• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

FødevarerTop12. 05. 2022 | Allan Malmberg

Sukkerroe-fibre er omdrejningspunkt i ny fødevareemballage

FødevarerTop12. 05. 2022 | Allan Malmberg

Foto: Teknologisk Institut

En helt ny papiremballage baseret på fibre fra sukkerroer er klar til at sende plastemballagen på pension. Efter fire års forskning er Teknologisk Institut og skotske CelluComp nemlig klar med en fiberbaseret, genanvendelig og bionedbrydelig emballage med exceptionelle barriereegenskaber på baggrund af en nyudvikliet coating der blokere for luft, vand og fedt.

Vi forventer, at den nye emballagetype i Danmark kan erstatte op mod 10.000 tons plastemballage til fødevarer med 8.000 tons genanvendelig og bionedbrydelig papiremballage. Det kan give en CO2-besparelse på mere end 20.000 tons om året, siger Lars Germann, centerchef på Teknologisk Institut.

I løbet af samarbejdet har Teknologisk Institut især budt ind med ekspertise omkring fibre og emballageegenskaber. De har udviklet specielle forme til den nye emballage, formpresset massen til bægre og beklædt den med en ultratynd coating, der er bionedbrydelig. CelluComp er specialister i materialer af cellulose og har stort fokus på bæredygtighed.

Vi har udviklet en metode til at trække bittesmå fibre på næsten nano-størrelse ud af fx sukkerroer. Efter processen står vi med en masse, der ligner revet parmesan. Massen har to egenskaber, der gør den særligt egnet til emballage: Den gør både emballagen betydeligt stærkere end traditionel pap- og papiremballage, og helt tæt, så vi kan bruge vandbaserede coatings, siger Christian Kemp-Griffin, CEO i CelluComp.

Når man bruger traditionel pulp, opstår fænomenet fibre lift-up på selv den glatteste papiroverflade. Her river enkelte fibre sig løs og stikker ud gennem den tynde coating.

For at løse problemet og udnytte coatingens fulde potentiale har vi udviklet en ny pulp, der består af almindelige cellulosefibre og en andel af mikroskopiske cellulose-fibre fra sukkerroer. Samspillet mellem de to byggesten eliminerer problemet med fibre lift-up, og vi er nu i mål med en emballage, der er helt tæt og fødevaregodkendt. Vi har netop søgt patent, siger Lars Germann.

I modsætning til plastemballage, der er svær at genanvende, fordi den ofte består af flere laminerede lag af forskellige plasttyper, kan fiberemballagen i fremtiden sorteres og genanvendes som papir. Lige nu kan de danske sorteringsanlæg dog ikke sortere emballagen.

På sigt forventes det, at anlæggene vil være avancerede nok til at kunne kategorisere emballagen som papir. Det er banebrydende, da papirbaserede fødevare-emballager som fx mælkekartoner normalt er lamineret med enten et tyndt lag af plastfolie eller voks, som gør dem uegnet til papirsortering, siger Lars Germann.

Det nye fibermateriale har også potentiale til at kunne indgå i andre produkter end emballage. Fx egner det sig som fortykningsmiddel i shampoo og vaskepulver, mens fibrene kan indgå i fødevarer for at minimere sukkerindholdet.

Kilde: Teknologisk Institut

Skrevet i: Fødevarer, Top

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Proteinbar består af overskud fra anden fødevareproduktion

Fødevarer12. 01. 2023

Når man nyder en nylanceret proteinbar fra et samarbejde mellem Nick’s og Motatos, spiser man, sådan groft fortalt, rester. 40 % af produktet består nemlig af biprodukter fra anden fødevareproduktion, som tidligere blev smidt ud. I stedet forener baren, der består af peanut og karamel, to af de .

Bygbrød bør erstatte rugbrødet – men der er en hage

Fødevarer21. 12. 2022

Brød bagt af enten rug eller hvede - eller en blanding - er hverdagskost for de fleste danskere. Men måske skulle vi i stedet spise bygbrød. Byg har nemlig en række gode egenskaber, som vi kan drage nytte af. Landmændene må anvende væsentligt mindre kvælstof til bygmarker end til hvede, byggen .

Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

Fødevarer20. 12. 2022

Julemaden forbinder de fleste danskere med flæskesteg eller and - eller måske begge I hvert fald noget med kød, men sådan behøver det ikke være, påpeger Charlotte Vinther Schmidt, der er fødevareingeniør fra Københavns Universitet. I stedet for de klassiske juleretter har hun sammensat en .

