holdning til klimavenlig mad skal atter en gang sættes under lup

    01.08.2023

  • 15 år med fokus på at stoppe spild af vores fødevarer

    31.07.2023

  • Danfoss står bag nyåbnet supermarked med fokus på energieffektivitet

    29.06.2023

  • Det populære spagnum gemmer på en række udfordringer – alternativ kan være på vej

    14.06.2023

  • Ny pulje skal støtte op om udvikling af flere plantebaserede fødevarer

    12.06.2023

  • Mere plantekost er godt for klimaet – men det dræner os for B12-vitamin

    07.06.2023

  • Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

    29.05.2023

  • Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

    24.05.2023

  • Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

    22.05.2023

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik