
Et statskontrolleret klimamærke er på trapperne. I hvert fald har en arbejdsgruppe afleveret en række anbefalinger om sådan et mærke til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen.
I indstillingen står, at der bør indføres et frivilligt, statskontrolleret klimamærke. Det skal være baseret på en skalamodel, hvor alle fødevarer rangeres i forhold til hinandens klimaaftryk. Mærket skal udelukkende have fokus på klima, og skal, i lighed med det røde Ø for økologi, være enkelt og let at afkode for forbrugerne.
Og ministeren kan lige så godt gå i gang, hvis man skal tro arbejdsgruppen bag indstillingen. Her er man nemlig stolt over resultatet.
– Hos De Samvirkende Købmænd er vi tilhænger af et nyt klimamærke, og vi er stolte af den anbefaling, som er blevet til i et bredt samarbejde. Et statskontrolleret frivilligt klimamærke vil gøre det lettere for forbrugerne at træffe oplyste klimavalg. Det vil også bidrage til producenternes og dagligvarehandlens arbejde for fødevareproduktion med lavere klimabelastning. Nu venter vi med spænding på de politiske forhandlinger, siger Jannick Nytoft, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd.
Også DI Fødevarer har været med i selvsamme gruppe, og her er man også ganske godt tilfreds med det samlede resultat.
– Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling og lykkes med at reducere klimabelastningen af danskernes forbrug, er det afgørende, at vi samarbejder og finder løsninger i fællesskab. Det har vi gjort nu. Vi har fået en fælles forståelse af, hvordan fødevarernes klimaaftryk skal beregnes og mærkes, og vi får en officiel regnemetode og database, alle kan bruge, siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.
Landbrug & Fødevarer har i deres tilgang i arbejdsgruppen, haft fokus på den dobbelte målsætning med klimamærket, som er at gøre det lettere for forbrugerne at træffe et fødevarevalg med et lavere klimaaftryk og samtidig fremme virksomheders og landbrugets produktudvikling i en retning, der understøtter en fødevareproduktion med lavere klimabelastning.
– For os er det centralt, at Danmark får en opgørelsesmetode, som flugter med den, der arbejdes med i EU. Derudover er det rigtig godt, at virksomhederne får mulighed for at beregne det specifikke klimaaftryk for deres egne produkter. Det vil nemlig give det mest retvisende billede af produkternes klimaudledning, og være et incitament til at gøre det endnu bedre, siger Niels Peter Nørring, klimadirektør i Landbrug & Fødevarer.
Kilde: DSK/DI/L&F