Etiket afslører kødets tilstand og kan forhindre madspild

Fødevarer14. 12. 2022

En etiket kan måske snart afsløre, om kødet i emballagen kan spises eller ej. På den måde kan man forhindre, at fuldt spiseligt kød smides ud. Der er tale om en såkaldt smart-etiket, der reagerer på kødets tilstand, og ikke bare er fx er en data-baseret etiket. Etiketten er ikke på markedet .

Øget rigdom giver flere færdigretter, mere take away og mindre fokus på dyrevelfærd

Fødevarer08. 12. 2022

Jo højere tal der lyser op på ens bankbog, jo mindre tilbøjelig er vi til at stå i køkkenet og lave egen mad. I stedet står på take away og færdigretter. Udviklingen er en såkaldt global megatrend, og dækker således ikke bare over de danske husstande, men kan ses i stort set alle lande. Det er .

Mange danskere forsøger at komme væk fra den kød-tunge kost

Fødevarer28. 11. 2022

Danskere er blandt dem, som har den mest såkaldte kød-tunge kost i verden, og dermed stammer en stor del af vores CO2-udledning fra vores kost. En stor af danskerne forsøger dog, men store eller mindre held, at komme væk fra den kød-rige diæt, viser et stort forskningsprojekt Det .

De officielle kostråd går nu cirkulært

Fødevarer18. 11. 2022

Forbrugerne skal være bedre til at spise efter kostrådene, og derfor bliver de nu lanceret i en anden form. Ikke indholdsmæssigt, men i form af en kostcirkel. Ved at vælge den cirkulære form er det håbet, at rådene bliver mere grafiske - det er lettere at se, hvor meget de forskellige fødevarer .

Klimarådet forslår afgifter som et værktøj til at nedbringe Danmarks globale klimaaftryk

Fødevarer16. 11. 2022

Politikerne bør finde afgiftsskruen frem, hvis man vil gøre noget med Danmarks forbrugsbaserede globale klimaaftryk. Det foreslår rådet i et nyt notat Danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk er officielt opgjort til 63 mio. ton CO₂e i 2020. Det er cirka 50 procent højere end den udledning, .

Glasflasken er langt fra den klimaduks som mange kunder tror

Fødevarer02. 11. 2022

Svenske Systembolaget har fået foretaget en undersøgelse af, hvilke vinemballager, der er bedst og værst ud fra et klimamæssigt synspunkt. Undersøgelsen, der er foretaget af Kantar Public, viser, at både PET-flasker, metaldåser og papirbaseret vinemballage er væsentligt bedre for klimaet end .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    Pixel-præcis LED strip og matrix kontrol

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • Spirax Sarco Danmark

    Energibesparende løsning til genvinding af flash-damp

  • Beckhoff Automation ApS

    CX7000 – Embedded PC med ARM Cortex™-M7 processor

  • Beckhoff Automation ApS

    Nyt kursuskatalog 2023 er på gaden

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • Phoenix Contact A/S

    Nye batteripol-stik til lagringssystemer derhjemme

  • Phoenix Contact A/S

    Nye stik til kabling af solcellepaneler

  • Beckhoff Automation ApS

    C6040 udvider rækken af Ultra-kompakte industri-PC´ere

  • Gemina Termix

    Premiere! Nye ECL 120 servicefilm fra Gemina Termix

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Proteinbar består af overskud fra anden fødevareproduktion

    12.01.2023

  • Bygbrød bør erstatte rugbrødet – men der er en hage

    21.12.2022

  • Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

    20.12.2022

  • Etiket afslører kødets tilstand og kan forhindre madspild

    14.12.2022

  • Øget rigdom giver flere færdigretter, mere take away og mindre fokus på dyrevelfærd

    08.12.2022

  • Mange danskere forsøger at komme væk fra den kød-tunge kost

    28.11.2022

  • De officielle kostråd går nu cirkulært

    18.11.2022

  • Klimarådet forslår afgifter som et værktøj til at nedbringe Danmarks globale klimaaftryk

    16.11.2022

  • Glasflasken er langt fra den klimaduks som mange kunder tror

    02.11.2022

  • Nyudviklet etiket-teknologi til de mange fiber-emballager

    26.10.2022

  • Slut med plastfilm om agurkerne – afløseren er usynlig og spiselig

    26.10.2022

  • Du huskede vel at hylde ægget på World Egg Day

    14.10.2022

  • Arla understøtter klimatiltag hos mælkeproducenter med millioner euro

    12.10.2022

  • Salling åbner første butik uden køl og frys

    11.10.2022

  • EU-krav sætter skruelågene fast på velkendt kakaomælk

    11.10.2022

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik